Euro 2004: a görögöknek nincs veszítenivalójuk

Vágólapra másolva!
A pénteki negyeddöntő a papírforma alapján sima ügynek ígérkezik, a franciáknak alaphelyzetben nem okozhat gondot a görögök legyőzése - ám a hellén csapat ezen az Eb-n már elég meglepetést okozott ahhoz, hogy ne vegyük biztosra a címvédő továbbjutását. Főleg, hogy a franciák maguk is elismerik, hogy nincsenek valami jó formában, ráadásul a védelmükben több sérült is akad.
Vágólapra másolva!

A gallok trénere, Jacques Santini nem cáfolta azokat a kijelentéseket, amelyek szerint a francia együttes egyelőre még nem mutatta azt meg, amire igazán képes, de mivel Zidane-ék így is simán bejutottak a legjobb nyolc közé, így Santininak azért túl sok panaszra nincsen oka. Az már inkább aggaszthatja, hogy több játékosa is sérüléssel bajlódik: a svájciak ellen kéztörést szenvedő jobbhátvéd, Willy Sagnol biztosan nem léphet pályára, ráadásul első számú helyettese, William Gallas játéka is kérdéses.

Ha a Chelsea futballistája nem tud pályára lépni, akkor az eddig középhátvédként alkalmazott (de korábban a klubjában és a válogatottban is többnyire jobb oldali védőként szerepelt) Lilian Thuram foglalhatja el a helyét, és ez esetben a védelem tengelyében a veterán csapatkapitány, Marcel Desailly lesz Mikael Silvestre partnere.

A középpályások közül az egyik legfontosabb láncszem, Patrick Vieira volt kénytelen kihagyni pár edzést, és az ő játéka is kérdéses: az Arsenal futballistája helyett Benoit Pedretti kaphat játéklehetőséget. Valószínűleg a csatársor sem marad változatlan, ám nem sérülés miatt: Santini ugyanis elégedetlen David Trézéguet teljesítményével, és a jelek szerint Louis Sahát teszi be a kezdők közé Thierry Henry partnereként.

A görögöknél akad eltiltott és sérült is: az oroszok ellen gólt is szerző csatár, Ziszisz Vrizasz két sárga lapja miatt nem léphet pályára, míg a szbornaja elleni meccset kihagyó középpályás, Szteliosz Jannakopulosz még mindig nem épült fel, és nem tudja vállalni a szereplést. Visszatérhet viszont a kezdők közé az eltiltását letöltő Jorgosz Karagunisz, Vrizasz helyén pedig minden bizonnyal Nikolaidisz szerepel majd - ha csak Rehhagel mester nem a védekezőbb variációt választja, és egy csatárral küldi pályára együttesét.

Ez esetben Vassziliosz Cartasz kaphat fontos szerepet, az AEK Athén játékmestere a legutóbbi két meccsen egyaránt gólpasszt adott, megmutatva, hogy támadó középpályásként megállja a helyét. Rehhagel egyébként nem győzte hangsúlyozni, hogy csapatának nincsen veszítenivalója, hiszen a görögöktől már a nyolcba kerülés is hatalmas eredménynek számít.

A két válogatott egyébként utoljára nyolc évvel ezelőtt, 1996-ban játszott egymás ellen, és azt a meccset a franciák nyerték 3-1-re. Jellemző, hogy a nyolc évvel ezelőtti mérkőzésen összesen nyolc olyan játékos szerepelt, akik most is ott vannak az Eb-keretben: a franciáktól Zidane (aki gólt is rúgott 1996-ban), Thuram és Desailly, míg a görögöknél Dabizasz, Zagorakisz, Nikolaidisz, Vrizasz és Kapszisz.

a várható kezdőcsapatok
Franciaország: Barthez - Gallas vagy Desailly, Thuram, Silvestre, Lizarazu - Pires, Vieira vagy Pedretti, Makelele, Zidane - Henry, Saha.
Görögország: Nikopolidisz - Szeitaridisz, Dellasz, Kapszisz, Fisszasz - Karagunisz, Kacuranisz, Zagorakisz, Basszinasz - Hariszteasz, Nikolaidisz.