Szűcs szerint Van der Sar a legjobb kapus

Vágólapra másolva!
Szűcs Lajos, a Ferencváros kapusa szerint a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság legjobb kapuvédője a holland Van der Sar, de úgy véli, a közeljövőben főleg a spanyol Iker Casillas nevétől lesz hangos a futballvilág.
Vágólapra másolva!

- Kit tart a világ legjobb kapusának?
- Noha kiestek a hollandok, még mindig Van der Sart tartom a legjobbnak. Technikailag ő a legképzettebb, nagyon tetszik a stílusa. Nagyszerű képességekkel rendelkezik a spanyol Casillas is, szerintem két éven belül ő lesz a földkerekség legkiválóbb kapusa.

- Az Eb-re mennyire voltak jellemzők a kapusbravúrok?
- Portugáliában nem annyira, ugyanakkor az olasz Buffon és a német Kahn több parádés védést is bemutatott.

- Milyen irányba tart a sportágban a hálóőrök feladata?
- Egyre nehezebb a helyzetük. Ráadásul a szabályok sem könnyítik a dolgukat, erre jó példa az orosz Ovcsinnyikov esete, aki a tizenhatoson kívül testtel mentett, a játékvezető kiállította kezezésért. Továbbá a sportszergyártók versenyének köszönhetően évről évre új és új labdákat kell megszokni, márpedig akadt olyan, amelyik kifejezetten optikai csalódást okozott. Megfigyeltem egyébként, hogy a korábbiakkal ellentétben a kapusok a szélről elvégzett szabadrúgásoknál nem mindig kérnek embert a rövid sarokra, főként, ha jobb oldalról jobb lábbal vagy bal oldalról bal lábbal végezték el a beívelést.

- Az Eb-n a játékvezetők megfelelően védik a portásokat a mérkőzéseken?
- Annyiban igen, hogy szerintem ha nem Portugáliában rendezik az Eb-t, Figóék kiestek volna, hiszen nekem szabályosnak tűnt az angolok találata a hazaiak ellen. Angliában biztosan, de Németországban sem fújták volna le bajnoki mérkőzésen a játékvezető által szabálytalannak ítélt esetet.

Bánki József