Santini: Lehetett érezni, hogy leégünk az Eb-n

Vágólapra másolva!
Jacques Santini, a francia labdarúgó-válogatott éléről már a portugáliai Európa-bajnokság előtt a Tottenham csapatához szerződött edző a TF1 francia tévécsatornának adott interjúban elárulta, hogy már az edzőtáborban rossz hangulat volt a csapat táján, és érezni lehetett, hogy nem a címvédőről szól majd az Eb.
Vágólapra másolva!

Santini nem titkolta, hogy az Eb előtt az edzőtáborban csúnyán összeugrott Henry és Pires. "Minden diplomáciai készségemre szükség volt, hogy ebből az ellentétből ne látszódjék semmi. Utólag el kell ismernem, felettébb paprikás volt a hangulat, tapintható volt a feszültség. Mintha csak mindenki érezte volna: leégünk az Eb-n."

A francia kapitány csatlakozott azokhoz, akik kritizálták Carlos Queiróz, a Real Madridtól menesztett szakvezető munkáját, szerinte ugyanis a királyi gárda "galaktikusai" formán kívül voltak az Eb-alatt nemzeti válogatottjaikban. "Zidane, Beckham, Figo és Raúl nem voltak olyan állapotban ezen az Európa-bajnokságon, amilyet egy ilyen nagy viadal megkívánna. Ezek az úgynevezett galaktikusok ugyan mindent megpróbáltak, hajtottak, küzdöttek, de nem ment nekik igazán a játék. Fizikai állapotuk, erőnlétük nem tette lehetővé. Teljesítményük igencsak e világi volt" - tette hozzá Santini.

Ennek ellenére Zidane-t dicsérte és marasztalta a távozó tréner, a karmester ugyanis egyelőre nem döntötte el, hogy a jövőben is játszik -e majd a válogatottban: "Zidane, a francia válogatott csapatkapitánya kitette a szívét a pályára. Nagyon akarta a sikert ezen az Európa-bajnokságon, ez akkor látszott rajta a legjobban, amikor a horvátok berúgták a második góljukat, és Zidane összekapta a csapatot. Ha ő nincs, még eddig se jutunk. Nagyon őszintén mondom, hogy a válogatottnak továbbra is szüksége van Zizou-ra."

Jean Tigana, aki talán a legesélyesebb jelölt Santini megüresedett posztjára, ugyancsak megerősítette, hogy szükség van Zidane-ra. "Fontos, hogy Zizou maradjon a válogatottban, hogy legyen, aki átadja a fáklyát a következő generációnak. Merthogy most ez a legnagyobb probléma: az elkerülhetetlen nemzedékváltás"- nyilatkozta Tigana a Journal du Dimanche című lapban.

Ch. Gáll András

[origo]