Tottit köpés miatt eltilthatják

Vágólapra másolva!
A dániai DR1 elnevezésű internetes magazin olyan képeket közölt, amelyeken Francesco Totti, az olasz labdarúgó-válogatott irányítója a hétfői Dánia-Olaszország Európa-bajnoki csoportmérkőzésen leköpte Christian Poulsent. Az UEFA illetékesei már felvették a kapcsolatot a dán szövetséggel, és kivizsgálják az esetet, így szinte biztos, hogy a 27 éves klasszist eltiltják.
Vágólapra másolva!

"Francesco Totti ellen durva és sportszerűtlen magatartásért eljárást indítunk. A döntést 24 órán belül meghozzuk" - nyilatkozta az UEFA szóvivője.

A felvételeken - melyeknek az "itáliai láma" címet adták - tisztán látszik, ahogy az AS Roma csapatkapitánya futás közben elköveti a csúnya sportszerűtlenséget. Mivel a mérkőzést dirigáló spanyol Manuel Mejuto González nem vette észre az esetet, ezért a kiállítás elmaradt, csakúgy, mint a 93. percben, amikor a fejét elveszítő Totti brutálisan beleszállt az egyik dán védőbe. Utóbbi esetet megúszta egy sárga lappal.

Az idei szezonban volt már példa hasonló esetre, hiszen a Bajnokok Ligájában a Lazio-Chelsea mérkőzésen Sinisa Mihajlovic, a rómaiak szerb-montenegrói védője egy ütközet után hasonlóképpen "vett elégtételt" Adrian Mutun. Az UEFA a videofelvételek után nyolc mérkőzésre tiltotta el védőt.

Nagy világversenyeken is lehettek szemtanúi a szurkolók a nem megengedett magatartásnak. Szinte klasszikusnak számít az a "párharc", melyet a holland Frank Rijkaard és a német Rudi Völler vívott egymással az 1990-es világbajnokságon. Akkor a játékvezető páros kiállítással oldotta meg a dolgot.

Christian Vieri, a csapat csatára még a Totti-ügy nyilvánosságra hozatala előtt tagadta, hogy a játékosok egy része fellázadt volna Giovanni Trapattoni szövetségi kapitány ellen, a hétfői Dánia ellen gól nélküli döntetlenre végződött csoportmeccs után.

"Ez egyszerűen hazugság, merő kitaláció" - mondta Vieri. "Néhány újságírónak túlságosan is élénk a fantáziája. Természetesen megvitatjuk egymás között a dolgokat, de véleményem szerint ebben nincsen semmi rossz. Azt szeretnénk, ha a következő mérkőzéseken tanulnánk a hibáinkból, s jobb eredményeket érnénk el. A döntéseket viszont Trapattoni mester hozza meg, s elsősorban övé a felelősség is."

Több olasz lap azt adta hírül, hogy néhány futballista - titkos találkozón - kritizálta a szakvezető taktikai és az összeállítással kapcsolatos elképzeléseit. A szerdai újságokban megjelent, hogy Gattuso szerint a futballisták már kivették a kormányrudat Trapattoni kezéből.

Az olaszok ellen egyébként pénteken biztosan nem lép pályára az izomsérüléssel bajlódó Teddy Lucic. A rutinos védő hétfőn sérült meg a kilencedik percben, amikor csapata a bolgárokkal játszott, s nyert 5-0-ra. Lucicot a 41. percben kellett lecserélni, a helyére küldött Christian Wilhelmsson remekül pótolta. "Teddy mellizom-húzódást szenvedett, s egyelőre nagy fájdalmai vannak" - jelentette ki Anders Valentin csapatorvos. Hozzátette: Lucic szombattól már ismét gyakorolhat társaival.