Lippi váltja Trapattonit az olaszoknál

Vágólapra másolva!
Július 16-tól Marcello Lippi lesz az Európa-bajnokságtól már a csoportkör után búcsúzott olasz válogatott szövetségi kapitánya. Az új szakvezető szerződése június 30-án jár le a Juventusnál, és bő két héttel később veszi át a hivatalosan július 15-én távozó Giovanni Trapattoni helyét a válogatott élén. Ezt Franco Carraro, az olasz szövetség elnöke jelentette be.
Vágólapra másolva!

Adriano Galliani, az olasz futballiga első számú vezetője már kora délután közölte, hogy Trapattoni szerződésének utolsó napjáig marad kapitány.

Lippi - aki a visszafogott idei szereplés miatt döntött úgy, hogy távozik a torinói klubtól - 1994 és 1999 között, majd 2001-től ez év közepéig irányította a Juventust, közben egy idényen át az Internazionale edzője volt, egy évet pedig kihagyott. Pályafutása során öt bajnoki címet(1995, 1997, 1998, 2002, 2003) nyert és egyszer (1996) a Bajnokok Ligájában is az élen végzett. Megbízatása a 2006-os németországi világbajnokság végéig szól.

"Mint a szövetség elnöke, köszönetet kell mondanom Giovanni Trapattoninak a feddhetetlenségéért" - fogalmazott Carraro. "Remélem, Marcello Lippi képes lesz eredményesen szerepelni a csapattal a világbajnoki selejtezők során, s a lehető leghamarabb kiharcolja a részvétel jogát."

Trapattoni a 2000-es Európa-bajnokság után Dino Zofftól vette át a válogatott irányítását. Az olasz csapat a portugáliai kontinenstornán nem jutott a negyeddöntőbe a C csoportból, noha ugyanannyi pontot szerzett, mint a svéd és a dán csapat. A két skandináv együttes az egymás elleni mérkőzéseken elért jobb gólkülönbségével léphetett tovább.