Panucci: Megértem, hogy nem örülnek a spanyolok

Vágólapra másolva!
Zsákbamacska sajtótájékoztatót rendeztek pénteken a Casa Azzurriban, a meghirdetett programból csak annyi derült ki, hogy három olasz játékos áll a média rendelkezésére. A háromból ketten jöttek el, Gennaro Gattusóhoz azonban elfelejtettek tolmácsot mellékelni, így választásunk Christian Panuccira esett. Az olasz védelem nagy visszatérője biztosra veszi, hogy Itália ott lesz az elődöntőben, és ahhoz képest, hogy elmondása szerint nem szeret nyilatkozni, kicsattanó jókedvvel és nagy alapossággal válaszolt az újságírók kérdéseire.
Vágólapra másolva!

- Gondolta volna korábban, hogy az Eb-n a csapat legfontosabb játékosává lép elő?
- Nem hiszem, hogy én lennék a legfontosabb. Nagyon erős keretünk van, kiváló játékosokkal, ezért egyfelől megérezzük egy-egy társunk kiesését, de képesek vagyunk pótolni is őket.

- Roberto Donadonival évekig együtt játszott az AC Milanban, köztudottan baráti a viszonyuk. Szerepe volt ennek abban, hogy három év után visszatért a válogatottba?
- Nem ez a lényeg, a jó kapcsolat nem helyettesítheti a kemény munkát és a megbízható játékot. Rengeteget köszönhetek viszont klubedzőmnek, Luciano Spallettinek, aki mindig is biztatott, hogy egyszer még visszatérhetek a nemzeti csapatba.

- Megszokta már az új pozícióját a védelem közepén?
- Január óta a Romában is gyakran játszottam belső védőt, úgyhogy volt időm hozzászokni. Kifejezetten jól érzem magam középen.

- Mit gondol, meg tudják majd oldani a bombaformában lévő Villa, Torres kettős semlegesítését?
- Mindketten remek játékosok, de a franciák elleni meccs előtt mindenki ugyanezt kérdezte Henryról és Benzemáról is. Ha őket meg tudtuk állítani, meg tudjuk majd a spanyol csatárokat is. Nem volt sok ideje összeszokni a védelmünknek ebben a felállásban, de okultunk az első meccs tapasztalataiból.

- Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a spanyol védelmet zavarba lehet hozni a pontrúgásokkal. Készülnek esetleg külön is erre?
- Én biztosan minden alkalommal felmegyek majd fejelni, ez egyébként is része a játékomnak.

- Mennyit vett ki önből az első három mérkőzés? Nem fáradt?
- Egyáltalán nem. Nagyon gyorsan regenerálódom, a tesztek alapján gyorsabban a legtöbb játékosnál. Még két nap van a spanyolok elleni meccsig, de már most készen állok.

- Mit gondol, a 2010-es vébén is tagja lesz még a válogatottnak?
- Hú, ez nagyon nehéz kérdés. Akkor már 37 éves leszek, de soha ne mondd, hogy soha. Tény, hogy az lesz utolsó esélyem, hogy játsszam egy nagy tornán.

- Kinek köszönheti a legtöbbet?
- Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen pályafutásom során igazi edzőóriások, Sacchi, Capello, Hiddink, Lippi és Spalletti keze alatt is fejlődhettem. A legtöbbet Sacchitól és Spallettitól kaptam.

- Hogyan élte meg a hollandok elleni meccs után kapott kemény kritikákat?
- Egy ilyen meccs után ez a normális, habár én egy kicsit túlzónak éreztem a bírálatokat, mert szerintem az eredmény ellenére nem játszottunk rosszul. A kapitányt viszont sajnáltam, neki nagyon durva, sokszor személyeskedő támadásokat kellett elviselnie. Donadoni igazi úriember, nem érdemli meg, hogy ilyeneket írjanak róla.

- Olaszországban sokan szorgalmazzák Aquilani csapatba állítását. Ön is szívesen látná a kezdőben római klubtársát?
- Aquilani nagyon tehetséges játékos, jó formában is van, de nem az én tisztem dönteni erről.

- De azért javasolta Donadinak, hogy adjon neki lehetőséget?
- Természetesen.

- Tényleg nem voltak hajlandóak szóba állni a sajtóval a hollandok elleni vereség után?
- Nem tudok erről. Persze vannak olyan játékosok, akik egyáltalán nem szeretnek nyilatkozni, én is közéjük tartozom, mégis eljöttem most ide, mert tiszteletben tartom az önök munkáját.

- Mit szól hozzá, hogy Raymond Domenech szerint jogtalan volt az olasz tizenegyes és Abidal kiállítása?
- Azt, hogy néha jobb inkább csendben maradni. A franciáknak nem volt szerencséjük Ribéry sérülése miatt, a tizenegyes és a piros lap jogosságához azonban nem férhetett kétség. De hát Domenech mindig talál valami kifogásolnivalót, ha Olaszország az ellenfél.

- Mit érzett, amikor megtudta, hogy Andre Barzagli is megsérült, így újabb védő dőlt ki a sorból?
- Csalódott voltam, és nagyon sajnáltam őt. Remélem, most már elkerülik a csapatot a sérülések, mert a tendencia szerint csakis én lehetek a következő.

- Gattuso eltiltása menyiben befolyásolhatja a spanyolok elleni esélyeket?
- Gennaro nagyon fontos szerepet tölt be a csapatban, de nem aggódom, hiszen több olyan játékosunk is van, aki jó teljesítményre képes a posztján.

- Hogyan hasonlítaná össze az olasz és a spanyol válogatottat?
- Olaszország rendszerint felkészültebben érkezik a nagy tornákra. A spanyolok sokat erősödtek az utóbbi években, több játékosuk is klasszissá nőtte ki magát, de a nagynevű válogatottak - például a németek vagy az olaszok - ellen általában elbuknak. Megértem, hogy nem örültek, amikor kiderült, hogy velünk találkoznak a negyeddöntőben.

- Ennyire bízik a sikerben?
- Biztos vagyok benne, hogy ott leszünk az elődöntőben. Onnan pedig már csak egyszer kell nyerni a döntőhöz.

- Akkor már ne álljunk meg itt: ön szerint megnyeri a tornát az olasz válogatott?
- Nagyon együtt van a társaság, és borzasztó motiváltak vagyunk. Természetesen az a célunk, hogy mi legyünk az Európa-bajnokok.