Társoldalunk:

Szesztilalom Moszkvában, Arsavin a Barcáról álmodik

2008.06.25. 17:06

Hatalmas az érdeklődés Oroszországban az orosz csapat következő - a döntőbe jutásért a spanyolokkal csütörtök este vívandó - Eb-meccse iránt, s Guus Hiddink szövetségi kapitánynak már szobrot is állítottak a lelkes szurkolók.

A szerdai lapok beszámolói szerint kedden kisebb botrány alakult ki, mert sokan álltak sorba az ott állítólag még kapható néhány száz jegyért, s az érdeklődők értetlenül vették tudomásul, hogy alig másfél százan jutottak hozzá a portékához. Igaz, egy ember négy jegyet vásárolhatott, így akár el is fogyhatott 600 jegy. 

A szövetség Ausztriában külön pénztárt nyitott, ahol kedden több száz belépőt vettek rövid idő alatt azok, akik az előző mérkőzés után rögtön ott is maradtak.

Az orosz futballvezérkar hivatalos megkereséssel fordult az UEFA-hoz, hogy bocsásson rendelkezésre további jegyeket az eredeti, 6200 jegyes kvótán felül, s reméli, hogy összesen mintegy tízezer szurkoló lehet jelen a csütörtöki, bécsi mérkőzésen.

Egy utazási iroda mindenesetre szerdán a lapokban hirdette a jutányos bécsi repülőjegyeket 85 euróért, s meccsbelépőt is ajánlott hozzá.

Vitalij Mutko sportminiszter szerdán az állami dumában a kérdések órájában bejelentette: a szövetség és az üzleti élet képviselői öt charterjáratot béreltek az Aeroflotnál, ezek szerdán és csütörtökön indulnak, ingyen viszik Ausztriába a szurkolókat, és még van néhány szabad hely.

Az urali Jekatyerinburgban egy utazási iroda vezetője elmondta: mivel a légitársaságok és az utazási irodák nem készültek fel az orosz csapat továbbjutására, sok drukker szinte válogatás nélkül vesz jegyet viszonylag közeli célpontokra - Prágába, Frankfurtba, Münchenbe és Budapestre -, hogy onnan aztán vonaton, vagy autón jusson el az Eb-elődöntős mérkőzésre.

A legtöbben orosz győzelemre számítanak, s úgy veszik a jegyet, hogy a döntőn is ott lehessenek, akiknek pedig már haza kellett volna jönniük, azok igyekeznek átíratni repülőjegyeiket. Ausztria lehetővé tette az ott lévő szurkolók számára, hogy maradjanak.

A lelkesedés Oroszországban hihetetlenül nagy. Az előző meccs óta már több ifjú pár Gusznak nevezte el gyermekét a holland mester, Guus Hiddink tiszteletére. Egy szanatóriumi igazgató az intézmény kertjében máris felállította Hiddink életnagyságú szobrát: egy barátja készítette el az elég jól sikerült alkotást alig két nap alatt, s a továbbjutás emlékére állították fel - egyelőre csak kályhaezüsttel lefestett gipszből, de ha csütörtökön is továbbjut az orosz csapat, biztosan kiöntik a szobrot bronzból, talán még be is aranyozzák. 

Dmitrij Medvegyev elnök már korábban közölte: Moszkva kész orosz állampolgárságot adni Hiddinknek, de a szakvezető még nem válaszolt az ajánlatra. Hogy szerződését meg szándékoznak hosszabbítani, az magától értetődik.

A csütörtöki meccsen minden valószínűség szerint jelen lesznek az orosz válogatott nevesebb törzsszurkolói, mint Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes, Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, és többek között számos duma-képviselő, de Mutko miniszter azt is elejtette: nem kizárt, hogy a nézők között lesz Bécsben Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök is.  

Csütörtökre Moszkvában szesztilalmat hirdettek, egészen pontosan üvegben nem árusítható szeszesital, de különösebben senki nem aggódik, mert akinek fontos, az előre bespájzol majd elég vodkát. Az újságok mindenesetre tanácsokat adnak, hogyan lehet elkerülni a meccs közben a szívinfarktust.

Akadnak azonban, akik nem olyan lelkesek: rengetegen kötnek autóikra biztosítást attól tartva, hogy ha az orosz csapat nem jut tovább, mindazok, akik legutóbb olyan békésen ünnepeltek, dühüket esetleg a kocsikon élik ki.

Mindeközben az oroszok legnagyobb sztárja, Andrej Arsavin kijelentette: szívesen lenne az FC Barcelona játékosa. "Egész életemben Barca-szurkoló voltam, és arról álmodoztam, hogy egyszer majd én is ott játszhatok. Sose gondoltam, hogy erre valaha is lesz esélyem, de a dolgok változnak" - nyilatkozta az oroszok 10-ese, aki jelenleg az UEFA-kupa-győztes Zenit alkalmazásában áll.

Arsavin az első két csoportmérkőzésen eltiltás miatt nem léphetett pályára, majd a svédek elleni találkozón és a hollandok elleni negyeddöntőn is parádésan futballozva a legjobb négy közé vezette az orosz együttest.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)KAPCSOLÓDÓ CIKKEK