Akik nem vártak a transzferrel az Eb-ig

Vágólapra másolva!
A nyári Európa-bajnokság a kontinensviadal mellett a holtszezon egyik legnagyobb játékospiaca is lesz: a lelátókon a szurkolók mellett alighanem rengeteg megfigyelő ül majd, és ha egy focista jó teljesítményt nyújt, könnyen kiharcolhat magának egy kedvező szerződést egy új klubnál. De lesznek olyan labdarúgók is, akik ott lesznek az Eb-n, de már a torna előtt nyélbe ütötték az átigazolásukat, és már most tudják, hogy hol fogják kezdeni a következő szezont.
Vágólapra másolva!

Ez persze az olyan játékosok esetében, akiknek a nyáron lejár a szerződése nem meglepő: maximálisan érhető, hogy ezen focisták már az Európa-bajnokság előtt rendezni akarták a sorsukat, hogy később csak a kontinensviadalra kelljen koncentrálniuk. Arról nem is beszélve, hogy például a svájci jobbhátvéd, Philipp Degen az Eb után nem biztos, hogy olyan kedvező ajánlatot kapott volna, mint a kontinensviadal előtt, elvégre a helvétektől azért nem várható kiemelkedő teljesítmény.

A bekk ráadásul a nemrég véget ért szezonban csak elvétve lépett pályára klubjában, a Borussia Dortmundban, részben sérülés miatt, részben pedig azért, mert az egyesület a télen a helyére megvette a szerb Anton Rukavinát. Degen mindenesetre aligha bánkódik azon, hogy az angol Liverpool FC szerződést ajánlott neki, és minden bizonnyal a Vörösök mestere, Rafa Benítez is úgy véli, hogy jó fogást hajtott végre azzal, hogy ingyen megszerezte a jobbhátvédet. Hogy valóban így lesz-e, az majd csak a következő idényben dől el...

Érdekes, hogy egy másik jobbhátvéd, a cseh Tomás Ujfalusi is hasonló módon váltott klubot, azzal a különbséggel, hogy őt egyesülete szívesen megtartotta volna. A védő a Fiorentina színeiben a 2007-2008-as bajnokságban negyedik lett a Serie A-ban, és az UEFA-kupában is az elődöntőig jutott, ám már tavasszal eldöntötte, hogy váltásra van szüksége, és ezt a violák tudtára is hozta azzal, hogy elutasította a firenzeiek szerződésajánlatát.

A kérdés már csak az volt, hogy hol köt ki, hiszen a Sevilla FC és az Atlético Madrid is csábította - végül alighanem azért döntött a fővárosiak mellett, mert a madridiak bejutottak a Bajnokok Ligájába. Ujfalusi így a következő szezontól a német és az olasz bajnokság után a spanyol élvonalban is kipróbálhatja magát.

Az Atlético nagyon komolyan veszi az erősítést, hiszen nem a cseh védő az egyetlen új igazolása a következő idényre, a matracosok máris megszereztek egy másik, szintén Eb-résztvevő focistát. A holland védőről, Johnny Heitingáról van szó, aki remek szezont zárt az Ajax Amsterdamban, az Eeredivise legjobb játékosának is megválasztották, de ahogyan az az amszterdamiaknál lenni szokott, nem tudták megtartani.

Igaz, őt legalább nem voltak kénytelenek ingyen elengedni: a spanyol egyesület tízmillió eurót fizetett érte. Lehet, hogy az Ajax az Eb után még többet kérhetett volna Heitingáért, de a hollandok alkalmasint abban bíznak, hogy a nagy kasza majd Klaas-Jan Huntelaar eladása lesz.

Két Bundesliga-klub szintén olyan védőt vett, akik ott lesznek az Eb-n, de már a torna előtt aláírtak új csapatukhoz - igaz, esetükben a kontinensviadal aligha verte volna fel az árukat. Ráadásul a fiatal osztrák Sebastian Prödl megvételéről a Werder Bremen már januárban megegyezett a Stutm Grazcal: a hátvéd, aki tavaly tagja volt az osztrákok U20-as vébén szerepelt csapatának, az év elején aláírt a brémaiakhoz.

A Werder 2,5 millió eurót fizet Prödlért, aki a hollandok elleni barátságos mérkőzésen kétszer is betalált a válogatottban - a korai transzferrel a brémaiak azért alighanem spóroltak egy kicsit. A Karlsruher SC viszont aligha számíthatott több pénzre a svájci Mario Eggimannért, sőt, elég valószínűnek tűnik, hogy csak a jelenlegi, kiválóan sikerült szezon után tudtak érte 1,4 millió eurót kérni: a Hannover '96 ugyanis ennyit fizetett a bekkért.

A legnagyobb értékű transzfert, ami még a kontinensviadal előtt megköttetett, azonban a Tottenham Hotspur hajtotta végre. A londoniak már áprilisban bebiztosították maguknak a nyári játékospiac egyik legkeresettebbnek ígérkező futballistáját, igaz, meglehetősen borsos áron.

A horvát Dinamo Zagreb ugyanis 23 millió eurót kasszírozott a válogatott középpályásért, Luka Modricért, akit fél Európa meg akart szerezni (elég, ha csak az FC Barcelonát említjük), de a befutó végül a Spurs lett.

Modric öt évre írt alá a Tottenhamhez, és már azzal a tudattal szerepelhet a kontinensviadalon, hogy akármilyen rosszul is játszik, a következő években biztos, hogy az egyik legerősebb bajnokságban futballozhat majd, alighanem csillagászati fizetésért.

www.infosport-focivilag.hu