Társoldalunk:

A spanyolok győzni, az oroszok focizni akarnak

2008.06.26. 8:04

Amikor az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában a spanyol válogatott simán legyőzte az orosz csapatot, akkor valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a két gárda az elődöntőben ismét találkozik.

Oroszország azonban azóta mindegyik mérkőzését megnyerte, és meccsről meccsre jobban játszik - olyannyira, hogy a spanyolokat már egyáltalán nem tartják favoritnak az elődöntőben.

Már csak azért sem, mert Luis Aragonés együttese éppen ellenkező utat járt be, mint ellenfele: a spanyolok az első találkozójukon játszottak a legjobban, és azóta folyamatosan romlott a teljesítményük. Ez persze még mindig elég volt ahhoz, hogy bejussanak a legjobb négy közé, ami Spanyolországnak 24 éve nem sikerült - vagyis a jelenlegi csapat máris felülmúlta az elmúlt, közel két és fél évtized spanyol válogatottjainak eredményét.

Fernando Torresék azonban nem szeretnének itt megállni, és be akarják bizonyítani, hogy vége az "átoknak", amelynek következtében a mindig többre taksált spanyol válogatott az elmúlt tornákon rendre elbukott. Arról nem is beszélve, hogy Luis Aragonés így méltó választ adna az őt kritizálóknak: a veterán szakember diadalmas hadvezérként távozhatna az Eb után.

A szövetségi kapitány a jelek szerint továbbra is ragaszkodik ahhoz a kezdő tizenegyhez, amely a spanyolok eddigi négy mérkőzéséből hármon kifutott a pályára - csak a görögök elleni tét nélküli találkozón változott az összeállítás. De még Aragonés mester cseréi is előre megjósolhatóak: rendre Santi Cazorlát és Francesc Fabregast szokta beküldeni Andrés Iniesta és Xavi helyére.

A leendő kezdőcsapaton tehát nem kell sokat töprengeniük a spanyol drukkereknek, akik inkább amiatt aggódnak, hogy kedvenceiknek sárga mezben kell pályára lépniük, mivel hivatalosan ők számítanak az idegenbeli csapatnak a találkozón - márpedig a sárga szín balszerencsésnek számít Spanyolországban. Aragonés pedig különösen babonás: amikor az Atlético Madrid mestere volt, a klub idegenbeli mezének színét meg kellett változtatni, mivel az is sárga volt, és amikor a válogatott 2006-ban megérkezett Dortmundba, nem fogadta el a rendezőktől ajándékba szánt virágcsokrot - amely sárga színű volt. Igaz, februárban a franciák elleni barátságos mérkőzésen sárga színű mezben is sikerült nyerniük a spanyoloknak, ami valamelyest csökkentheti az aggodalmat.

Getty Images

Nagy meglepetés lenne, ha megismétlődne az első mérkőzés forgatókönyve

A hollandok ellen "álomfutballal" diadalmaskodott oroszoknál Guus Hiddinknek már jobban meg kell fontolnia az összeállítást, hiszen két focistára sem számíthat eltiltás miatt: a középpályás Dmitrij Torbinszkij és a középhátvéd Gyenisz Kologyin is begyűjtötte második sárga lapját. Különösen utóbbi hiánya nagy veszteség, és a helyére vagy Roman Sirokov, vagy pedig Vaszilij Berezuckij kerülhet - Sirokov esélyeit csökkenti, hogy a spanyolok elleni csoportmeccsen meglehetősen halvány teljesítményt nyújtott, és azt követően ki is került a kezdők közül. A hollandok ellen a középpályán szerepelt Ivan Szaenko a hétfői edzést még kihagyta, de kedden már együtt edzett a társaival, így várhatóan vállalni tudja majd a játékot.

A várható kezdő csapatok:
Oroszország:
Akinfejev - Anjukov, V. Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov - Szaenko, Szemak, Szemsov, Arsavin, Zirjanov - Pavljucsenko. Szövetségi kapitány: Hiddink.
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna, Iniesta, Xavi, Silva - Villa, Fernando Torres. Szövetségi kapitány: Aragonés.

www.infosport-focivilag.hu

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK