Hiddink az év árulója szeretne lenni Hollandiában

Vágólapra másolva!
Pikáns párharcra kerül sor a labdarúgó Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjében, a holland válogatott ugyanis a Guus Hiddink irányította oroszokkal meccsel Bázelben. Idestova tíz éve éppen Hiddink volt az egyik, aki elindította az edzői pályán Marco van Bastent, a mostani rivális szövetségi kapitányát, ami újabb aspektusból teszi érdekessé a találkozót. Hiddink mindenesetre nem foglalkozik a hazafias érzelmekkel, az orosz himnuszt választja majd, és örülne, ha a meccs után árulónak tartanák Hollandiában.
Vágólapra másolva!

Guus Hiddink akárhol dolgozik, személye garancia a sikerre. A holland szakember az elmúlt években ugyan megvált a védjegyének számító bajusztól, azonban másik ismertetőjele a szőrtelenítő művelet ellenére megmaradt, bármilyen csapatból képes ütőképes alakulatot összehozni. Hogy Dél-Korea 2002-ben ott volt a vébén, az nem volt meglepetés, hiszen az egyik házigazdáról volt szó, az már annál inkább, hogy az ázsiaiak egészen a negyedik helyig meneteltek, és Hiddink érdemeit akkor sem érdemes elvitatni, ha tudjuk, hogy Dél-Koreát szépen megtámogatták a játékvezetők is.

Miután Hiddink a szoborállításon kívül minden elismerést megkapott a Távol-Keleten, visszatért a korábbi legsikeresebb állomáshelyére, a PSV Eindhovenhez, ahol három bajnoki cím és ugyanennyi kupagyőzelem mellett a BEK-serleggel is közelebbi barátságba került, a Benfica elleni tizenegyespárbaj után.

Az újabb eindhoveni regnálást három hazai elsőség, egy kupagyőzelem és egy BL-elődöntő fémjelezte, 2005-ben a Philips-gyáriak igencsak megizzasztották a Milant a döntőbe jutásért. A PSV mellett volt ideje és energiája kivezetni a vébére a részvételt 1974 óta kiharcolni képtelen ausztrálokat, hogy aztán a kengurukat a csoportból is továbbvigye, és csak a későbbi győztes olaszok elleni, vitatott büntetővel eldőlt nyolcaddöntő jelentse a végállomást.

Az oroszok 2006 tavaszán csábították el a holland sikeredzőt, akit az újabb kihívás mellett a Roman Abramovics által csepegetett eurómilliók is meggyőztek, érdemes belevágni a "csináljunk nemzetközi szinten is életképes csapatot a szbornajából" fedőnevű akcióba. Az Eb-selejtezőkön aztán horvát segítségre és angol bénázásra is szüksége volt a kelet-európaiaknak, bár az is igaz, hogy ők is megtették a magukét, amikor Moszkvában hátrányból fordítottak a szigetországiak ellen.

A Zenit UEFA-kupa-győzelme miatt álomvilágban ringatózó orosz fanatikusokat aztán a szbornaja bemutatkozó mérkőzése visszarángatta a rideg valóságba, a Villa vezette spanyolok ugyanis szétszedték a gyengécske orosz védelmet, és kiszúrták az orosz lufit. A Hiddink-mágia azonban ismét működött, mivel a válogatott előbb szabadságra küldte a címvédő görögöket, majd ki-ki meccsen, az eltiltásból visszatérő Arsavin vezénylésével elintézte a kissé gépies, és kiismerhető svédeket is, ami azt jelentette, hogy az orosz nemzeti tizenegy először került be egy nagy tornán az egyenes kieséses szakaszba a szovjet éra óta.

Hiddink speciális helyzet elé néz a bázeli negyeddöntőben, hiszen hazája legjobbjai ellen kell felkészítenie fiait. A sajtótájékoztatón a holland-holland hirig volt a legfőbb téma, de a 61 éves kapitány vette a lapot, és frappánsan válaszolgatott. Hiddink nem ismerheti a Bikini slágerét, ugyanis arra a kérdésre, nem fél-e attól, hogy árulónak tartják majd azt felelte, hogy szeretne áruló lenni, mert ez jót jelentene orosz szempontból, majd hozzátette, "maximum nem engednek be Hollandiába".

"Melyik himnuszt fogja énekelni?" - jött a következő szurka-piszka, mire Hiddink folytatta a hallgatóság szórakoztatását. "Természetesen tudom a holland himnusz szövegét, de az orosznak nagyon tetszik a dallama, úgyhogy ennél maradok, ha már áruló leszek, akkor legyek nagyon áruló. Az év árulója akarok lenni Hollandiában!" - zárta rövidre a Geréb-témát az oroszok generálisa.

Forrás: Getty Images

Látva az oranje eddig ötletes és látványos támadójátékot, adódik a kérdés, mennyire védekező felfogásban küldi majd ki a játékosokat, de ez a nyíl sem talál célba, Hiddink szerint ugyanis öngyilkos taktika lenne, ha beállnának bekkelni, mindkét csapat szeret és tud is támadni, aki jobban építkezik majd az ellenfél kapujánál, az nyerhet. Mivel Hollandiában bevált és sűrűn alkalmazott a 4-3-3-as felállás a válogatottnál, így egy érdeklődő azt firtatja, meg lehet-e ezt valósítani jelenlegi csapatánál is.

Hiddink nem akarja a holland sémát ráhúzni az orosz csapatra, mivel a játékosok képességeire érdemes hadrendet építeni, és Van Persie-, illetve Robben-szintű szélső hiányában nem érvényesülne a 4-3-3 egyik legfontosabb kritériuma. Szóba került a továbbjutás megünneplése is, Hiddink bólogat, "persze, volt örömködés, de nem orosz módra, csak szolidan", bár gyorsan hozzáteszi, nem nézett be minden szobába, csak hagyta, hogy a sikerélményt kellően megéljék és feldolgozzák játékosai.

Kiderül, neki is szerepe volt abban, hogy Van Basten elindult az edzői pályán, ugyanis amikor Hiddink még a holland válogatottnál tevékenykedett, a pályafutásokat akkor befejezett klasszisokat (Gullit, Rijkaard, Koeman, Van Basten) olyan kedvezménnyel ajándékozták meg, hogy a licencet hat év helyett egy alatt meg tudják szerezni. Zárásnak még saját csapatát dicsérgeti a mester, aki büszke arra, hogy azok a játékosok, akik közül a BL-ben is csak alig páran játszottak, az Eb-n igazolták, hogy összeértek, és bízik benne, hogy a hollandok kicsit őket lebecsülve lépnek majd pályára.

www.infosport-focivilag.hu