Ostoba szerelés okozta az osztrákok vesztét

Vágólapra másolva!
"A nagy küzdőszellem nem volt elég", "Egy szép 0-1", "Hideg kezdés után forró finis" - ilyen és ehhez hasonló címekkel látták el beszámolóikat a hétfői osztrák lapok a piros-fehérek első mérkőzéséről a labdarúgó Európa-bajnokságon. A vélemények alaphangja az, hogy a horvátoktól elszenvedett vasárnapi vereség ellenére nincs miért szégyenkezniük a házigazdáknak.
Vágólapra másolva!

A Die Presse kiemelte, hogy az Ivica Olicot buktató Rene Aufhauser rövidzárlata és a korán bekapott gól hidegzuhanyként hatott, és egy csapásra felborította a Josef Hickersberger szövetségi kapitány által gondosan felépített taktikát.

A sokk olyan mély volt, hogy a csapat sokáig nem talált magára, és csak a második félidőben adtak bele mindent a játékosok. De ez már késő volt, ráadásul a horvátok teljesen visszavonultak, a támadással már nem is próbálkoztak.

A lap idézte az edzőt, aki úgy nyilatkozott, hogy "figyelembe véve azt az odaadást, amellyel küzdöttünk, egyszerűen nem ezt érdemeltük". Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évben mennyi energiát fektettek a felkészülésbe, hogy helyt tudjanak állni a hazai Eb-n. "Ez a legrosszabb kezdés, amely velünk megeshetett" - kesergett.

A Der Standard úgy látta, hogy az osztrák csapat szoros mérkőzésen maradt alul, és egyáltalán nincs miért szégyenkeznie: időnként a piros-fehérek uralták a pályát, védekezésre kényszerítve a sokkal híresebb ellenfelet.

"Rögtön a kezdő sípszó után azonban egy ostoba szerelés megfosztotta a házigazdákat attól, hogy learathassák kemény munkájuk gyümölcsét" - írta a lap, hozzátéve: az Ernst Happel Stadionban tapasztalt hangulat is alátámasztja azt a benyomást, hogy a csapat csupán "balszerencsével" kapott ki.

A mérkőzéshez fűzött kommentárjában a Der Standard sporttörténeti napnak nevezte 2008. június 8-át: Hickersberger irányításával a nemzeti tizenegy bizonyos szempontból azt próbálta bepótolni, amit az osztrák labdarúgás az utóbbi 25 ében elmulasztott. "Ez a merész szándék legalábbis az első meccs alapján nem sült el balul. Horvátország ellen ugyanis szabad 0-1 arányban veszíteni" - hangzik a lap sportszemleírójának az ítélete.

"Hickersberger mindent jól csinált. Helyesen döntött a kapus személyéről, és a megfelelő taktikát választotta. Abból aztán tényleg nem indulhatott ki, hogy már a negyedik percben bekapunk egy tizenegyes-gólt".

A Kurier ugyancsak az odaadást méltatta: "az együttes mindent megtett, amit osztrák mértékkel megtehetett: a játékosok heteken át keményen edzettek, titkos taktikákat gyakoroltak, a vezetők pedig éjszakákon át morfondíroztak, hogy az első találkozón jól szerepeljenek a horvátok ellen. Olic buktatása azonban halomba döntötte az összes taktikai tervet, és odalett a remény is. A Modric által a kapu közepébe lőtt labda egyszersmind a piros-fehérek lelkének a közepébe is betalált" - vélekedett a lap.

Löw elégedett, Beenhakker bizakodik

Elégedetten nyilatkozott Joachim Löw, a vb-bronzérmes német válogatott szövetségi kapitánya, miután tanítványai vasárnap 2-0-ra nyertek a lengyelek ellen az Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában, Klagenfurtban.

"Ez a megérdemelt győzelem biztonságot és önbizalmat ad a folytatásra. Lukas Podolski két gólja önmagáért beszél, főleg a másodiknál mutatkozott meg a remek rúgótechnikája, Michael Ballack pedig olyan játékos, akihez felnőhetnek a többiek. Sikerrel zártuk az Eb-maraton első szakaszát, de még hosszú út vár ránk" - mondta a német tréner.

Az alulmaradt lengyelek holland mestere, Leo Beenhakker érthető csalódottsággal beszélt: "Tartottuk a lépést a németekkel, az első góljuk különös körülmények között született. Bíztam abban, hogy döntetlenre mentjük a meccset, de még minden megtörténhet az Eb során. A németek remélhetőleg a horvátok ellen is ilyen jó formát mutatnak majd."