Impotens franciák, bekkelő románok, unalmas döntetlen

Vágólapra másolva!
Megszületett az első döntetlen, egyben az első gól nélküli mérkőzés az Európa-bajnokságon, a halálcsoportnak tartott C csoport bemutatkozása nem sikerült valami fényesre, a francia és a román válogatott izgalom-, és helyzetmentes meccsen 0-0-ra végzett egymással.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnokság harmadik napján az előzetesen a legkiegyenlítettebbnek tartott négyes tagjai is megmutatták magukat, elsőként a román-francia duón volt sor. A statisztika a gallok sikerét ígérte, hiszen a két válogatott eddigi tíz randevújából hatot nyertek a Kékek, hármat a románok, és egy végződött döntetlenre, ha a tétmérkőzéserkre sarkítjuk le a kérdést, akkor még nagyobb volt a francia fölény, mert három kísérletből egyszer sem tudtak győzni keleti szomszédaink.

Az Eb-k történetében korábban egyszer került sor francia-román összecsapásra, 1996-ban Dugarry fejesgólja három pontot ért a Kékeknek. Már azon a 12 évvel ezelőtti tornán is ott volt a francia csapatban az a Lilian Thuram, aki a románok ellen 15. Eb-mérkőzésén lépett pályára, amivel rekordot állított fel.

Thierry Henry és Patrick Vieira azonban nem futott ki a zürichi Letzigrund-stadion gyepére, a Barca csatára sérülése után még nem volt százszázalékos, és Domenech kapitány inkább nem akart kockáztatni, míg a nyakigláb védekező középpályás még az edzőtáborban rásérült amúgy is fájós combjára, de a hírek szerint a második csoportmeccsen már bevethető állapotban lesz.

Henry helyett a BL-döntőn végzetes pillanatban büntetőt rontó Anelka került be, míg a középpályán a lyoni Toulalan feladata volt a labdák begyűjtése. A másik oldalon az előzetesen a kezdőbe várt Marica helyett Daniel Niculae kapott lehetőséget Piturca kapitánytól, a románok nem ijedtek meg a nagynevű riválistól, mivel Niculae mellett Mutu és Nicolita feladata is az lett volna, hogy zavart keltsen a gallok hátsó sorában.

A szokásos óvatoskodó első percek után a nyolcadik minutumban pörögtek fel először az események, a francia kapu előtt Toulalan szedte fel a legjobbkor Mutu ütőjét, aki így nem tudott lőni, a túloldalon a francia gólkirály Benzema mutatkozott be, bár nem volt valami hatásos az antré, mivel balos lökete jó egy méterrel a léc fölött zúgott el.

Az első negyedóra végén megint kaptunk egy kis ízelitőt a futball nevű játékból, előbb Nicolita vállalta el bátran, bár gól helyett csak taps lett a jutalma, aztán Lobontnak kellett kifutva mentenie Malouda elől, Anelka pedig a kipattanót lövés helyett elcselezte, ezek szerint a BL-döntő óta nem jött még rendbe az önbizalma.

Az jól látszott, hogy a Kékek főleg Ribéryt, a sárgamezesek Mutut keresik a labdákkal, tőlük várják a váratlan húzást, de ezzel pontosan tisztában voltak az ellenfél védői is, így a két karmesternek sem helye, sem lehetősége nem adódott a fazonszabászatra. A 33. percben egy pontrúgás után horkant fel a francia tábor, Ribéry csavart középre kisszögletből, ahol a védők úgy tettek, mint akiket zavar a labda, így Anelka fejelhetett, de az ötösről nem találta el a kaput.

Forrás: MTI

A román védelem és a francia támadósor vezére egymás ellen: Chivu szereli Ribéryt

Az nem volt meglepő, hogy a románok nem vezettek őrületes támadásokat, mert bár Piturca három támadószellemű játékost nevezett a kezdőbe, de valójában csak Mutu mentesült a védekezés alól, Nicolita és Niculae rendre visszazárt. Az már inkább érdekes volt, hogy a gallok játéka kilátástalannak tűnt, Benzema és Anelka eltűnt a sárga védők tengerében, Ribéry a jobbszélről nem tudott irányítani, egy jó Zidane nagyon hiányzott...

A félidő végén Rat próbált besegíteni az impotens riválisnak, Ribéry centerezése után Benzemát megelőzve kapott bele a labdába, de Lobont éber volt, és ráfeküdt a játékszerre. Sok jóindulattal sem lehetett izgalmasnak nevezni az első játékrészt, persze akik a védekezőfutballban találnak örömöt, azok olvadozhattak a gyönyörtől a C csoport első 45+2 perce után.

A fordulás után négy percnek kellett eltelnie, hogy éledezzen a zürichi napsütésben kissé elbágyadt francia tábor, Malouda fizetett be a ringlispílbe két román védőt, akik forogtak is bőszen, de aztán a Chelsea játékosa ballal a jobb felső mellé bombázott.

Nem sokkal később Ribéry is felvillantott valamit, elszáguldott a jobb oldalon, és okosan nem a középső dzsumbujba vágta a labdát, hanem a második hullámban érkező Benzemát kínálta meg egy jó passzal, a Lyon fiatal titánja azonban 15 méterről, belsővel szinte hazaadta a labdát Lobontnak.

Benzema azért megmutatta, hogy jóban van a labdával, egy szép levétellel, és egy finom mozdulattal a földre ültette Chivut, de aztán ígéretes pozícióból eltörte a labdát, amiről még a kapu előtt ólálkodó Anelka is lemaradt. Árulkodó adat volt, amikor a 75. perc környékén megnéztük, ki, hányszor találkozott a labdával a franciáknál: a védekező középpályás Toulalan és Makelele 75-tel, illetve 70-nel állt, míg Ribéry 63-mal, jól látszott, hogy hiába tették a dolgukat a labdaszerző, robotoló emberek, ők nem tudtak annyit hozzátenni a támadásokhoz, ami ahhoz kellett volna, hogy kisegítsék az elől lévőket.

Forrás: Getty Images

Goian egy francia belépőtől, a nézől a látványtól szenvedtek

A románok látszólag teljesen megelégedtek a döntetlennel, Chivu 29 méteres szabadrúgása előtt keleti szomszédunk fanatikusai talán abban bíztak, hogy az egy pontból három is lehet, de az Inter légiósa a labdaszedőknek adott munkát.

Azért mindkét kapitány úgy tett, ahogy ilyenkor illik, cserélgettek erősen, de ez a meccs már menthetetlenül közeledett a 0-0 felé. A legvégén még Nicolita szabadrúgása után Daniel Niculae csúsztatott a rövid saroknál, de a labda egy védő testéről levágódott, így megszületett az Eb első döntetlenje, egyben az első gól nélküli találkozó.

Victor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: "Három pontot szerettem volna szerezni, hiszen tudtam, hogy a franciák már nem olyan erősek, mint pár éve voltak, ezt ma is láthatta mindenki. Nyerni akartunk, ez volt a célunk, de a látottak alapján el kell fogadnunk a döntetlent, igazságos eredmény született."

Raymond Domenech, a francia válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon nehéz csoportba kerültünk. Idegesen játszottunk, kapkodtunk és minden olyan hibát elkövettünk, ami egy ilyen torna nyitómeccsén előfordulhat. Van még két mérkőzés, ezeken összesen hat pontot lehet szerezni, optimista vagyok a folytatást illetően."