Vágólapra másolva!
A hivatalos szurkolózónák mellett hozzávetőleg 360 nyilvános helyen szerelnek fel Ausztria-szerte óriáskivetítőket, hogy a futballrajongók csoportosan, a tömeg hangulatát is élvezve követhessék nyomon a szombaton kezdődő Európa-bajnokság összecsapásait.
Vágólapra másolva!

Heinz Palme, az osztrák kormány Eb-koordinátora keddi sajtóértekezletén elmondta, hogy a meccsnapokon országszerte mintegy háromszázezer embert várnak a közterületeken felállított képernyők elé (UEFA-szóhasználattal: Public-Viewing).

A szerkezetek egy részét rögzített helyekre szerelik fel, de szó van arról is, hogy a mobil kivetítőket teherautókon szállítják majd a különböző helyszínekre.

Palme megítélése szerint a rendszert alaposan kidolgozták, annál is inkább, mert tanultak a 2006-os németországi világbajnokság tapasztalatából: ott a nyilvános kivetítők közönségének létszáma négyszeresen múlta felül a várakozásokat.

Rengeteg vendéglő, bár és szórakozóhely is csatlakozik a "közvetítői" láncolathoz, és kivetítők elhelyezésével igyekszik becsalogatni a vendégeket.

A kivetítőkhöz, illetve a szurkolózónába látogatókat, az Ernst Happel-stadionban helyet foglalókat és a kocsmában tévézőket is beleszámítva Bécsben egy-egy játéknapon összesen háromszázezer ember élvezheti majd az Eb-t nyilvános helyen.

A három másik ausztriai helyszín közül Klagenfurtban 130 000, Innsbruckban és Salzburgban pedig 100 000-100 000 ember számára kívánják lehetővé tenni a szurkolást hasonló körülmények között. Public-Viewing-övezeteket hoznak létre azokban a tartományokban is, ahol nem rendeznek összecsapásokat.

* * *

Az Európa-bajnokságon szereplő csapatok minden doppingtesztje negatív lett a szombati rajt előtt. A 16 válogatottból egyformán 8-10 futballista vizeletét, illetve vérét ellenőrizték. Az Eb-n meccsenként két-két játékost visznek doppingkontrollra.