Ballack bombája vetett véget az osztrák álomnak

Vágólapra másolva!
A német válogatott Michael Ballack szenzációs szabadrúgásgóljával 1-0-ra legyőzte a társrendező Ausztria együttesét a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának utolsó, harmadik fordulójában. A két kispadon a 42. perctől egyik kispadon sem ült edző, a spanyol bíró ugyanis a lelátóra száműzte Joachim Löw német és Josef Hickersberger osztrák szövetségi kapitányt. Németország a horvátok mögött a második helyén végzett, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol a portugálokkal találkozik.
Vágólapra másolva!

Az osztrák-német párharc bármilyen körülmények között pikánsnak számít, hát még ha a két csapat a továbbjutásról döntő mérkőzésen találkozik egymással. A Nationalelf horvátok elleni kudarcának és az osztrákok lengyelek elleni, utolsó pillanatokban esett egyenlítő góljának köszönhetően a B csoportban kedd estére maradt a döntés.

Érdekes, mennyire meghozta az osztrákok önbizalmát a lengyelek elleni történelmi gól- és pontszerzés, az előzetesen mindenki által vérszegénynek titulált együttes most már vérszagot fogott, és éppen a szomszéd kárára szerette volna folytatni a kalandot. A magabiztos osztrákok közül is kilóg a Hamburgban született, és így német útlevéllel is rendelkező Martin Harnik, aki amúgy a Werder Bremenben keresi a bratwurstra valót.

A lengyelek ellen 0-0-s állásnál két hatalmas ziccert rontó támadó a jelek szerint szavakban erősebb, mint tettekben, ugyanis azt nyilatkozta, hogy a németek a ki-ki meccs feszültsége miatt a gatyájukba csinálnak majd. Azért még locsolt egy kis olajat az amúgy se parázsló tűzre, amikor hozzátette: nincs szebb dolog az osztrák nemzet számára, mint ha a németeket megleckéztetve harcolják ki a negyeddöntőt.

Nem tudni, Harnik mennyire tüzelte fel az övéit ezzel a mondattal, de Josef Hickersberger nem értékelte a támadó hadiüzenetét, és négyszemközt megfedte a kissé szabadszájú játékost. Pedig Harnikhoz hasonlóan az egykori osztrák ikon, a jelenleg a válogatott menedzsereként funkcionáló Andreas Herzog sem fogta vissza magát, és a két csapat közötti szakadéknyi világranglistás különbségre (Ausztria 92., Németország 5.) reagálva azt tanácsolta a németeknek, hogy helyezzék a világranglistát egy bizonyos testnyílásukba...

Forrás: MTI

Vidám német szurkoló Bécs belvárosában

Az Österreich nevű újság pedig már le is foglalta a repülőjegyet a Bécs-Frankfurt járatra a németeknek, a Ballack nevére kiállított jegyen lévő adatok a sokat emlegetett 1978-as németverésre utalnak, alatta pedig egy szöveggel kedveskednek a szomszédoknak: "Sziasztok németek, várunk titeket szeretettel a következő síszezonban!"

Nem késett persze a német válasz sem, a Bild hétfői címlapja a "Ma eltakarítjuk őket az útból" szöveggel jelent meg. Alatta egy másik cím és az illusztráció egy szóviccel játszik, a wiedersehenből wienersehen lett, az osztrák játékosok, köztük Garics György testét pedig egy-egy bécsi virsli helyettesítette. A napilap hasábjain külön rovatot vezető Franz Beckenbauer azt kéri a csapattól, hogy ne égessék le az országot, elég volt a klubcsapatok BL-ben látott kudarcait átélni. A Császár úgy érzi, hogy az osztrákok nekirontanak majd a németeknek, de a második félidőre kipukkadnak, és ekkor jöhet el Ballackék ideje, Beckenbauer a nationalelf 2-0-s győzelmét várja.

A csatársorban összeáll az utóbbi évek leghatékonyabb duója, a Klose, Podolski csatárkettős eddig 31-szer játszott egymás mellett a nemzeti színekben, és ketten együtt 32 gólig jutottak (Klose 15, Podolski 17). A németekre nyomasztó emlékként telepedő cordóbai vereségtől is megpróbálta a Bild megszabadítani a játékosokat, idézett az akkori rádióközvetítés szövegéből, és mellé került egy fiktív szöveg a mostani ütközetről, aminek végén az ARD kommentátora, Tom Bartels boldogan üvölti a mikrofonba a 6-1-es német diadalt.

A hangzatos szólamokban tehát egyik oldal sem szenved hiányt, kedden este, az Ernst Happel-stadionban lehetett bizonyítani, hiszen a nagy dolgok, szerencsére a pályán dőlnek el.