Sorsdöntő meccsre készül az Eb-címvédő

Vágólapra másolva!
A D csoportban is hasonló a menetrend, mint a kontinensviadal többi kvartettjében: a második fordulóban itt is az első kör két vesztese, illetve két győztese találkozik egymással. A spanyol és a svéd csapat összecsapása látványos találkozót ígér, de az orosz-görög meccsről ugyanez már kevésbé mondható el - legalábbis ha a csapatok az első meccsükön nyújtott teljesítményt ismétlik meg.
Vágólapra másolva!

Akkor mind a két találkozón hazai győzelem született (a skandinávok 2-0-ra, a Torresék pedig 3-0-ra győztek), most viszont semleges pályán kell összemérniük az erejüket.

Luis Aragonés szövetségi kapitánynak kellemes gondjai lehetnek a kezdő tizenegy összeállítását illetően, hiszen több választási lehetősége is van, de alighanem marad ugyanannál a gárdánál, amely négy nappal korábban magabiztosan elintézte az oroszokat. Az azon a találkozón mesterhármast szerzett David Villa ugyan ujjsérülést szenvedett az egyik gólöröme közben, de ez nem akadályozza meg abban, hogy pályára lépjen.

A spanyoloknál a kispadon olyan labdarúgók várnak bevetésre, mint az oroszok ellen eredményes Francesc Fabregas vagy Xabi Alonso, vagyis Aragonésnek remek cserék állnak rendelkezésére.

Ugyanez már nem mondható el a svédekről, akiknek ráadásul két alapemberük is kidőlt a sorból. A jobbszélső Christian Wilhelmsson a görögök ellen a gárda egyik legjobbja volt, de a második félidőben egy sprintnél combizom-húzódást szenvedett, és így a tornán már aligha léphet pályára. A helyén Lars Lagerbäck valószínűleg a fiatal Sebastian Larssont szerepelteti majd, bár van rá esély, hogy a csatár Johan Elmander veti majd be középpályásként.

A görögök ellen jobbhátvédként szerepelt Niclas Alexandersson kiesése már nagyobb problémát jelent a szövetségi kapitány számára, hiszen az egyik legrutinosabb játékosát veszítette el, akinek a pótlására csak kevésbé tapasztalt focisták állnak a rendelkezésére - márpedig Lagerbäck számára a rutin az egyik legfontosabb tulajdonság.

A szakember vagy Fredrik Stoort játszatja majd a védelem jobb oldalán, vagy pedig az eddig a bal oldalon szerepelt, de alaphelyzetben szintén jobbhátvéd Mikael Nilsson húzódik át a saját helyére, ez esetben Mikael Dorsin lehet a balhátvéd. A középpontban azonban úgyis a két csatársor lesz, ahol a csapatok legnagyobb sztárjai játszanak majd.

A svédek veterán támadója, Henrik Larsson a barcelonai időkből jól ismerheti a spanyol gárda tagjait, Fernando Torres pedig az angol bajnokságban játszhatott Olof Mellberg vagy éppen Fredrik Ljungberg ellen.

A várható kezdő csapatok:
Svédország:
Isaksson - Stoor, Mellberg, Hansson, M. Nilsson - S. Larsson, D. Andersson, A. Svensson, Ljungberg - Ibrahimovic, H. Larsson. Szövetségi kapitány: Lagerbäck.
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna, Xavi, Iniesta, Silva - Fernando Torres, Villa. Szövetségi kapitány: Aragonés.