Szaladni nagyon tudnak, a többit meglátjuk - bemutatjuk a cseh válogatottat

Vágólapra másolva!
Botladozva és nagy adag szerencsével jutott ki az Európa-bajnokságra a cseh válogatott, amely villámgyors kontráival bárkire veszélyes lehet, egy felállt védelem viszont komoly gondot okozhat neki. A szövetségi kapitány a jelek szerint csak az Eb-n fogja megtalálni a csapatát, már ha egyáltalán sikerül neki.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik

A csehek az Európa-bajnokságokon hagyományosan jól szerepelnek, ráadásul kifejezetten szimpatikus támadófutballt játszanak. Most is erre lehet tőlük számítani.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Taktikájuk alapvetően a gyors kontrákra épít, főleg a széleken erőltetik a támadásaikat, ezeket lezárva Milan Baros (képünkön) és társai tanácstalanná válhatnak. A távoli lövésekre nagyon oda kell figyelni, mert Tomás Rosicky és Petr Jirácek kiváló rúgótechnikával rendelkezik.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Mit várunk tőlük?

Petr Cech az immár szokásos tanksapkájában repked a kapufák között, Rosicky rengeteget robotol a két tizenhatos között, a két villámgyors szélső, Jan Rezek és Milan Petrzela pedig igyekszik az ellenfél védelme mögé kerülni.

Kire figyelünk?

Immár a cseh válogatott sem maradhat színes bőrű futballista nélkül, a jobbhátvéd posztján ugyanis az etióp származású Theodor Gebre Selassie stabilizálta helyét. Ő már Csehországban született, csak névrokona a legendás hosszútávfutónak.

Forrás: AFP/Michal Cizek

A gyenge pont

Felállt védelemmel szemben a válogatott gyakran tanácstalan, ha Rosickyéknek kell kezdeményezniük, akkor gondban vannak, mint az a selejtezők során Litvánia, sőt, Liechtenstein ellen is kiderült. A védelemben az összeszokottság hiánya is problémát jelenthet, ráadásul ebből a csapatrészből hiányoznak az olyan rutinos játékosok, mint Rosicky, Jaroslav Plasil, Tomás Hübschman a középpályáról, vagy Baros a csatársorból.

Magukról mondták

"A játékunk a szervezettségen és a gyors kontrákon alapul, de természetesen képesek vagyunk alkalmazkodni a mérkőzés alakulásához, és ha arra van szükség, akkor tudunk folyamatosan támadni, ami az előnyünkre válhat az Eb-n" - mondta magabiztosan a kapus, Petr Cech.

Kapusok: 8/10

A világ egyik legjobb kapusának tartott Cech elméletileg biztonságot ad a csapatnak, azonban a válogatottban valamivel gyakrabban hibázik, mint a Chelsea-ben. Ennek ellenére ezen a poszton kifejezetten jól állnak a csehek, hiszen a második számú jelölt, Jaroslav Drobny is remek képességekkel rendelkezik.

Védelem: 6/10

A hátsó alakzat a legkevésbé rutinos, és ez a csapatrész állt össze a legnehezebben. A balhátvéd Michal Kadlec és a középső védő Román Hubník alapember volt a selejtezők során, a másik két poszton viszont Michal Bílek még a februári, írek elleni barátságos meccsen is próbálkozott.

Középpálya: 7/10

A csapatkapitány Rosicky a lehető legjobbkor került bombaformába, tavasszal kiválóan futballozik az Arsenalban, ami jól jöhet a válogatottnak is. A modern taktikai felfogásnak megfelelően a cseheknél a védekező középpályások is kiveszik a részüket a támadásépítésből, Plasil és Jirácek is remekül passzolnak, viszont az agresszivitás hiányozhat az együttesből.

Csatársor: 6/10

A csehek legtöbbször a 4-2-3-1-es taktikát alkalmazták, így az előretolt ék részéről nagyon fontos, hogy jól megtartsa a labdákat. Jellemző, hogy a középcsatárok közül senki sem szerzett egynél több gólt a selejtezők során, ugyanakkor a veterán Baros szinte tökéletesen ellátta taktikai feladatát, így alighanem az Eb-n is ő lesz az első számú csatár.

Szövetségi kapitány: 7/10

Az egykori 32-szeres válogatott Michal Bílek némi meglepetésre kapta meg a válogatott irányítását, hiszen nem számított különösebben sikeres edzőnek - nyert ugyan egy bajnoki címet a Spartával, de több trófeát nem gyűjtött be. A 2000-es évek elején rövid ideig volt az U19-es válogatott mestere, és ez elég volt a szövetségnek ahhoz, hogy szerződést kínáljon neki, és a döntés bejött, hiszen a csapat kijutott az Eb-re azok után, hogy a 2010-es vébéről lemaradt.

Összesen: 34/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Bíleknek a selejtezősorozat nem volt elegendő ahhoz, hogy kialakítson egy viszonylag állandó kezdőcsapatot, a tíz mérkőzésen 32-en játszottak. Az Eb előtti két felkészülési meccsen (a másodikon a magyar csapat lesz az ellenfél) már kísérletezés helyett azt az együttest kellene szerepeltetnie, amelyet ideálisnak tart. A még tavaly nyáron térdszalag-szakadást szenvedett csatár, Tomás Necid ugyan csak tavasszal épült fel sérüléséből, és klubjában, a CSZKA Moszkvában csak keveset játszott, többnyire csereként, de amolyan aranytartalékként érdemes lehet őt bedobni az Eb-n.

Forrás: AFP/Peter Muhli

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A selejtezősorozat rosszabbul nem is kezdődhetett volna a csehek számára, hiszen az első mérkőzésen hazai pályán kikaptak Litvániától. A skótok elleni győzelem csak részben enyhítette a szurkolók kínjait, főleg, hogy ezután Liechtenstein ellen sem volt túl meggyőző a csapat. A sorsdöntő összecsapás a Skócia elleni idegenbeli volt, és Glasgow-ban a rendes játékidő leteltekor a hazaiak vezettek 2-1-re, azonban a játékvezető megítélt egy erősen vitatható tizenegyest a csehek javára, akik végül ponttal távoztak a Hampden Parkból. Mint kiderült, a pótselejtezőt érő második helyhez pont ez kellett, na meg az, hogy a spanyolok akkor is odategyék magukat, amikor nekik már mindegy volt, az utolsó körben is megverték a skótokat, miközben Rosickyék Kaunasban visszavágtak a litvánoknak. A cseheknek a pótselejtező sorsolásakor is szerencséjük volt, mert Montenegrót kapták ellenfélül, és a hazai 2-0-s győzelem után idegenben is nyerni tudtak.

Csoportellenfelek: Oroszország, Görögország, Lengyelország.

www.global-soccer.eu