Vágólapra másolva!
A portugál nemzeti tizenegyet mindig is Európa legjobbjai közé sorolták, ám az eredményekben ez csak ritkán mutatkozott meg. Amióta viszont Luiz Felipe Scolari irányítja a luzitánokat, a csapat mindkét nagy nemzetközi tornán bejutott a legjobb négy közé - és a mester szerint az így megnőtt önbizalom hatalmas szerepet játszik abban, hogy a gárda a nyári Eb-n is a döntőt célozza meg.
Vágólapra másolva!

- Vannak, akik azt gondolják, hogy a szövetségi kapitányság a legjobb munka a világon. Egyetért ezzel?
- Kétségtelenül nem rossz munka, de nem árt figyelembe venni, hogy mekkora felelősséggel jár. Bizonyos esetekben a felelősség még az államfőknél vagy a miniszterelnökökénél is nagyobb.

- Ezt hogy érti?
- A labdarúgásról az egész világ beszél, és mindenki ért hozzá, míg a politikáról vagy a gazdaságról ugyanez nem mondható el. Természetesen a szövetségi kapitányi posztnak megvannak az előnyei, de csak kemény munkával és jó eredményekkel lehet odáig eljutni. Szóval ismétlem: nem rossz, ha valaki szövetségi kapitány, de nem is könnyű munka.

- Azért a klubedzői feladatoknál kellemesebb, nem? Kevesebb a stressz...
- Ez is csak részben igaz. Tény, hogy nem kell nap mint nap edzést tartani, de ezzel együtt is rengeteg elfoglaltsággal jár, és az embernek alig van szabadideje. A focistákat állandóan szemmel kell tartani, az egyéni képességeiket és a csapatban eltöltött szerepüket is figyelni kell, és akkor a pszichológiai aspektusról nem is beszéltem. Rövidre fogva, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, és állandóan résen kell lennie az embernek.

- Ön szerint mi szükséges ahhoz, hogy valakiből jó szövetségi kapitány legyen?
- Alapvetően rendkívül mély szakmai tudás a labdarúgásról. Nagyon fontosak a megfelelő segítők és a kellő tapasztalat, ha az ember azt akarja elérni, hogy ne csak a játékosok, hanem az egész ország bízzon benne. S természetesen a szenvedély is nagyon fontos.

- Melyik a fontosabb a szövetségi kapitány számára: a taktika vagy a motiváció?
- Először is a válogatottnál mindig azokat a focistákat kell kiválogatni, akik illenek a tréner futballfilozófiájába. Ezt követően kell foglalkozni a játékosok motivációjával, mentális felkészítésével. Az egyik legnehezebb dolog, hogy az ember annyira megismerje a focistáit, hogy tudja, pontosan mennyi odafigyelésre van szükségük.

Forrás: EPA

A portugál válogatott legnagyobb sztárja egyértelműen Cristiano Ronaldo

- A jelek szerint a pszichológia nagyon fontos az ön számára...
- Természetesen, bár nem szabad megfeledkezni róla, hogy jó focistákkal könnyebb együtt dolgozni, mint rosszakkal. Szövetségi kapitányként a mentális képességeken lehet javítani, de a technikai tudáson már aligha. Ha egy focistát meg kell tanítani, miként lőjön, vagy el kell magyarázni neki a taktikát, akkor már régen rossz - ugyanakkor pár szóval el lehet érni, hogy kihozza magából a maximumot. A legrosszabb, hogy ha egy gyengébb képességű futballista azt gondolja magáról, hogy van olyan jó, mint a többiek.

- 2002-ben a brazil válogatottal világbajnok lett, két évvel később pedig Portugáliával kis híján Eb-t nyert hazai pályán. Mi volt a legnagyobb különbség a két élmény között?
- Míg 2002-ben leírhatatlan ünneplésben volt részem, addig 2004-ben a csalódottság volt hatalmas. Ugyanakkor a szomorúság közepette is sokan felismerték, hogy az Eb-döntő fontos lépés volt a portugál válogatott számára ahhoz, hogy még versenyképesebb legyen a nagy tornákon. A döntőben elszenvedett vereség ellenére tudtam, hogy nagyon jó munkát végeztünk, és azt is, hogy ez nem csak egy kiugró eredmény volt. Így is történt, hiszen a 2006-os vébén megint ott voltunk a legjobb négy között, és a 2008-as kontinensviadalon is messzire akarunk jutni - a csapatnak nagyobb az önbizalma, mint korábban bármikor.

Platini olasz, francia vagy német sikert vár
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke olasz, francia vagy német győzelmet vár az Európa-bajnokságon. "Nem véletlen, hogy ez a három válogatott végzett az első három helyen a világbajnokságon" - mondta a francia sportdiplomata.

"A tudás azonban önmagában kevés. Az Eb-n nagyon fontos az egyenletes teljesítmény, nem lehet hullámvölgybe kerülni. A görögöknél több válogatottnak is erősebb a kerete, mégis Otto Rehhagel együttese nyert 2004-ben Portugáliában, amit az egységnek és az állandó jó teljesítménynek köszönhetett."

Platini hozzátette: amikor 1984-ben játékosként a francia válogatottal Eb-aranyérmes lett, akkor annak a csapatnak is az egység volt a legfőbb erénye. (MTI)


- Megváltozott a mentalitás?
- Egyértelműen, és éppen ezt volt az egyik célunk. A portugál válogatott immár nagyon erős mentálisan. Az Európa-bajnokságra való kijutás nem volt könnyű, voltak nehéz pillanatok, de elértük a célunkat. Pár évvel ezelőtt alighanem kudarcot vallottunk volna - a 2004-es Eb-ezüst ezért is nagyon fontos volt.

- Milyen messzire juthat a 2008-as Eb-n a portugál csapat?
- Úgy hiszem, hogy bejuthatunk a döntőbe, bár nagyon nehéz ellenfelek várnak ránk, már a csoportkör során is.