Cassano alsógatyában ünnepelt, Trezeguet-t éltették a franciák

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság tizenegyedik játéknapján hálátlan szerepre készült Zürich, az életszínvonalat tekintve a világon a legjobban álló város ugyanis a legutóbbi világbajnokság döntősei közül az egyiknek a végállomást jelentette a tornán. A győztes Olaszország lett, amely 2-0-ra legyőzte a több mint egy órát emberhátrányban játszó franciákat, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol Spanyolország lesz az ellenfele.
Vágólapra másolva!

Este hat órakor a pénteki budapesti csúcsforgalom "négyeshatosát" idézi a pályaudvarról a stadion irányába tartó villamos, nem csak a tömeg, hanem a parfümmel keveredő izzadtságszag miatt is. Egy kis létszámú francia csoport a csatlakozást várja a megállóban, amikor a másik oldalon beér a villamos, az olaszmezes ifjak egyből kiszúrják a riválist, és már mutatják is, hogy ennek francia szempontból sírás lesz a vége.

Az egyik francia drukker fején egy plüsskakas trónol, több sem kell az itáliai kemény magnak, az egyikük a grillcsirke-sütő pörgését imitálja a kezével, a hollandok után a vb-győztes sem szeretné, ha megakadna a torkán ez az amúgy rágós falat.

A stadionhoz induló második villamosra képtelenség felszállni a tömeg miatt, pedig egy, a tíz évvel ezelőtti Cannavaróra megszólalásig hasonlító fiatalember mindent megtesz, hogy koordinálja a tömeget. Arca és rövid haja tényleg az olaszok sérült csékáját idézi, egyedül a nőket elbűvölő világító kék szemeket cserélte barnára.

A tusakodást megelőzve pár megállót gyalog teszek meg, közben jót mosolygok egy elszánt francia fanatikuson, aki előbb felugrik a villamosra, és "Allez Les Bleus" kiáltással feltüzeli a gall tábort, majd szembeszáll a túlerővel, és az olaszokkal is foglalkozik egy sort. A szavak helyett a pantomimra helyezi a hangsúlyt, és nem is ügyetlen, kiválóan utánozza Zidane Materazzit leterítő fejesét.

Végül a lustaság győz, és ismét a villamosra szavazok, előttem egy kétgyermekes anyuka ijedten rezzen össze, amikor az olaszok nótázni kezdenek, közben egy rádiós kolléga telefonon ad hangulatjelentést és egy utastársát is tippelésre buzdítja, a squadra azzurráért szorító férfi 3-0-s sikert vár. Dicséretes optimizmus, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az olaszok a torna mostani lebonyolításának bevezetése óta nem győztek kettőnél több góllal.

A stadion mellett lakók egymás után jönnek ki bámészkodni az erkélyre, mindenki a nagy kékségre kíváncsi. Raymond Domenech csapata a honfitársakén kívül egzotikus drukkerek hangerejére is számíthatott, egy kazah melegítős ötös fogat például erőteljes francia sállobogtatással ápolta a nemzetközi kapcsolatokat.

Forrás: Getty Images

Hófehérke lelécelt, a hét törpéből három pedig a meccsre ment a bánya helyett

A stadion médiaközpontjában óriási volt a tömeg, az már korábban is kiderült, hogy ez lesz a torna egyik kedvenc meccse, de így, hogy a továbbjutásról döntött, mindenki élőben akarta átélni az izgalmakat. A nagyobb médiumok munkatársai előre megkapták a jegyet, a "kicsik" pedig azért drukkolhattak, hogy a várólistán minél előrébb szerepeljen a nevük.

Végül mintegy 100 szerencsés csatlakozhatott a többiekhez, közülük rengetegen Ázsiából érkeztek, de venezuelai, kolumbiai, kanadai, norvég kolléga is helyet foglalhatott a médiatribünön. A lelátót a kék szín uralta, a bal kanyarban az olaszok, a jobb oldaliban a franciák hangoltak, és a pazar látványt még inkább feldobta a stadion fölött ívelő szivárvány.