Spanyolország Eb-győztesnek érzi magát

Vágólapra másolva!
"Bajnok, bajnok" kiáltásokkal ünnepelték spanyol szurkolók ezrei csütörtök este Madridban, hogy Spanyolország 3-0-ra nyert Oroszország ellen a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) elődöntőjében, s ezzel bejutott a fináléba.
Vágólapra másolva!

A Colon téren felállított hatalmas kivetítők előtt több mint tízezer drukker már azt követően ünnepelni kezdte a győzelmet, hogy David Silva lövése a mérkőzés 82. percében betalált a hálóba, beállítva a 3-0-s végeredményt. A szurkolók a meccset követően elözönlötték a városközpontot, amelyet spanyol nemzeti zászlók és vörös-sárga trikók valóságos tengere borított el.

Spicces fiatalok időnként elállták a nemzeti lobogóval feldíszített gépjárművek útját, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben. Az utat végül a nagy erőkkel kivonuló rendőrség tette szabaddá. Számos más spanyol nagyvárosban is hasonló jelenetek játszódtak le, mintegy ízelőt adva abból, hogy milyen ünneplés várható az ibériai országban, ha a spanyol válogatott nyerné az Eb-t.

María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes - aki a Bécsben rendezett mérkőzést a helyszínen követte figyelemmel - a Cuatro tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy országának az 1964-es kontinenstorna óta most először van jó esélye az Eb-győzelemre.

Fülöp trónörökös, aki szintén a bécsi stadion tekintette meg a találkozót, többek között a spanyol válogatott magabiztosságát emelte ki a tévének nyilatkozva.

I. János Károly király és José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő csütörtök este közölte, hogy jelen lesz a vasárnapi bécsi Eb-döntőn, amelyen Németország és Spanyolország csapata méri össze erejét a kontinenselsőségért.

Luis Aragonés szövetségi kapitány szerint a siker oka abban keresendő, hogy játékosai mindig hittek magukban. Az elődöntős sikert elemezve elmondta, hogy nem úgy kezdtek, ahogy tervezték, éppen azt játszották, amit az oroszok szeretnek, hosszú indításokkal próbálkoztak, de amikor levették a labdát, védekezésben és támadásban végre a saját szintjükön tudtak játszani.

Arra a felvetésre, hogy Andrej Arsavin ezúttal nem sok vizet kavart, úgy reagált: "tudtuk, hogyan kell kontrollálni". "Szeret szabadon játszani, ezért nálunk mindig akadt egy ember, aki őt felügyelte. Amikor sikerült túljutnia Sennán, ott volt Xavi vagy akárki más. Nagyon jó labdarúgó, rendkívül gyors, de én más orosz játékosokat is hasonlóan nagyra becsülök" - fogalmazott a 69 éves mester.

Aragonés szerint a második félidő elején kiderült, képesek felgyorsítani a játékot a gólszerzés érdekében. Ez vezetett eredményre.

A spanyol válogatott a csoportszakaszban is találkozott legutóbbi riválisával, akkor 4-1-re nyert, vagyis összesen hétszer talált be az oroszok kapujába. Beszédes adat az is, hogy Guus Hiddink alakulata a spanyolokon kívül csak a hollandoktól kapott gólt, mégpedig egyet.

Aragonés arról is beszélt, hogy nagyon elégedett a csapatával, amely megérdemli, hogy Európa-bajnok legyen. Ugyanakkor utalt Gary Lineker korábbi angol válogatott labdarúgó mondására, mely szerint "a végén mindig a németek nyernek".

A leendő taktikát illetően azt mondta, a németek képesek nyomás alatt tartani az ellenfelet, biztosan nem hagynak majd nekik nagy helyet a kibontakozásra, de ha sikerül gyorsan járatniuk a labdát, az ellenfél elfárad.

"A német csapat fizikálisan erősebbnek tűnik, de azért egyszer elfárad. És persze akadnak olyan spanyol játékosok is, aki sokat és gyorsan futnak" - tette hozzá.

"Sokat beszélek a játékosaimmal. Mindig mondom nekik, hogy nem elég jól játszani, képesnek kell harcolni, küzdeni is. Nem tudom, van-e esélyese a döntőnek. Talán a német csapat az, mert tapasztalt a finálékat illetően. Mindenesetre a csapatom megérdemelte, hogy döntőbe jusson, meglátjuk, melyik együttes érdemli meg, hogy nyerjen" - zárta mondandóját a spanyol tréner.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)