Társoldalunk:

Döntetlen lett a furcsa gólok rangadója

Nem bírt egymással a D csoport két legjobbjának tartott német és holland labdarúgó-válogatott, miután a portugáliai Eb-bemutatkozás alkalmából, Frings potyaízű és Van Nistelrooy parádés mozdulatú találatával 1-1-es eredményt harcolt ki.

Jegyzőkönyv, online közvetítés

Két korábbi Európa-bajnok csapatott össze a portói Estádio do Dragao gyepszőnyegén, a sárkányok stadionjában Németország és Hollandia mérte össze erejét a D csoport rangadóján. A szurkolók laza sörözgetéssel múlatták az időt a nap folyamán, a Eurosport régi német-holland meccseket ismételgetett a kontinensviadalok történetéből, a pályán pedig dögunalomba fulladtak az első percek.

A németalföldi együttesben Dick Advocaat végül a rendhagyónak nevezhető 4-3-3-as formációban küldte pályára csapatát, a középcsatár posztját Van Nistelrooy kapta, így Kluivert és Makaay is a kispadra került, a támadásokat két kicsi, gyors játékosnak, Van der Vaartnak és Van der Meydének kellett segítenie. Nem épült fel a védelem jobb oldalán szereplő Reiziger, helyén Heitinga futballozott.

A németek formája aggodalomra adott okot, a szurkolók nehezen bocsátották meg Rudi Völlernek a felkészülés folyamán a romániai súlyos, és a magyarok elleni meglepő vereséget. A nagy kérdések azonban itt is eldőltek, a germánok egy csatáros játékában a stuttgarti Kuranyi jutott vezető szerephez.

Jó is, hogy játszott a soknemzetiségű támadó, nélküle unalomba fulladt volna az első bő negyedóra: még mielőtt valaki elaludt volna a mezőnyjáték láttán, legalább felhördült, amikor a játékos kézzel próbált előnyhöz jutni a holland kapu előtt, s gyorsan "besárgult".

A masszív német védelmet nem lehetett eltörni, Van Nistelrooy eltűnt Wörns szorításában, ráadásul a manchesteri csatár (illetve a holland stratégia) az a luxust is megengedte magának, hogy védekezésnél csak félpályáig kellett visszahúzódnia, így pontrúgások esetén Wörns állandó felbukkanása sok problémát okozott Staméknak.

25-30 perc után kicsit felélénkültek a németek, Lahm és Frings többször megkeverte a bal szélen a holland védelmet, utóbbi még talán boldog is lehet, hogy sárgalapot érő "csomagot" kapott Cocutől, ugyanis egy éles szögből becsavart szabadrúgásból (amelyet zongorán kísért a teljes tulipán-védelem, a mamlasz Van der Saar kapussal együtt) megszerezte a vezetést.

Félidőben ennek ellenére Dick Advocaat úgy döntött, cserél ugyan kettőt, de Kluivert és Makaay továbbra sem jutott az eszébe, így inkább a középpályát erősítette meg Sneijder és Overmars révén.

Meg is élénkült ettől a holland együttes, a középpályán sikerült megszűrni a német akciókat, de hiába a labda, ha a csatárok továbbra is megjátszhatatlannak bizonyultak. Az utolsó negyedórára jött is a harmadik csere Van Hooijdonk személyében, ám a gólt mégiscsak az a Van Nistelrooy szerezte, aki egész mérkőzésen nem rúgott egyenest a labdába - no, ez a kapura kotort próbálkozás sem volt annak nevezhető.

Az utolsó tíz percben a hollandok minden energiát mozgósítottak, de már nem sikerült újabb gólt bepréselni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK