Del Piero és Cassano is ott lehet az Eb-n

Vágólapra másolva!
Az aktuális világbajnok természetesen az Európa-bajnokságon is mindig esélyesként lép pályára, és ez az olasz válogatottra is igaz. A squadra azzurra mesterének, Roberto Donadoninak nincsen könnyű dolga, hiszen rengeteg klasszis közül kell válogatnia, és mindenkit nem szerepeltethet a csapatban, ami könnyen elégedetlenséget szülhet.
Vágólapra másolva!

- Nemrégiben azt nyilatkozta: a fejében már összeállt az Eb-keret...
- Ilyet biztos nem mondtam, talán az egyik kollégája értett félre valamit. Hogyan is lehetnék biztos a dolgomban, amikor még majd három hónap van hátra a bajnokságokból? Furcsa lenne, ha már a szezon vége előtt döntenék ilyen fontos kérdésekben.

- Itt van például Alessandro del Piero esete. Az ő nyilvános kifakadása milyen hatással volt önre?
- Nincsen vele probléma, mindenki elmondhatja a véleményét, a döntést úgyis én hozom meg, és csak az alapján határozok, hogy a játékosok milyen teljesítményt nyújtanak. Del Pierónak minden esélye megvan arra, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon, ez csak attól függ, hogyan futballozik. De szeretném, hogy azok, akik rendre megpróbálnak meggyőzni valakinek a beválogatásától, próbálják az én szempontomból is vizsgálni a dolgot. Talán akkor rájönnének, hogy nem könnyű a helyzetem, és olyan döntést úgysem tudok hozni, ami mindenkinek megfelelne, valaki biztosan elégedetlen lesz.

- És mi a helyzet Antonio Cassanóval?
- Nem tudok mást mondani vele kapcsolatban, mint Del Pieróról: neki is megvan az esélye az Eb-szereplésre. A folyamatos jó teljesítmény nagyon fontos, az nem elég, ha valaki pár mérkőzésen villog, de ezt Antonio is tudja.

- A Bajnokok Ligájának folytatása ismét felvetette azt a kérdést, amelyről ön elég határozott véleményt formált - miszerint a mai játékosoknak túl sok meccset kell játszaniuk. Nem aggódik emiatt?
- Tény, hogy például az AC Milan középpályásai (Andrea Pirlo, Massimo Ambrosini vagy Gennaro Gattuso) ebből a szempontból nincsenek könnyű helyzetben, de azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy nem csak ők állnak a rendelkezésemre ezen a poszton. Szövetségi kapitányként sok mindent azonban nem tudok tenni a dolog ellen. Reménykedem, hogy fizikailag jól fogják bírni a terhelést, és nem fáradnak el túlságosan az idény végére.

- Mi a véleménye az Internazionaléról, amely gyakran csak egy olasz focistával a kezdő tizenegyben áll ki?
- Természetesen az olasz válogatott szövetségi kapitányaként azt mondom, hogy sokkal jobb lenne, ha a Serie A listavezetőjében és címvédőjében több lenne a honfitársam. De realista vagyok, és tisztában vagyok vele, hogy manapság a klubok játékospolitikája elsősorban nem a labdarúgók nemzetiségével foglalkozik. Ez nem csak Olaszországban van így, gondoljunk csak az Arsenal FC-re, ahol Theo Walcott kivételével nincsen angol játékos.

Forrás: Getty Images

Cassano és Del Piero is ott lehet az Eb-n

- Akkor tetszik önnek Sepp Blatter elképzelése, amely szerint a klubokban legalább öt olyan focistának kell szerepelni, aki játszhatna az adott ország válogatottjában is?
- Igen, ez egy jó ötlet, de nem hiszem, hogy könnyű lenne elfogadtatni, mivel a klubok érdekei mást diktálnak, és általában az történik, amit az egyesületek szeretnének.

- Mi a helyzet az esetleges szerződéshosszabbításával?
- Február közepén volt egy megbeszélésem a szövetség vezetőivel, és lefektettük a megegyezés alapjait. Most a végleges ajánlatra várok, de ez egyáltalán nem sürgős, hiszen van még idő a megállapodásra.

- Az olasz válogatott után milyen csapatokat irányítana szívesen?
- Nincsen kívánságlistám. Edző vagyok, az a munkám, hogy ha felkérnek egy együttes élére, akkor azzal próbáljam meg a lehető legjobb eredményeket elérni. Ha az olasz válogatottal jól szerepelek, akkor a jövőben könnyebben fogok munkát kapni más patinás csapatoknál. De egyelőre még csak a squadra azzurrával foglalkozom.

Forrás: Soccernet ESPN

www.infosport-focivilag.hu