Az oroszok elbúcsúztak az Eb-től

Vágólapra másolva!
Az orosz válogatott búcsúzott elsőként a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságtól, miután az A csoport második fordulójában 2-0-ra kikapott a házigazdák nemzeti tizenegyétől. Georgij Jarcev tanítványai emberhátrányban játszották végig a második félidőt, mert az első játékrész végén Hauge játékvezető - nagyot hibázva - kiállította a kapus Ovcsinnyikovot.
Vágólapra másolva!

Jegyzőkönyv, online közvetítés

Azzal, hogy a spanyolok döntetlent értek el a görögökkel szemben, eldőlt: amelyik csapat kikap az orosz-portugál meccsen, elbúcsúzik az Európa-bajnokságtól. Ennek szellemében mindkét kapitány alaposan felforgatta csapatát, több helyen változtak az előzetesen megadott kezdő tizenegyek. A legmeglepőbb húzás az volt, hogy Felipe Scolari Cristiano Ronaldót és Nuno Gomest is csupán a cserék közé nevezte, helyettük Sabrosa kocoghatott ki a pályára Pauleta társaként.

A portugálok nem egészen úgy kezdtek, ahogy egy élet-halál meccsen kell, percekig csak mezőnyjáték folyt, aztán nagy hirtelen találtak egy gólt. Deco lepte meg egy remek labdával Maniche-t, aki a 16-oson belül őrzőjét megelőzve gyors fordulás után a hálóba lőtt.

A gól természetesen megfogta az oroszokat, de nem tüzelte fel kellőképpen a hazaiakat. Nyomtak becsülettel Figóék, de igazán veszélyes helyzeteket nem tudtak kialakítani, inkább mezőnyben uralták a játékot. A fehér mezesek meg is próbáltak hasznot húzni ebből, feléledtek, s a félidő végére gyakorlatilag eltüntették a két csapat közti különbséget.

Egyenrangúként vonulhattak volna a felek pihenőre, csakhogy érkezett Hauge bíró, s csúnyán belenyúlt a meccsbe. A kapujából kimozduló Ovcsinnyokovot a játékrész végén (a 16-oson kívül elkövetett) kezezés miatt kiállította, a lassítás azonban bebizonyította, szó sem volt erről.

Az emberelőny ellenére a portugálok nem tudták lerohanni ellenfelüket, Jarcev tanítványai becsülettel állták a sarat, különösen a cserekapus Malafejev és Karjaka remekelt. Több veszélyes szituáció is kialakult a hazaiak kapuja előtt, a nézők szinte tövig rágták körmüket a nagy izgalomban. Hiába volt azonban a sok orosz próbálkozás, a csereként beállt Nuno Gomes, Cristiano Ronaldo és Rui Costa színt vittek a portugálok játékába (miért nem kezdtek?), utóbbi kettő egy pazar akció végén a 88. percben eldöntötte a találkozó sorsát.

A portugálok megmenekültek, az oroszok kiestek, ezzel együtt az Eb-házigazda nem lehet nyugodt: továbbjutása a spanyolok elleni ki-ki meccsen múlik, s játéka egyelőre nem jogosítja fel arra, hogy biztosra vegye a sikert.

Végezetül még egy hír a portugálok felől: Luciano Moggi, a Juventus igazgatója Portugáliába utazott, hogy Deco leigazolása ügyében találkozzon a Bajnokok Ligája-győztes FC Porto vezetőivel, valamint a középpályás menedzserével. A torinói gárda mellett a Chelsea is szívesen szerződtetné a brazil származású futballistát, így korántsem biztos, hogy Deco Olaszországban folytatja a pályafutását. Sajtóértesülések szerint a 26 éves klasszis inkább az angol együtteshez húz, mivel így továbbra is eddigi vezetőedzőjével, José Mourinhoval dolgozhatna.