Oroszország - Guus Hiddink

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A rendkívül sikeres szakember edzői pályafutását a holland De Graafschap juniorcsapatánál kezdte, majd a PSV Eindhoven utánpótlásánál dolgozott.

Az első csapat élére az 1986-87-es szezonban nevezték ki, és gyorsan eljutott a csúcsra: rögtön első idényében bajnoki címet nyert az eindhoveniekkel, majd a következő esztendőben a BEK-et is elhódította.

Egészen 1990-ig maradt a Philips-gyári együttesnél, ez idő alatt még két bajnoki címet nyert, majd ezt követően a török Fenerbahce szakvezetője lett. Isztambulban csak egy évig maradt, majd elfogadta a spanyol Valencia CF ajánlatát, ahol egészen 1994 nyaráig dolgozott, kisebb megszakításokkal: az 1993-94-es szezont vele kezdte a klub, és vele is fejezte be, ám időközben egyszer menesztették.

A holland szövetség 1995 januárjában ajánlott neki szerződést, amikor úgy tűnt, hogy az Oranje már nem tudja kvalifikálni magát az Európa-bajnokságra, de Hiddinknek sikerült megoldania a feladatot, sőt, az 1998-as világbajnokságon negyedik helyet szerzett a csapattal.

A Real Madrid számára ez elég jó ajánlólevél volt, de a királyi gárdánál nem ért meg hosszú időt, még a bajnokság vége előtt menesztették. Ezt követően sehol sem dolgozott, egészen addig, amíg a világbajnokságra készülő Koreai Köztársaság futballvezetői őt tartották a legalkalmasabbnak, hogy megfelelően felkészítse a nemzeti csapatot a nagy erőpróbára.

Nem kellett csalódniuk, hiszen Hiddink és csapata a legmerészebb elképzeléseket is felülmúlta, hiszen a legjobb négy közé jutott a vébén. A világsiker után a mester hazatért Hollandiába, ahol háromszor is bajnokságot nyert a PSV Eindhovennel, miközben 2005-től párhuzamosan Ausztrália válogatottját irányította.

A németországi vébén ugyan nem sikerült megismételni a dél-koreaiak bravúrját, de együttese remekül szerepelt, csak vitatott játékvezetői döntés miatt esett ki a későbbi győztes olasz válogatottal szemben.

Tavaly júliusban újabb izgalmas felkérést fogadott el, ezúttal Oroszországban számítottak kimagasló tudására. Hiddink pedig hozta szokott formáját, együttese Angliát megelőzve jutott ki az Európa-bajnokságra.