Már a csoportkörben büntetőpárbaj dönthet a továbbjutásról

Vágólapra másolva!
A cseh-török mérkőzésen akár tizenegyespárbaj is dönthet a negyeddöntőbe jutásról az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény határozza meg a sorrendet, ha ez döntetlen, akkor az összesített gólkülönbség, majd a több lőtt gól dönt. Ha így sem lehet megállapítani a sorrendet, akkor az úgynevezett UEFA-együttható dönt, melyet a 2006-os világbajnokság és a jelenleg zajló kontinenstorna selejtezőinek eredményei alapján számolnak ki (a megszerzett pontokat elosztják a lejátszott meccsek számával). Ha ez is egyenlő, akkor az Eb-n sportszerűbb válogatott jut tovább. Amennyiben ebben a tekintetben sincs különbség a csapatok között, sorsolás következik.

Előfordulhat azonban az is, hogy két együttes között tizenegyesek döntenek a továbbjutásról, ha éppen egymás ellen játszanak. Az A csoport záró fordulója előtt a csehek és törökök azonos pontszámmal és gólkülönbséggel állnak a 2-3. helyen. Ha a két válogatott összecsapása vasárnap döntetlennel ér véget, akkor a lefújás után - hosszabbítás nélkül -tizenegyespárbaj következik és ennek győztese folytathatja a negyeddöntőben.