Társoldalunk:

Bene Ferenc csalódott az olaszokban

Az Újpest hajdani nagyszerű centere, Bene Ferenc szerint most kezd izgalmassá válni az Eb. Az egykori termékeny gólvágó, aki mellesleg példamutató sportszerűségével is nagy tiszteletet vívott ki magának, érdeklődésünkre elárulta, csalódott az olaszokban és az Eb-n látott csatároktól is több kockáztatást várt el.

- Elégedett az eddigi mérkőzések színvonalával? - kérdeztük Benét.
- Összességében igen, a holland-cseh mérkőzés például szenzációs volt. Általában izgalmas kilencven perceket láthatunk, ám csak most, a csoportmeccsek végén és az egyenes kieséses rendszerben jönnek majd az igazi feszültségek.

- Mely csapatokban csalódott, és melyeknek a játéka tetszett leginkább?
- Az olaszok egyértelműen csalódást okoztak. Főként a támadójátékuk maradt el a várakozástól, nem véletlen, hogy a kiesés szélére sodródtak. Rossz, aki rosszra gondol, én sem teszem, mindenesetre a svéd- dán meccsen egy kettő-kettes döntetlen az egymás elleni eredményeket figyelembe véve az olaszok búcsúját jelentené még akkor is, ha netán Trapattoni csapata több góllal verné Bulgáriát. A németeknek viszont az lehet a szerencséje, hogy a csehek, a biztos továbbjutás tudatában esetleg pihentetik kulcsembereiket. Tetszett, hogy a hollandok legalább megpróbáltak a széleken futballozni, és ez jellemző a spanyolokra is, hiszen Etxeberria és Vicente révén több szárnytámadást vezettek.

- Mint egykori center, milyennek ítéli a tornán látott támadókat?
- Természetesen remek csatárokat láthatunk, ráadásul a mi időnkhöz képest hihetetlenül felgyorsult a játék, ám úgy veszem észre, nem mernek kockáztatni a támadók. Rengeteg a hátra passz, vagyis, hiányolom a lefordulásokat, ráadásul ritkán indulnak be üres területekre. Hiányolom az egy az egyben való cseleket is, igaz, a védők próbálják leszűkíteni a csatárok területét, de éppen ezért kellene váratlan megoldásokat alkalmazni. Persze, a jó meccsek még csak most jönnek, és biztos vagyok abban, hogy nagyszerű csatárteljesítményeket láthatunk majd az Eb-n.

Bánki József

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK