Társoldalunk:

A portugál kapitány elárulta Ronaldo titkát

2008.06.19. 8:09

Gyors helycsere, irány az öltöző, Luis Felipe Scolari, a szövetségi kapitány pedig beviharzik, és egyből nekikezd, "sorsdöntő meccs vár ránk, tiszteljük a németeket", azaz a kötelező köröket gyorsan letudja. A brazil edző nagyon sajnálja, hogy az UEFA eltiltotta a kollégáját, és üzeni a szövetségnek, hogy vizsgálja felül a döntését. A talajjal kapcsolatban viszont dicséri a döntéshozókat, mert értékeli a szándékot, hogy jöbb körülményeket szeretnének biztosítani a csapatoknak. Egy újságíró emlékezteti a kapitányt, hogy a 2002-es világbajnokságon egyszer már volt egy Ronaldo nevű nyerőembere a németek ellen, Scolari pedig mosolyogva reménykedik, hogy csütörtökön is így lesz, bár azt sem bánja, ha bármelyik más embere dönti el a meccset.

Scolari gyorsan elolszlatja azt a tévhitet, hogy csapata rápihent a svájciak ellen a negyedöntőre, szerinte akkor az volt a legjobb csapata, akiket akkor pihentetett, azokat pedig kemény edzésekkel tartotta megfelelő kondicióban. Mivel az Eb után a válogatottat a Chelsea-re cseréli, elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó meccse a portugál együttes élén, de ez még inkább motiválhatja majd Decóékat, akik eddig is 110 százalékot nyújtottak. Hogy mennyire nem gondolkodnak vereségben, azt igazolja, hogy 25-ig, az elődöntő időpontjáig le van foglalva a szállásuk, és még nem akarnak hazamenni.

Nem fél-e attól, hogy a bíró nem védi majd eléggé Ronaldót, jön a következő kérdés, de a válasz elegáns és diplomatikus, Scolari keménynek, de nem durvának ismerte meg a németeket, így nem tart attól, hogy a legnagyobb sztárja úgy jár, mint a vébén a hollandok ellen, amikor Boulahrouz kis híján kilyukasztotta Ronaldo combját. Felipao nem árul zsákbamacskát, ugyanaz a kezdőcsapat fut majd ki a pályára, mint az első két találkozón, semmi oka a változtatásra. Egy kanadai kérdező Ronaldo titka felől érdeklődik, Scolari sorolja: szerény, csapatjátékos, megszakad a pályán a győzelemért, technikás és lelkesedésével magával ragadja a többieket. A humoros oldalát is megvillantja a mester, amikor arról faggatják, hogy kire kell figyelni a német szabadrúgásoknál: a zsebéből egy papírt vesz elő, majd elkezdi felolvasni a német játékosok nevét és magasságát, egy másik esetben pedig, amikor az a téma, hogy a brazilok 40 százaléka őt szeretné kapitánynak, sajnálkozik, mert még ez a népszerűség sem volt elég, hogy elnök legyen hazájában.

A végén még gyűjt egy újabb jópontot az amúgy is szimpatikusan viselkedő szakember, amikor Löw hiányára utalva arról beszél, hogy ugyan egymás ellen játszanak, de ettől még a barátság a fontos. Mivel két perc van hátra az edzésig, ezért gyorsan el is köszön, a szokásos negyedórás nyilvános tréning nem sok izgalmat tartogat, kedélyes labdázgatás hármasával, én dobom, te visszarúgod, visszafejeled, közben azért lehetőleg legyen benne három-négy átlépős csel, mellel visszatett labda, flikk-flakk. Az azért ennyi idő alatt is lejön, hogy Ronaldo valósággal szerelmes a labdába, még a nyújtást is azzal csinálja, és állandóan dekázgat, trükközget, egy percre sem marad nyugton. Amikor az egyik mobilkaput behozzák, akkor le is jár a negyedóra, úgyhogy kizavarnak minket a rendezők, a kerítésnél pedig portugálmezes fiatalok próbálnak legalább egy-egy pillanatot elkapni a kedvencek edzéséből, nem sok sikerrel, mert kívülről szinte semmit nem látni a pályából.

Zico lehet Scolari utódja

Előzetes egyeztetést folytatott Zicóval a Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF), amelynek meg kell találnia az Európa-bajnokság után távozó, amúgy szintén brazil Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány utódját. Sajtóértesülések szerint a megkeresett brazil mester szívesen elvállalná a portugál válogatott irányítását, de konkrétumot senki nem árult el a találkozóról, ugyanis a szövetség addig nem akarja megnevezni az új szakvezetőt, amíg Portugália versenyben van a kontinensviadalon. Az FPF másik jelöltje az ugyancsak brazil Vanderlei Luxemburgo. Scolari a következő idénytől a Chelsea vezetőedzőjeként tevékenykedik.


Fél nyolctól a németek is sajtótájékoztatót tartanak, Löw nélkül, pedig az UEFA csak a meccstől tiltotta el. Először Clemens Fritzet lehet faggatni, aki nem fél attól, hogy a portugálok számára  nagy előny lenne, miszerint többet pihentek, mivel amúgy is hozzá vannak szokva ezen a szinten, hogy háromnaponta pályára kell lépni.

A fő téma Löw eltiltása, de mivel az osztrákok ellen sem éreztek ebből semmit a pályán belül, így most sem csinálnak belőle gondot.

Aztán Oliver Bierhoff, a nationalelf menedzsere veszi át a szót, igazságtalannak, futballellenesnek érzi az UEFA döntését, és abban bízik, hogy az általa nagyra tartott Platini felülbírálja a határozatot. A hivatalos verzió szerint Löw a mérkőzés előtt 30 perccel el kell, hogy váljon a játékosoktól, és a meccs után is várnia kell legalább fél órát, a találkozó közben pedig semmilyen formában nem kommunikálhat a kispadon lévőkkel.

Forrás: MTI

Nagy kérdés, hogy Joachim Löw (középen) leülhet-e a kispadra - jelenleg úgy fest, hogy nem

Podolski és Frings sérülése is rendbe jöhet a kezdő sípszóig, a középpályás van jobb állapotban, róla csupa pozítivat mondtak az orvosok, míg a három gólnál járó támadó állapota a meccs napján esedéles edzésen dől el. A pálya talaja nem izgatja különösebben, edzhettek volna rajta, de Bierhoff fontosabbnak érzi, hogy a jól megszokott helyükön, kötöttség nélkül készülhettek.

Ronaldo elhárítására van speciális tervük, de nem árulja el, és reméli, hogy a csatárok végre magukra találnak, mert Podolskit Bierhoff a középpályások közé sorolja. Ez volt tehát a felvezetése az első negyeddöntőnek, csütörtökön Bázelben eldől, hogy Portugália vagy Németország folytathatja-e a nagy kalandot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK