Társoldalunk:

Euro 2004: az angoloknak már támadniuk kell

2004.06.17. 11:05

A B csoport második fordulójában elméletben sima mérkőzések várhatóak, hiszen a papírforma alapján az angoloknak, illetve a franciáknak Svájc, illetve Horvátország nem jelenthet komoly akadályt, különösen az első meccsek alapján. A papírforma ezen a kontinensviadalon azonban már olyan sokszor borult fel, hogy izgalmakban valószínűleg most sem lesz hiány, még ha valóban az esélyesek gyűjtik is be a három pontot.

Az angolok számára a franciák elleni, drámai körülmények között elszenvedett vereség után létfontosságú lenne a győzelem a helvétek ellen, és a háromoroszlánosok ennek megfelelően vég nélkül fogadkoztak a meccs előtt. A nagy kérdés csak az, hogy a britek képesek-e arra, hogy ezúttal ők diktálják a tempót és irányítsák a játékot: a BBC elemzői ugyanis nem voltak restek emlékeztetni arra, hogy Eriksson mester elsősorban akkor ért el jó eredményeket elérni, hogy ha együttese a biztos védekezésből indult ki (emlékezzünk csak a németek elleni vébéselejtezőre, az argentinok elleni vébémeccsre vagy a törökök elleni idegenbeli Eb-selejtezőre).

Ez azonban most valószínűleg kevés lesz, Beckhaméknek menniük kell előre, hiszen a helvétek valószínűleg nem fogják erőltetni a támadásokat, hanem inkább a kontrára játszanak majd. Ami az angolok kezdő tizenegyét illeti, Ledley King hiába futballozott remekül a franciák ellen a védelem tengelyében, a sérüléséből felépült John Terry visszakerül a csapatba. Várhatóan ez lesz az egyetlen változás az első meccshez képest, hiszen bár Pual Scholes kisebb sérüléssel bajlódott, a szerdai napon már teljes intenzitással végezte az edzéseket.

A svájciaknál egy poszton mindenképpen változtatnia kell Köbi Kuhn mesternek, hiszen a horvátok ellen Johann Vogelt kiállították, és ezért egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A védekező középpályás helyén minden bizonnyal az a Fabian Celestini játszik majd, akit a kroátok ellen is becseréltek a piros lapot követően.

A többi pozíció minden bizonnyal változatlan marad, és elsősorban a védelemre, illetve a kapusra vár nagy feladat, Jörg Stiel tehát valószínűleg nem engedhet majd meg magának olyan "bohóckodást", amilyet az első mérkőzésen produkált. Érdekesség egyébként, hogy a két gárda nyolc évvel ezelőtt, az 1996-os Európa-bajnokság nyitómeccsén is találkozott egymással, és abból a csapatból mindkét oldalon egy-egy focista maradt: Gary Neville, illetve Stéphane Chapuisat.

a várható kezdőcsapat
Anglia: James - G. Neville, Terry, S. Campbell, Ash. Cole - Beckham, Gerrad, Lampard, Scholes - Owen, Rooney.
Svájc: Stiel - Haas, M. Yakin, Müller, Spycher - Wicky, Celestini, Huggel, H. Yakin - Chapuisat, Frei.

(FOCIVILÁG)

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK