A hollandokba belezúgtak, az olaszokat ágyba vinnék a svájciak

Vágólapra másolva!
Egyetlen sporteseménynek sem tesz jót, ha a házigazda idő előtt távozik, nincs ez másképp a mostani labdarúgó Európa-bajnoksággal sem, a svájciak azonban nem törtek össze a búcsú miatt, inkább körülnéztek a többi csapat háza táján, és különböző szempontok alapján új kedvencet választottak maguknak. Az eddigi mérkőzéseket látva nem megy szenzációszámba, hogy a hollandokba beleszerettek a svájciak, mint ahogy azt sem ér minket váratlanul, hogy a gyengébb nem képviselői a latin típusú férfiakat részesítik előnyben, legyen szó akár játékosról, akár turistáról vagy szurkolóról.
Vágólapra másolva!

Mivel a svájciak rekordgyorsassággal kizúgtak,a házigazda szurkolóinak új kedvencek után kellett néznie, és a Sonntags Blick felmérése alapján legszívesebben a hollandok bőrébe bújnának, a megkérdezettek 22,3%-as vallotta, hogy az oranje áll mostantól legközelebb a szívéhez.

A Marco Van Basten csapatához hasonlóan látványosan és meggyőzően futballozó portugálokat is megkedvelték a svájciak, ami csak azért furcsa, mert a csoportkör zárásaként, igaz, tét nélküli mérkőzésen, éppen a legutóbbi Eb ezüstérmese lesz a Nati ellenfele.

A népszerűségi lista harmadik helyen az életéért küzdő olasz válogatott áll, ami egyáltalán nem meglepő, Del Pieróknak szinte mindenhol rengeteg imádója akad.

Egy másik listán a törökök vezetnek, a megkérdezettek 24,2%-a ugyanis őket találta a legunszimpatikusabbnak. A szomszéd németekért sem rajonganak a svájciak, a dobogóra a franciák fértek fel, az olaszok ebben a rangsorban a negyedikek, és a horvátok sem szereztek maguknak komoly rajongótábort az alpesi országban.

A torna favoritjának a portugálokat és a hollandokat tartják, mindkét válogatottra 26,6% szavazott, a nem túl kedvelt németek sikerét is sokan várják (15,5%), de az olaszokat sem írták még le (4,8%), a lengyeleket és az oroszokat ellenben már az utolsó meccs előtt hazaküldték a felmérés résztvevői (0-0%).

Kurt Imhof szociológia professzor meg is magyarázta a statisztikát: a hollandok azért ilyen népszerűek, mert Svájchoz hasonlóan kis országnak számítanak; a németajkú svájciak azért nem szeretik a Nationalelfet, mert a második világháború és a náci uralom miatt ellenszenves lett a szomszéd; a törököket a 2-1-es Eb-vereség és a bevándorlók növekvő száma tette ennyire utálatossá; az osztrákokat pedig azért nem támogatja senki, mert riválisnak számítanak a sísportban.

Getty Images

Meg lehet érteni a svájciakat, ha belezúgnak a hollandokba

A Sontags Blick szerzője, Helmut-Maria Glogger kicsit más szempontból vizsgálta az Eb-n résztvevő országokat, és a szexre hegyezte ki a dolgot. Így például kiderült, hogy a görögök a legszorgalmasabbak évi 164 aktussal (ha már a válogatott szégyenszemre ilyen korán kiesett...), őket az oroszok és a lengyelek követik 143-mal, de az olaszoknak is jut háromnaponta egy kis élvezet.

A spanyol férfiak ugyanakkor csak egyfelé tudnak figyelni, ha a válogatott játszik, és 72%-uk akkor is a meccset választja, ha az asszony közben csábító táncot lejt szexis fehérneműben. A megkérdezett nők titokban egy latin szeretőről álmodnak, 18% egy olasz férfi karjaiban keresné a boldogságot, de a franciák és a spanyolok is felettébb népszerűek ilyen szempontból. A legrosszabb szeretők kétes dicsőségű listáján a németek vezetnek (indok: csak magukra gondolnak), aztán török (túl izzadt), svéd (túl gyors), holland (túl durva), orosz (túl szőrös) a sorrend.