De Rossi, a rómaiak legújabb bálványa

Vágólapra másolva!
Az AS Románál mindig is nagy figyelmet fordítottak az utánpótlás-nevelésre, és a klub emblematikus figurái általában a Farkasok ifjúsági csapatából indultak. A nyolcvanas évek közepétől Giuseppe Giannini, az előző évtized második felétől kezdve pedig Francesco Totti töltötte be ezt a szerepet, és sokak szerint Totti utódja Daniele de Rossi lehet, aki szintén tősgyökeres romanistának számít - és világklasszis középpályásnak is.
Vágólapra másolva!

Az olasz főváros, Róma Ostia nevű városrészét a két világháború között újították fel, és főleg az 1960-as évek óta a tengerparton található negyed a rómaiak egyik kedvelt üdülőhelyének számít. A viszonylag modernnek számító kerületben látta meg a napvilágot 1983. július 24-én Daniele de Rossi, akinek édesapja, Alberto is futballista volt: ugyan az AS Romában ismerkedett meg a sportág alapjaival, de annyira nem volt jó, hogy bekerüljön a Farkasok első csapatába.

Idősebb De Rossi a harmadosztályig jutott, a Serie C-ben viszont több egyesületben is megfordult, így szerepelt például a Piacenzában, a Mantovában, a Sienában, a Montevarchiban, a Pratóban, a Livornóban és a San Marinóban is.

Pályafutását az 1990-es évek elején fejezte be, és ezt követően a helyi klubnál, az Ostiamare nevű egyesületnél kapott munkát az utánpótlás-csapatnál - nem csoda, hogy fiacskája is ott kezdett el futballozni. A kis De Rossi csatárként kezdte (az édesapja egyébként söprögetőt játszott), ám később a középpályára vonták vissza.

A családi tradícióknak megfelelően természetesen ő is az AS Roma drukkere volt már gyermekkorától kezdve, így aztán elképzelhető a família öröme, amikor kiderült: a Farkasok szerződtették a papát utánpótlás-edzőnek, és a fiacskáját is vihette magával a rómaiak korosztályos csapatához.

Forrás: EPA

A duó 1999-ben bajnoki diadalra vezette a rómaiak U17-es csapatát, és De Rossinak már akkor hatalmas jövőt jósoltak. Olyannyira, hogy amikor 1999 nyarán Fabio Capello lett a klub nagycsapatának edzője, rögtön a figyelmébe ajánlották az ifjú titánt, aki innentől kezdve többször is a felnőttekkel edzhetett - még ha természetesen továbbra is a tartalékcsapatban szerepelt.