A labdarúgó-Eb portugál sztárjai lehetnek: Nuno Gomes, Quaresma, Veloso

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Nuno Gomes

Nuno Miguel Soares Pereira Ribeiro a Gomes művésznevet az FC Porto nyolcvanas évekbeli kiváló támadójáról kapta.

Amarantéban született 1976. július 5-én, és első klubja a Boavista FC volt, amelynek színeiben az 1994-95-ös pontvadászatban mutatkozott be a felnőttek között. Két évvel később robbant be a portugál labdarúgásba, amikor a bajnokságban 15 találatot ért el, és betalált a kupadöntőben is a Benfica ellen.

Ennek köszönhetően egyrészt meghívót kapott a nagyválogatottba (a korosztályos nemzeti csapatnak már korábban is a tagja volt, szerepelt az 1996-os olimpián is), másrészt pedig a Benfica megvette őt.

A Sasoknál rendkívül eredményesen játszott, az 1998-1999-es idényben például 24 gólt szerzett, de egyetlen olyan szezonja sem volt, amelyben 18 találatnál kevesebbet ért volna el.

A nemzetközi közvélemény a 2000-es Európa-bajnokságon figyelt fel rá, a kontinensviadalon négy gólt ért el - és az elődöntő után héthónapos nemzetközi eltiltást kapott, mert meglökte Günter Benkö játékvezetőt.

Ennek ellenére a Fiorentina 17 millió euróért megvette őt, és a firenzeieknél két szezon alatt 17-szer talált be, de a klub csőd közeli helyzete miatt 2002-ben visszatért a Benficához.

Forrás: EPA

A következő években visszatérő sérülései miatt viszonylag keveset játszott, de amikor egészséges volt, akkor rendre betalált. Fontos gólt szerzett a 2004-es Eb-n, és eredményes volt a 2006-os világbajnokság bronzmérkőzésén is.