A spanyolok győzni, az oroszok focizni akarnak

Vágólapra másolva!
Habár a spanyol válogatott két hete 4-1-re verte Oroszországot, ennek az eredménynek gyakorlatilag senki sem tulajdonít jelentőséget, a megtáltosodott szbornaja ugyanis azóta sorra intézte el az ellenfeleit, ráadásul olyan meggyőző futballt mutatott be, hogy még Xavi szerint is a torna esélyesévé lépett elő. A spanyolok ugyanakkor eddig szintén hibátlanok, s a több mint másfél éve veretlen válogatott tagjai nem félnek már az elődöntő előtt az Európai-bajnoki címről beszélni. Kiderült, hogy Luis Aragonés nem szereti a sárgát, de a mustárral kiegyezik, Guus Hiddink pedig elárulta az orosz futball titkát, és még az egyik játékosát is sikerült szóra bírni.
Vágólapra másolva!

Bordás Gábor helyszíni tudósítása Bécsből

"Két hete a spanyol bika felöklelte a fiatal orosz matadort" - kezdte poétikus bevezetőjét az orosz válogatott sajtótájékoztatójának moderátora, majd hirtelen elakadt a szava, és miután félpercnyi kínos várakozás sem volt elég neki a sajátos rövidzárlat elhárítására, a mindig előzékeny Guus Hiddink sietett a segítségére.

Az orosz kapitány szeretettel köszöntette az egybegyűlteket, és végignézve a csurig telt konferenciatermen köszönetét fejezte ki hatalmas érdeklődésért, amely nemcsak Európából, de a világ minden részéről árad csapata felé. "Ez is azt bizonyítja, hogy az orosz futball életre kelt" -jelentette ki a holland szakember, majd visszatért a bikaviadalos hasonlatra. Hiddink a rutintalanság számlájára írja az első találkozó 4-1-es zakóját, hiszen a legtöbb játékosa számára ez volt az első komoly megmérettetés egy nemzetközi tornán. Azóta viszont rá sem lehet ismerni az orosz gárdára, amely még saját edzőjét is meglepte a görögök, a svédek és a hollandok ellen nyújtott magabiztos teljesítményével.

A csodatévő kapitány ennek ellenére realista maradt, mint mondta, nem felejtik el, milyen rögös út vezetett számukra az Európa-bajnokságra, amelynek utolsó selejtezőkörében arra is szükségük volt, hogy a már biztos résztvevő Horvátország a Wembleyben győzzön Anglia ellen. "A pályafutásom megtanított arra, hogy a futballban általában a részleteken múlik a siker. Ezért elsősorban nem is az eredményeink töltenek el büszkeséggel, hanem az a játék, amellyel idáig eljutottunk. Természetesen kielemeztük az ellenfeleket, gyakoroltuk az alapelemeket, javítottunk a védekezésünkön, de az elsődleges szándékunk csupán annyi volt, hogy futballozzunk."

Hiddink szerint a váratlan népszerűségét is ennek a hozzáállásnak köszönheti az orosz együttes, úgy véli a válogatott azt a fajta modern támadófutballt képviseli, amit az emberek látni szeretnének, ha megnéznek egy meccset. "A játékosaim imádnak focizni" - fogalmazta meg tömören csapata titkát a kapitány.

Mivel az orosz futballistákat a torna alatt gyakorlatilag a teljes nemzetközi média hiába üldözi, Hiddink ezúttal is egyszemélyben próbálta kielégíteni az újságírók kíváncsiságát, ami már csak azért is embert próbáló feladat lehet a számára, mert ezzel egyidejűleg nem szívesen beszél a saját szerepéről.

Noha Moszkva máris bejelentette, hogy kész állampolgársággal honorálni a holland mester munkáját, szerinte ez nem az pillanat, amikor neki erről kéne nyilatkoznia, egy másik kérdésre válaszolva pedig ekképpen igyekezett háttérbe szorítani magát: "Természetesen számomra is nagy kihívás, hogy a döntőért játszhatunk, de ebben a történetben nem én vagyok a fontos, az igazi kihívás előtt az orosz labdarúgás áll. Az elődöntő eredményétől függetlenül most van itt a nagy lehetőség, hogy Oroszország nemcsak játékban, de a mentalitás és az infrastruktúra tekintetében is felnőjön Európához, a kérdés csak az, hogy képes lesz-e megragadni ezt az esélyt. Sok mindenkin múlik a siker, és persze mi sem dőlhetünk hátra, hiszen a döntőbe jutással még jobban elősegíthetjük a kívánt változásokat."

Forrás: Getty Images

Guus Hiddink: Arra vezet az út a döntőbe

Játékosok híján Hiddink több kérdést kapott tanítványai, elsősorban természetesen Andrej Arsavin jövőjével kapcsolatban. Ez volt az egyetlen olyan témakör, amelyben a holland kevésbé volt készséges annál, mint amit korábbi válaszai alapján megszokhattunk tőle.

"Nem akarok a játékosok ügynöke lenni. Megvan a maguk sorsa, amelyet nekik kell irányítaniuk, nem pedig nekem. Annyit mondhatok, hogy a fejlődésük szempontjából fontos lenne, hogy szerepeljenek a Bajnokok Ligájában, még ha ezzel ellent is mondok jelenlegi orosz klubjuk érdekeinek."

A kapitány nem tart attól, hogy Arsavinnak a fejébe szállna a hirtelen jött siker. "Természetesen minden nagy tornának megvannak a nagy felfedezettjei, akik egycsapásra a reflektorfénybe kerülnek. Mindig is szükség volt a példaképekre, Andrej pedig abszolút alkalmas arra, hogy az legyen, nem szédíti meg a nagy érdeklődés."

A spanyolok elleni meccsről Hiddink annyit mondott: "Tiszteljük a spanyolokat, a maximumot nyújtották a csoportmeccseken, az olaszok legyőzése pedig az elmúlt évek negatív szériája után felér számukra egy fináléval. Hogy mit várok ellenük? Egy izgalmas, jó mérkőzést, amelyet remélhetőleg a nézők is élvezni fognak."

A szbornaja játékosai önmagukhoz hűen mint kilőtt nyilak száguldottak végig az úgynevezett mixed zone-on, ahol hivatalból kellene szóba elegyedniük a rájuk váró sajtósokkal. Igor Szemsovot azért az egyik kolléga segítségével sikerült megállítanunk, a harmincéves középpályás pedig igen magabiztosan nyilatkozott az esélyeket illetően: "Leszűrtük a spanyolok elleni első meccs tapasztalatait, tudjuk, mit kell tennünk ellenük. Mindenképpen támadni fogunk, nem is gyakoroltuk a tizenegyeseket, szeretnénk még a rendes játékidőben dűlőre vinni a dolgot."