Társoldalunk:

Kahnnak lett ősei vannak

A Bild című napilap kiderítette, hogy Oliver Kahn, a portugáliai Európa-bajnokságon szereplő német labdarúgó-válogatott csapatkapitánya lett felmenőkkel bír, amely némi "aggodalmat" okozott a szombati Lettország-Németország mérkőzés előtt.

Lett lett a német Kahn kapitány, bár nem teljesen. A Bild bulvárlap kiderítette, hogy Oliver Kahn, a német labdarúgó válogatott kapusa - és kapitánya - félig-meddig lett származású. Mint a 2002-ben az év legjobb kapusává választott hálóőr az ARD televízióban elmondta: családjukban apai ágon került lett vér az ereibe. Édesapja még kisfiú volt, amikor a II. világháború végén a szüleivel együtt Lettországból német földre költöztek. A nagyszülők beszédén még ő is érezte az idegen akcentust: a két öreg egymás között néha lettül "karattyolt", és Kahn apja (akinek az édesanyja volt lett, apja pedig német) szintén beszélt e ritka balti nyelven.
   
"Gyerekkoromban néha a családi összejöveteleken szóba kerültek a lettországi gyökerek, a régi idők, de csak a szokásos emlékidézés keretében. Ez a dolog soha nem volt fontos téma vagy pláne viták forrása a családban" - idézte fel a múltat a 35 éves kapus. Kahnt a csütörtöki Eb-beszámolókban már csak mint "der nette Lette" (a helyes lett fiú) néven emlegették német tv-kommentátorok... Az ARD lisszaboni sportstúdiójában Kahn múltját "vesézgetve" a korábbi válogatott brémai csatár, Marco Bode is elárulta: negyedrészt szerb vér folyik az ereiben. Mire Waldemar Hartmann sportriporter is "vallomást" tett: ő maga is félvér, ugyanis félig frank, félig bajor származású. "Erre nálunk, Bajorországban nagy súlyt helyeznek" - tette hozzá mosolyogva. (Frankföld egykor háborús hódításként került a Bajor Királyság birtokába, ma kormányzati körzetet képez a bajor tartományon belül.)
   
Kahn és Bode genealógiája nem egyedülálló: a két évvel ezelőtti labdarúgó világbajnokság német gólzsákja, Miroslav Klose ereiben felerészt lengyel vér csörgedezik. A csatár 1978-ban a lengyel Opoléban született, német apától és lengyel anyától; a család 1986-ban települt át az NSZK-ba. Ennek volt köszönhető, hogy a dél-koreai vb idején a lengyel tv-nézők - saját csapatuk korai kiesése után - nagyrészt a német válogatottnak szurkoltak.
   
A nevezett német labdarúgók hazájuk válogatottját erősítik kiváló képességeikkel. Vegyes ősökért nem kell Németországból messzire menni: a szomszédos Franciaország Eb-címvédő válogatottjában is számos olyan sztár szerepel (Henry, Trezeguet, Silvestre), akinek a francia mellett afrikai vagy dél-amerikai vér is csörgedezik az ereiben. És ott van a bolgároknak két csodálatos gólt berámoló Henrik Larsson a svéd válogatottban, akinek anyja kolumbiai születésű.
   
"Ezt a mai napig nem tudtam, de nem vagyok megrázva a hír hallatán" - reagált a "Kahn-ügyre" Rudi Völler, a németek szövetségi kapitánya.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK