Társoldalunk:

Rehhagel görög lehet

Jorgosz Vulgarakisz görög belügyminiszter javasolta, hogy Otto Rehhagel, a görög labdarúgó-válogatott szakvezetője - az Európa-bajnokság hátralévő eredményeitől függetlenül - kapja meg a görög állampolgárságot, annak elismeréseképpen, hogy - minimum - az Eb elődöntőjébe vezette az együttest.

 

"Javaslom a görög állampolgárság soron kívüli adományozását Otto Rehhagelnek, amennyiben ezt a törvényeink nem zárják ki. Az edző bebizonyította, hogy görög lelke van" - fogalmazott Vulgarakisz a görög közszolgáltai televízióban. Eddig már számos görög vezető politikus és közéleti személyiség gratulált nyilvánosan az augusztus 9-én már 66. születésnapját ünneplő  Rehhagelnek a franciák világszenzációt jelentő kiütéséhez. Dora Bakojannisz, Athén polgármestere is kifejezte jókívánságait a játékosoknak és a szakembernek. Minden értékelő kiemeli Rehhagel tökéletesen a görög válogatottra szabott taktikáját.

Az edző 2001-ben vette át a hellén nemzeti együttes irányítását. Amióta kivívta a válogatott a szereplést a portugáliai Európa-bajnokságon, az egész balkáni ország futball-lázban ég. Azt azonban ne felejtsük el: amikor egy évi tevékenység után 1996-ban elzavarták Rehhagelt a Bayern Münchentől, a búcsú-sajtóértekezlet befejeztével - amelyen Rehhagel ott sem volt - Franz Beckenbauer, a bajorok klubelnöke arra kérte az újságírókat, kapcsolják ki diktafonjaikat, majd csak ennyit mondott: "Otto Rehhagel a Bayern München történetének legpocsékabb edzője volt..."

A történeti hűséghez tartozik: a mester 1988-ban és 1993-ban a Werder Bremennel, 1998-ban a Kaiserslauternnel német bajnokságot nyert, 1996-ban pedig a Bayernnel elhódította az UEFA-kupát. Rehhagel egyébként elvakult operarajongó: ha történetesen a Metropolitanben megy egy jó előadás, képes arra, hogy repülőgépre üljön, s átugorjon az óceán túlsó partjára, hogy megtekintse a darabot...

Ch. Gáll András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK