Szuperrangadó már az Eb második napján

Vágólapra másolva!
A második játéknap rögtön hatalmas rangadót hoz a kontinensviadalon, hiszen a B csoportban angol-francia párviadalra kerül sor. A két csapat tagjai jól ismerhetik egymást, hiszen a gall gárda nagy része a Premiershipben keresi kenyerét, jó néhányan egy egyesületben, így aztán a mérkőzés különös pikantériával bír. E találkozó mellett nem sokat foglalkoznak a Svájc-Horvátország összecsapással, amelynek győztese pedig könnyen beleszólhat a továbbjutásért folyó küzdelembe.
Vágólapra másolva!

A svájci és a horvát együttesben közös, hogy az angolok és a franciák mellett szinte senki sem ad nekik esélyt a legjobb nyolc közé kerülésre, ám a sorsolás szeszélye folytán e két együttes rögtön az első körben megmérkőzik egymással, és a győztes bizony alaposan megnehezítheti a nagyok életét. A két "esélytelen" csapat közül a svájciak még saját bevallásuk szerint is gyengébbnek számítanak, legalábbis a helvétek mestere, Kobi Kühn azt próbálta elhitetni focistáival, hogy nincsen veszítenivalójuk. Ez a taktika a selejtezők során egyszer már bejött, de a svájciak most még ahhoz képest is tartalékosabban kénytelen kiállni, főleg a támadó részlegük gyengült meg a sérülések miatt.

A csatársorban így a veterán Stéphane Chapuisat és az ifjú Alexandre Frei játszik majd, hiszen rajtuk kívül nem is nagyon van bevethető támadója a csapatnak. A középpályán a Grasshoppersben szereplő Ricardo Cabanas eltiltása tovább csökkenti a szakvezető alternatíváit, az ő helyén a Hamburg légiósa, Raphael Wicky szerepel majd. A svájciak két kulcsembere a két Yakin testvér lehet: Hakan a játákmester szerepkörében a támadásokért felel, és ha neki nem megy a játék, akkor bizony a gárda csak nagyon ritkán jut el az ellenfél kapuja elé; míg Murat a védelem tengelyében tölt be nagyon fontos szerepet. Ő a tavasz folyamán csak keveset játszott sérülése miatt, de a helvétek biztosak benne, hogy ez nem fogja zavarni mostani teljesítményét.

A horvátoknál a fő beszédtémát az első számú kapus, Stipe Pletikosa sérülése jelenti: a Sahtar Doneck portása a hét közben az egyik edzésen izomszakadást szenvedett, és így nem léphet pályára az Eb-n. A szövetség a Varteks játékosát, Vladimir Vasiljt nevezte a helyére, de a svájciak ellen minden bizonnyal az FC Bruges focistája, Tomislav Butina véd majd. Biztosan hiányozni fog még az ideális kezdő tizenegyhez képest a csapatkapitány Igor Tudor, aki eltiltását tölti.

A horvátok mesterét, Otto Baricot a selejtezők során odahaza rengeteg kritika érte a szurkolók szerint túlságosan is defenzív taktika miatt, a szakember azonban most meglepően támadó felfogású kezdő tizenegyet jelölt meg egy nappal a meccs előtt. E szerint a kezdő csapatban a középpályán kap helyet az eredetileg csatár Ivica Mornar és Ivica Olic, akiknek amolyan szélsőként kell kisegíteniük a két előretolt ék, Dado Prso és Timo Sokota munkáját. Így viszont túlságosan is nagy teher hárulhat a másik két középpályásra, Niko Kovacra illetve Nenad Bjelicára, nem is beszélve a védelemről.

A várható kezdőcsapatok:
Svájc: Stiel - Haas, Murat Yakin, Müller, Spycher vagy Berner - Huggel, Vogel, Hakan Yakin, Wicky - Frei, Chapuisat.
Horvátország: Butina - Simic, Robert Kovac, Simunic, Zivkovic - Mornar, Niko Kovac, Bjelica, Olic - Prso, Sokota.