Behegedt sebekkel térnek vissza a franciák

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai vb szakmai és morális kudarca után Laurent Blanc újjáépítette a francia válogatottat, amely továbbra is egy csomó kiváló futballistával rendelkezik, így a végső győzelme sem lenne meglepetés az Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Ez a csapat már nem ugyanaz, amelyik két évvel ezelőtt rendkívül ellenszenves módon viselkedett a pályán és azon kívül is. A kispadon egy rokonszenves szakember ül Laurent Blanc személyében, az együttes pedig látványos támadójátékra képes.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A keretben van egy-két olyan játékos, akit egy kis provokációval ki lehet borítani, ami nem túl szimpatikus, de hatékony taktika lehet. Elsősorban a széleket kell levédekezni, mert Franck Ribéry, Florent Malouda, Mathieu Valbuena vagy Jérémy Ménez itt a legveszélyesebb.

Mit várunk tőlük?

Ötletes támadójátékot Samir Nasri és Ribéry vezérletével, kőkemény ütközéseket a középpályán Yann M'Vilától és Alou Diarrától, a csapategységet kihangsúlyozó gesztusokat.

Kire figyelünk?

A válogatott támadópotenciálja egészen magas. Nasri, Ribéry és Karim Benzema egyaránt képes egyetlen villanással eldönteni egy meccset, a kispadon pedig olyan klasszisok várhatnak bevetésre, mint Ménez és Valbuena.

A gyenge pont

Gyakorlatilag mindegyik csapatrész hasonlóan magas színvonalú teljesítményre képes, azonban a védelemben az összeszokottság hiánya jelenthet némi problémát, a szélsővédőket illetően Blanc sehogyan sem tud dönteni. Ribéry ugyan alapember a középpályán, de a válogatottban eddig elmaradt a teljesítménye a várakozástól.

Forrás: AFP
Benzama és Ribéry

Róluk mondták

"A francia válogatott teljesen más arcát mutatja, mint a 2010-es vébén. A csapat visszatalált a klasszikus francia tradíciókhoz, vagyis rendkívül fegyelmezetten védekezik, a támadósorban pedig több világklasszisa is van" - jelentette ki a német szövetségi kapitány, Joachim Löw a két csapat tavaszi barátságos mérkőzése előtt.

Kapusok: 8/10

Ugyan a franciáknak több kiváló képességű kapusuk is van, azonban a hierarchia mindenki számára nyilvánvaló: az egyes számú mez Hugo Llorisé, aki ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Az Olympique Lyon játékosa kiváló reflexekkel rendelkezik, és már a magas beíveléseknél sem olyan bizonytalan mint korábban. Helyettese alighanem Steve Mandanda lesz.

Védelem: 8/10

Érdekes módon ez a csapatrész volt a legkevésbé állandó a selejtezők során, egyedül a középhátvéd Adil Rami volt kezdő a mérkőzések több mint felén. Ez persze részben a bőség zavarával is magyarázható: a bal oldalon Patrice Evra és Gael Clichy, középen Philippe Mexes, Eric Abidal és Mahamadou Sakho, a jobb szélen pedig Bacary Sagna, Anthony Réveillere és Mathieu Debuchy küzdött a csapatba kerülésért. Abidal betegsége egy rutinos, sokat tapasztalt játékostól fosztja meg a gárdát.

Középpálya: 9/10

Blanc a 4-2-3-1-es szisztéma híve, és a középpályán gyakorlatilag minden posztra megvan az első számú választottja. A támadó részleg kifejezetten erős, még úgy is, hogy a rendre a jobb oldalon szerepeltetett Ribéry a válogatottban még adós az igazán kiemelkedő teljesítménnyel. A két védekező középpályás alaphelyzetben M'Vila és Alou Diarra, azonban a Newcastle United remek formában lévő játékosa, Yohan Cabaye utóbbit akár ki is szoríthatja.

Csatársor: 8/10

Az előretolt ék szerepkörében Benzema az első számú jelölt, aki az utóbbi időben bombaformában játszik a Real Madridban, ráadásul ott is hasonló a feladata. A Montpellier-ben Olivier Giroud is hétről hétre remekel, így az ő személyében kiváló helyettese támadt Benzemának.

Szövetségi kapitány: 7/10

Blanc egy szétesett válogatottat vett át 2010 nyarán, és a kezdeti keresgélés után egy kiváló csapatot mixelt össze a rutinos játékosokból, illetve a feltörekvő fiatalokból. Szakmai tudása és az eredmények alapján nagyobb pontszámot érdemelne, ám a jövője körüli bizonytalanság akár még problémát is okozhat: konfliktusba került ugyanis a szövetséggel, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Eb után távozik posztjáról.

Összesen: 40/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Blanc a selejtezők során egyetlen találkozó kivételével rendre a kezdő tizenegyben szerepeltette Maloudát, annak ellenére, hogy a középpályás klubjában kevés játéklehetőséget kap. Ha ő játszott, akkor Ribéry rendre a jobbszélre kényszerült, ahol nem tudott olyan jó teljesítményt nyújtani. Logikus lépés lenne Malouda kispadra ültetése, hiszen így Ribéry játszhatna a bal oldalon, a jobbszélen pedig Ménez vagy Valbuena futballozhatna.

Forrás: AFP

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A dél-afrikai világbajnokság után a francia válogatott darabjaira hullott, és ez az első selejtezőn is meglátszott, amikor hazai pályán kapott ki a fehéroroszoktól. A folytatás viszont sokkal jobban sikerült, hiszen a következő meccsen idegenben győzte le Bosznia-Hercegovinát, és ahogyan a vébét követően eltiltott sztárok lassan visszatértek, úgy állt össze egyre jobban a gárda. Az idegenbeli mérkőzéseken ugyan akadtak problémák, hiszen vendégként Fehéroroszország és Románia ellen is csak egy döntetlenre volt képes a válogatott, de otthon sorra nyerte a meccseket. Az utolsó játéknapon egy döntetlen is elég lett volna a csoportelsőséghez, a nagy tét azonban rányomta a bélyegét a játékra, és a bosnyákok majdnem megtréfálták a franciákat, akik csak tizenegyesből tudtak egyenlíteni a hajrában, de így is veretlenül zárták a kvalifikációs sorozatot.

Csoportellenfelek: Anglia, Ukrajna, Svédország.