Betliznek a topligák gólkirályai az Eb-n

Vágólapra másolva!
Az idei Európa-bajnokság több szempontból is felülírt rekordokat, és a kontinensviadal abból a szempontból is különleges, hogy először fordul elő: mind az öt topliga aktuális gólkirálya pályára lépett a tornán. Túl sok sikerélményben azonban eddig nem volt részük, hiszen mindössze ketten szereztek gólt közülük, és csupán egyikük jutott be a döntőbe.
Vágólapra másolva!

A 2007-2008-as szezonban az öt legrangosabbnak tartott európai pontvadászatban, azaz az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokságban csupa olyan futballista végzett a góllövőlista élén, akinek a válogatottja kijutott a kontinensviadalra, és a szövetségi kapitányok is úgy vélték, hogy az ilyen remek formában lévő támadóknak ott van a helyük a tornán. Ennek köszönhetően mind az öt topliga gólkirálya pályára léphetett az Európa-bajnokságon, más kérdés, hogy kinek mennyi sikerélményben volt része.

Hárman közülük még csak gólt sem szereztek, ami elsősorban Luca Toni számára volt kínos: a Bayern München színeiben a Bundesliga gólkirályi címét megszerzett támadó ugyanis az olaszok mind a négy találkozóját végigjátszotta, de egyszer sem tudott betalálni.

Honfitársa, Alessandro del Piero, aki a Serie A-ban lett a legjobb gólvágó, legalább arra hivatkozhat, hogy a squadra azzurra szövetségi kapitánya, Roberto Donadoni csak elvétve küldte őt pályára - ezzel együtt tény, hogy ő sem tudott gólt szerezni az Eb-n. De hasonlóan járt a francia pontvadászat, a Ligue 1 mesterlövésze, Karim Benzema is, aki szintén nem szerepelt a francia csapat mindegyik találkozóján.

A topligás gólkirályok becsületét részben a Premier League-ben (és nem mellékesen a Bajnokok Ligájában is) a góllövőlista élén végzett Cristiano Ronaldo mentette meg: a portugál focista természetesen alapember volt hazája együttesében, és a csehek ellen sikerült is betalálnia.

Két találatnál jár a Primera División gólkirálya, Daniel Güiza, aki azonban ezzel együtt sem számít alapembernek a spanyol csatársorban - hiába, Fernando Torrest és David Villát nehéz kiszorítani. Güiza mindenesetre a görögök ellen bizonyította, hogy lehet rá számítani: amikor Luis Aragonés pihentette ászait, akkor az RCD Mallorca támadója gólt szerzett, majd csereként beállva az oroszok elleni elődöntőben is eredményes volt.

Persze ha végigtekintünk a kontinensviadalok történetén, akkor kiderül: a topligás gólkirályoknak nem szokott sok babér teremni az Eb-ken. A legutóbbi tornán például az öt mesterlövész közül három nem is volt ott: a spanyol és a német gólkirály (Ronaldo és Aílton) már csak nemzetisége miatt sem tehette ezt meg, lévén mindketten brazilok, ám az Olaszországban legtöbb gólt szerzett Andrij Sevcsenko válogatottja nem jutott ki a tornára, a francia Djibril Cissét pedig akkor sem nevezték.

Egyedül az angol gólkirály Thierry Henry szerepelt a 2004-es Eb-n, és ő kétszer is betalált, de a franciák a negyeddöntőben elbuktak.

2000-ben az aktuális topligás gólkirályok még ennyi vizet sem zavartak, hiszen egyikük sem lépett pályára az Eb-n! A Franciaországban remeklő Sonny Anderson nemzetisége miatt, a Serie A-ban gólkirályi címet szerzett Sevcsenko pedig azért, mert hazája akkor sem kvalifikálta magát. A német és a spanyol szakvezető pedig nem vitte ki a tornára az adott bajnokságban a legtöbb gólt szerzett focistát, pedig a németektől Martin Max, a spanyoloktól pedig Salva bekerülhetett volna a keretbe. Igaz, az angol Kevin Phillips is csak annyit ért el a Premier League gólkirályi címével, hogy bekerült az Eb-keretbe - a tornát a kispadról nézte végig, egyszer sem lépett pályára.

Négy évvel korábban is csak egy topligás gólkirály talált be: az olaszok ki sem vitték Igor Prottit, illetve Giuseppe Signorit, akik a Serie A-ban a legtöbb gólt érték el, a spanyol Juan Antonio Pizzi és a német Fredi Bobic pedig ott voltak ugyan a tornán, és játszottak is, de nem voltak eredményesek. Nem úgy az angol Alan Shearer, aki azok után, hogy a Premier League-ben gólkirály lett, az Európa-bajnokságon is megszerezte ezt a címet, köszönhetően a viadalon elért öt góljának.

Rajta kívül még egyetlen futballista mondhatja el magáról, hogy egy esztendőben gólkirály lett az Eb-n és valamelyik topligában is: a francia Michel Platini nevéhez fűződik ez a bravúr, aki 1984-ben nem csak a Serie A-ban, hanem a kontinensviadalon is a legtöbb gólt szerezte. Azon a tornán rajta kívül egyetlen aktuális, topligás gólkirály sem tudott betalálni, pedig a németektől Karl-Heinz Rummenigge pályára lépett - utóbbi futballista viszont az egyedüli focista, aki két Eb-n is úgy volt eredményes, hogy ugyanabban az esztendőben topligában is gólkirály volt.

A német csatár 1980-ban és 1984-ben is a Bundesliga mesterlövészeként utazott a kontinensviadalra, és mindkettőn eredményes is volt. 1980-ban egyébként egy másik topligás gólkirály, a spanyol Quini is betalált - egészen mostanáig ez volt az egyetlen Európa-bajnokság, ahol két topliga legeredményesebb labdarúgója is gólt tudott szerezni.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)



www.infosport-focivilag.hu