Társoldalunk:

Hajrágyőzelmet arattak a csehek a lettek ellen

Az utolsó tizenhat percben szerzett két góllal 2-1-re nyert Csehország a labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának első mérkőzésén Lettország ellen, pedig a félidőben még a baltiak vezettek az ördöngös Verpakovskis találatával. A papírforma azonban ezúttal nem borult fel, Starkovs kapitány pedig büszke lehet tanítványaira.

Jegyzőkönyv, online közvetítés

A csoportellenfeleket figyelembe véve mind a cseh, mind a lett együttes számára is sorsdöntőnek ígérkezett a D csoport első mérkőzése, hiszen esetleges három ponttal már jobb érzés lehetett volna kiállni a németek, illetve a hollandok ellen.

A cseheknél fel is épült mindenki, Karel Brückner a lehető legerősebb összeállításban küldhette pályára tanítványait. Smicer ugyan a kispadra szorult, a csatársorban ugyanis a liverpooli Baros lett Koller ékpárja. Lett részről csak a kispadra ülhetett le Pahars, de kimaradt a középpályáról Laizans is, akit a veterán Astafjevs pótolt.

Szakavatott szemmel akár azt is lehetne mondani, az első negyedóra az ismerkedés jegyében telt el, a klisét mindössze az borította fel, hogy a két csapat a játékot a tizenhatosok közé szorította, gyakorlatilag nem is lőttek kapura. Starkovs kapitány nem váltotta meg a világot nagyratörő taktikájával, a "másfél csatáros" játék ugyan nem a 21. század előrevetített stratégiája, ám kétségtelenül hasznos találmány.

Verpakovskis mellett mindössze Prohorenkovs merészkedett olykor-olykor előre, a többi játékosnak csak védőfeladat jutott. Hihetetlen képet mutatott a cseh büntetőterület szöglet esetén: összesen négy lett téblábolt ott.

A csehek sem jutottak egyről a kettőre, távoli lövéseik nem sok veszélyt jelentettek. S amikor már mindenki elkönyvelte az első félidő silány gólnélküliségét, Verpakovskis villant, a magyarverő csatár találatával Lettország előnnyel mehetett pihenőre.

A második félidőt ha lehet, még nagyobb elánnal kezdték a csehek, a lettek már csupán Verpakovskist hagyták elöl, ennek ellenére a legnagyobb helyzetet Prohorenkovs hagyta ki, amikor centikkel csavart Cech kapujának bal sarka mellé.

Minden mindegy alapon jöhettek a csatárok is, de az igazi cseh "óriásnak" Poborsky bizonyult, aki bejátszott az egész középpályát, s az ő remek cselsorozata, majd beadása nyomán születhetett meg Baros egyenlítése.

Negyedórája maradt a cseheknek arra, hogy lemossák a gyalázatot, s begyűrjék az Eb leggyengébb csapatának tartott baltiakat. Ehhez kellett Kolinko második kapitális hibája, no meg a négy védő tehetetlensége, s a cserecsatár Heinz végül megmentette az Eb-aranyra is esélyesnek tartott közép-európai együttes becsületét.

Összességében megérdemelt cseh siker született, még akkor is, ha Lettország huszáros helytállása irigylésre méltó - főleg magyar szemmel, így távol a kontinensviadaltól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK