A labdarúgó-Eb lengyel sztárjai lehetnek: Bak, Smolarek, Piszczek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Jacek Bak

A lengyel nemzeti tizenegy csapatkapitánya 1973. március 24-én született Lublinban, és a helyi Motor Lublin volt az első klubja.

Alig múlt 17 esztendős, amikor már bemutatkozhatott a felnőttek között, az 1989-90-es idényben három találkozón jutott szóhoz. A következő szezonban már több lehetőséget kapott, az 1991-92-es bajnokságban pedig alapemberré vált, és két gólt is szerzett, aminek köszönhetően átcsábította a Lech Poznan.

Új klubjával első idényében bajnok lett, és ennek köszönhetően 1993 februárjában bemutatkozott a nagyválogatottban. Még két éven keresztül játszott Lengyelországban, majd 1995-ban külföldre igazolt, mégpedig a francia Olympique Lyonba, amely akkoriban még csak erős középcsapatnak számított Franciaországban.

Baknak egy idény kellett, amíg tökéletesen beilleszkedett az együttesbe, de az 1996-97-es pontvadászatban már alapember volt a lyoniaknál. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, a következő szezontól már csak kiegészítő emberként vették számításba, de megbízható játéka miatt egészen 2000 őszéig maradt a keretben.

A 2000-2001-es idény első fordulójában még pályára lépett, gólt is szerzett, majd 4,3 millió euróért eladták őt az RC Lensnak, ahol további négy idényt töltött el, és menet közben megkapta a francia állampolgárságot is.

Ott volt a legutóbbi két világbajnokságon is, ám Ázsiában csak az első, Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen szerepelt, mivel a vereség miatt őt tették meg az egyik bűnbaknak. Később mégis megkapta a csapatkapitányi karszalagot, még azután is, hogy 2005 nyarán a katari Al-Rajjanba szerződött.

Forrás: EPA

A Közel-Keletről tavaly tért vissza, jelenleg az FK Austria Wien focistája, de Bécsben csak kevés lehetőséget kap. Általában középhátvédként szerepel, de a védelem minden posztján, sőt, szükség esetén védekező középpályásként is bevethető.