Spanyolország véget vetett az orosz csodának

Vágólapra másolva!
Bár egy mérkőzés még hátravan, eddig úgy tűnik, a spanyol válogatott Oroszország ellen képes a legjobban játszani: Fernando Torresék az első csoportmeccsük után a négy között is három góllal verték Guus Hiddink csapatát, amely az elődöntőig meggyőzően menetelt, ott azonban csupán ötven percig tudta kérdésessé tenni, melyik válogatott lesz a németek ellenfele a vasárnapi döntőben. Spanyolországban égig ér a boldogság, hiszen a válogatott 24 év után játszhat újra aranyéremért egy nemzetközi tornán. 
Vágólapra másolva!

Amikor bő másfél héttel ezelőtt először megérkeztem Bécsbe, a pályaudvaron az egyik önkéntes útbaigazítás közben fontosnak találta, hogy életrajzának főbb vonalaival is megismertessen, megtudtam például, hogy apai ágról orosz származású, és nagyon csalódott, amiért sehol nem tud hovatartozásához illő mezt venni magának. Két nap múlva én is benéztem egy ajándékboltba, és valóban, az összes csapat felsője ott lógott a fogason, egyedül az orosz hiányzott közülük.

"Már régebben leadtam a rendelést, az oroszok viszont annyira az utolsó pillanatban jutottak ki, hogy rájuk sajnos már nem került sor" - mondta udvariasan az üzletvezető, aki szemmel láthatóan nem szorongott amiatt, hogy a közeljövőben Arsavin- és Pavljucsenko-mezekért fogják megrohanni a boltját.

Ám az üzlet, akárcsak a futball, olykor kiszámíthatatlan fordulatokat tartogat; a spanyolok elleni elődöntőre százasával masíroztak az orosz nemzeti színekbe öltözött szurkolók az Ernst Happel-stadion felé, nagy részük nyilván otthonról hozta a szerelést, de ha akart, immár a bécsi kereskedésében is hozzájuthatott. Igaz, a nagy sietségben olykor hibák is becsúsznak, az egyik hevesen lobogtatott sál cirillbetűs "Rosszija" feliratából például hiányzik az o-betű, de nincs idő sokáig bámészkodni ezen, hiszen rövidesen feltűnik egy uráli medvén lovagoló Hiddink-plakát és egy komplett orosz fúvószenekar is.

Az orosz fanok egyébként mintha a föld alól bukkantak volna elő, a meccset megelőző két napban szinte csak spanyolokat lehetett látni az utcákon, és persze németeket, akik annak ellenére őrzik bécsi létszámfölényüket, hogy csapatuk az utolsó két meccsét Bázelben játszotta. A német fiatalok azonban, úgy tűnik, kitartanak itt a döntőig, noha csütörtök éjjelre már eléggé rájuk nyomta a bélyegét a Nationalelf hosszúra nyúlt menetelése, többségük olyan benyomást keltett, mint egy hetijegyes középiskolás a sziget zárónapjának hajnalán.

A metrón egy Szergej nevű kollégától megtudom, hogy Oroszországban legalább akkora meglepetést keltett a válogatott Eb-szereplése, mint a világ többi részén. Azt mondja, a nemzeti csapatuk játékát nézve maguk sem hisznek a szemüknek, olyan mintha egy másik együttes jött volna ki a kontinenstornára. Az előző teljesítményét egyáltalán nem kísérte olyan fékevesztett rajongás, ennek következtében a játékosok nemcsak a külföldi, de a hazai újságírókkal is vonakodnak szóba elegyedni, habár, mint megjegyzi, az orosz futballisták és sportújságírók sohasem ettek egymás tenyeréből.

Szerda este brutális vihar tépázta meg az osztrák fővárost, a stadion sajtóközpontja helyenként úgy beleremegett, hogy az egyik félősebb újságíró egy nagyobb lökés után percekre az asztal alá bújt, és csak akkor jött elő onnan, amikor bázeli élőkép visszatértekor kiderült, hogy az adáshiba alatt a törökök és a németek is szereztek egy-egy gólt. Csütörtökön már nyugodtabb volt az ég, de az eső szinte megállás nélkül esett, ez pedig az oroszokban ébreszthetett kellemetlenebb emlékeket, 16 nappal ezelőtt ugyanis ugyanilyen időjárási körülmények között kaptak egy négyest a spanyoloktól.

Forrás: Getty Images



Talán a rossz idő lett volna az egyetlen tényező, amelyet a játékosok a meccs előtt hajlandóak lettek volna hasonlóságként elfogadni, hiszen az elődöntőt megelőző esélylatolgatásaiban mindkét fél azt hangsúlyozta, hogy teljesen más mérkőzésre számít, mint amit a csoportkörben vívtak egymással. A szbornaja azóta nemcsak szentpétervári csodacsatárával és a védelem stabilizálásával vérteződött fel, de az egész csapat Bódi Sylvit idéző határozottsággal vetkőzte le kezdeti megilletődöttségét, amiről a görögök, a svédek, és a hollandok is tudnának mesélni. A spanyolok ezzel szemben mintha fordított utat jártak volna be, a bombasztikus kezdés után nyögvenyelősebb győzelem a svédek és a már tét nélküli görögök elleni meccsen, az olaszokon pedig csak tizenegyesekkel - igaz, megérdemelten - sikerült áthámoznia magát a selecciónnak.

A kezdő sípszó előtt az Eb egyetlen magyarjaként Torres kísérőjeként pályára lépett a Lőrincz Attila, aki a mérkőzés előtti napon a játékoskísérők között rendezett barátságos meccsen hat góllal és négy gólpasszal a mérkőzés legjobbja lett.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)