Török taktikával jutott Eb-döntőbe Németország

Vágólapra másolva!
Németország bejutott az osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi fináléjába, miután a bázeli elődöntőben, változatos mérkőzésen 3-2-re legyőzte Törökországot. A tartalékos törökök Boral Ugur góljával négy percig vezettek, majd sokáig 1-1-re állt a meccs, s a hajrában kétszer is "győztes gólt" kellett szerezniük Philipp Lahméknak a hősiesen küzdő félholdasok ellen. A döntőben a csütörtöki orosz-spanyol párharc győztesével mérheti össze erejét Joachim Löw együttese.
Vágólapra másolva!

Igazán pikáns párosítású elődöntőre került sor szerdán a svájci Bázelben. A német-török párharc érdekessége, hogy a 82 millió lakosú Németországban közel 3 millió török él, s ezzel az övék a legnagyobb kisebbség Európában. A legtöbben (szurkolók, szakemberek) kizártnak tartották, hogy Joachim Löw teljes létszámmal készülő csapata ne jusson döntőbe a félholdasok ellen, akik alig tudtak kiállni a találkozóra.

A nationalelfet már az Eb előtt mindenki az egyik legnagyobb esélynek tartotta, és nemcsak a közhellyé, mi több, unalmassá vált linekeri mondás miatt. A Lengyelország elleni 2-0 papírforma volt (ironikus: épp a lengyel származású Lukas Podolski duplázott), majd jött a horvátok elleni pofon (2-1-re nyertek Ivica Olicék), az osztrákok elleni "testvérharcon" viszont ismét szebbik arcukat mutatták a németek, 1-0-ra diadalmaskodva továbbjutottak.

A negyeddöntőben szinte átléptek sokak kedvencén, a BL-győztes, angol bajnok és egyben Aranylabda-várományos Cristiano Ronaldóval felálló Portugálián - a 3-2-es végeredmény keveset mond el arról, milyen nagy volt a különbség a két együttes között.

Forrás: [origo]

A törökök körében népszerű volt a pókemberes álarc

A törököknek jóval rögösebb volt az út a dobogóig (a harmadik hely már megvan, hiszen mindkét elődöntős vesztest bronzzal jutalmazzák). A portugálok elleni sima 2-0-s vereség után Svájc következett: a házigazda 1-0-ra vezetett, és innen úgy fordítottak Fatih Terim tanítványai, hogy a győztes gól a 92. percben született.

Ennél még izgalmasabb volt a Csehország elleni sorsdöntő csoportmérkőzés, Jan Kollerék már két góllal mentek, ám a törökök szűk negyedórával a vége előtt szépítettek, majd Nihat Kahveci góljával - Petr Cech emlékezetes hibáját kihasználva - előbb egyenlítettek, végül pedig a 90. percben ismét Nihat - ezúttal szépségdíjas - találatával a továbbjutást is kicsikarták.

Ezt már nem lehet fokozni - gondolták a futballrajongók, ám lehetett. A nyolc között a horvátok következtek, s gól nélküli 119 perc után meg is szerezték a vezetést (a veseátültetett Ivan Klasnic góljával!), percekig ünnepeltek a kockásmezesek, ám mindhiába: a 122. percben Semih Sentürk bevágta a léc alá, és ezzel Törökország kiegyenlített. A csalódott Bilic-legényeket már semmi nem menthette meg a kieséstől, lelkileg a padlón voltak, ennek megfelelően három horvát játékos is kihagyta a 11-est. Ezzel Törökország csodák csodájára négy közé jutott.

Forrás: [origo]

Egyesek nem tömegközlekedéssel közelítették meg a stadiont

A legnagyobb kérdés: vajon folytatódik-e a török csoda? Fatih Terim szövetségi kapitány kikéri magának, szerinte nincs szó csodáról, a félholdas önbizalommal tehát ezúttal sem volt gond. Ami érdekesség: a németek nem készültek külön arra, hogy miképp kell játszani az utolsó percekben a hajrázásban és fordításban mindenképp Európa-bajnoki címet érdemlő törökök ellen.