Ellazsálható az Eb-csoportkör

Vágólapra másolva!
A holland-orosz negyeddöntőn sorozatban a harmadik csoportgyőztes is búcsúzott a tornától, az első szakaszban kiemelkedő teljesítményt nyújtott együttesek becsületét végül a spanyolok mentették meg. Az Eb-múltat kutatva nem is meglepő mindez, hiszen amióta csoportmérkőzéseket, és azt követően elődöntőket rendeznek, mindössze kétszer fordult elő, hogy a csoportjában élen végzett válogatott lett aranyérmes.
Vágólapra másolva!

A kontinensviadalok históriájában először az 1980-as viadal volt, ahol már nyolc együttes vett részt, de akkor nem rendeztek külön elődöntőt, hanem azok a válogatottak játszották a finálét, amelyek a legjobban szerepeltek csoportjukban. Négy évvel később annyiban változott a lebonyolítási mód, hogy a csoport megnyerése nem jelentett döntőt, hanem a másik csoport második helyezettjével kellett megmérkőzni a fináléba kerülésért.

Ez azonban sem a franciáknak, sem a spanyoloknak nem jelentett problémát, mind a két gárda győzni tudott, így aztán az aranyéremért két csoportgyőztes mérte össze erejét - és a házigazda franciák diadalmaskodtak.

Az 1988-as viadalon a szisztéma még ugyanez volt, azonban a két csoportgyőztes közül csak az egyik tudott bejutni a döntőbe: a nyugatnémet gárda az elődöntőben 2-1-re kikapott Hollandiától, amely az utolsó csoportmeccsén a 82. percben szerzett góllal győzte le az íreket, és így került be a legjobb négy közé. Azonban ha már ott volt, akkor nem csak az elődöntőt, hanem a finálét is megnyerte - az ellen a szovjet csapat ellen, amely az előcsatározások során 1-0-ra legyőzte a hollandokat.

Négy évvel később viszont Hollandia mondhatta el magáról, hogy hiába nyerte meg a csoportját, az elődöntőben kikapott, és így nem jutott el a fináléig. Sőt, azon a tornán fordult elő első alkalommal, hogy a döntőt két olyan együttes játszotta, amely a csoportkörben csak második lett: Dánia és Németország.

Az 1996-os viadalon már 16 válogatott vett részt, vagyis négy csoportgyőztes is akadt, amely közül három be is jutott a legjobb négy közé - csupán a portugálok buktak el. Az egyetlen elődöntős csoportmásodik, Csehország viszont egészen a döntőig menetelt, és ott is közel állt a diadalhoz, azonban jött Oliver Bierhoff, akinek góljai azt jelentették: az Európa-bajnok Németország lett, amely előzetesen a csoportjában is az élen végzett.

Ezt azóta sem tudta megismételni egy ország sem, és a mostani viadalig a csoportgyőztesek számára a 2000-es Eb későbbi szakasza hozta a legrosszabbat. A nyolc évvel ezelőtti tornán a csoportban élen végzett négy csapat közül csak kettő jutott be a legjobb négy közé (Hollandia és Portugália), de az elődöntőben mind a kettő vereséget szenvedett, így aztán a finálét két olyan csapat játszotta, amely előzetesen csak második lett a maga csoportjában.

2004-ben annyival jobb volt a helyzet, hogy az elődöntőbe bejutott két csoportgyőztes közül az egyik legalább a fináléba beverekedte magát, de a házigazda portugáloknak a végső győzelem nem jött össze.

Vagyis a legutóbbi hat Európa-bajnokságból mindössze kettőn fordult elő, hogy olyan gárda nyerte meg az aranyérmet, amely a csoportjában is az élen végzett. A jelek szerint az ilyen tornákon nem az első fázisban kell a legjobb formában lenni: ott éppen elég, ha a csapat annyit nyújt, ami elég a továbbjutáshoz. Az igazi Európa-bajnokság az egyenes kieséses szakaszban kezdődik...

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)



www.infosport-focivilag.hu