Csak védekezni ne kelljen - bemutatjuk a holland válogatottat

Vágólapra másolva!
Habár a nagy diadal 1988 óta várat magára, két évvel ezelőtt Hollandia állt a legközelebb hozzá, hogy letaszítsa a trónról a spanyol válogatottat. A csapat látszólag most is ugyanúgy egyben van, a selejtezőket is vb-ezüstérmeshez méltó teljesítménnyel vette, néhány kulcsjátékosnak azonban nem úgy sikerült a klubszezon, ahogy szerette volna.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A narancsmezes válogatott sokak második kedvence látványos támadójátéka miatt, és az offenzív holland iskola valószínűleg idén is sok hívet szerez magának. A szimpatikus vesztesek kedvelőinek is ideális választás, hiszen Hollandia az 1988-as Eb kivételével háromszor is a döntőben bukott el nagy tornán.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A védelmük sebezhetőnek tűnik a gyors, jól cselező csatárokkal szemben, főleg, hogy a szélsőhátvédek is nagyon sokat mennek előre. A védekező középpályások (Mark van Bommel és Nigel de Jong) hajlamosak a durvaságra, egy kis provokációval ki lehet pontozni őket.

Mit várunk tőlük?

Arjen Robben szokásához híven befelé cselez a szélről majd megpróbál kapura lőni, miközben több társa is jó helyzetben várja az átadást. Van Bommel és De Jong aprít középen, a szenzációs formában futballozó Robin van Persie pedig lehetetlen szituációból is kapura fordul.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Kire figyelünk?

Két középcsatáruk is világklasszisnak számít, ráadásul a poszt két különböző felfogását képviselik. Klaas-Jan Huntelaar a klasszikus center, aki, ha lehet, csak egyszer ér labdához, de abból gól lesz, Van Persie viszont rendszerint visszalép, és árnyékékként futballozik, szintén rendkívül gólveszélyesen.

A gyenge pont

A balhátvéd posztján Erik Pieters alapember volt a selejtezők során, csak egy mérkőzést hagyott ki, de sérülés miatt lemarad az Eb-ről, Bert van Marwijknak pedig nincs megfelelő jelöltje a helyére. A szakember számára az is gondot jelenthet, hogy több kulcsjátékosa sem remekelt a klubjában ebben a szezonban, ennek ellenére valószínűleg ragaszkodik majd Van Bommelhez, Wesley Sneijderhez vagy Dirk Kuythöz, ami visszaüthet az Eb-n.

Magukról mondták

"Ha Kuyt, Robben, Sneijder és Van Persie jó formában van, akkor szinte lehetetlen megállítani őket. A csapat többi hét játékosa tudja, hogy mi a dolga: úgy kell játszaniuk, hogy az első négy ember szabadon futballozhasson, és azt csinálhasson a pályán, amit akar" - foglalta össze a hollandok taktikáját a védő John Heitinga.

Kapusok: 7/10

Edwin van der Sar nagy űrt hagyott maga után a válogatottban, amit Maarten Stekelenburg próbál betölteni. Az AS Roma légiósa nemzetközi szinten is kiváló kapusnak számít, de nem olyan klasszis, mint elődje volt, és aggasztóan sok piros lapot kap az utóbbi időben. Két helyettese alighanem Tim Krul és Michel Vorm lesz, aki remek formában vannak.

Védelem: 7/10

Nem ez a hollandok legerősebb csapatrésze, ráadásul a standard balhátvéd Pieters sérülése tovább gyarapítja a szövetségi kapitány problémáit. A jobb oldalon Gregory van der Wiel, középen pedig Heitinga és Joris Mathijsen kihagyhatatlan, utóbbi kettő azonban a lendületből érkező, gyors védőkkel szemben erősen sebezhető, ezzel együtt még mindig ők számítanak a legjobb megoldásnak.

Középpálya: 8/10

Papíron rendkívül erős sor, azonban az alapemberek közül ebben a szezonban Van Bommel és Sneijder sem remekel, ami mindenképpen rizikófaktornak számít, főleg utóbbi esetében. Robben viszont kezd formába lendülni, ami jó hír a szövetségi kapitány számára, akinek azt is el kell döntenie, hogy a jobbszélsőként kitartson-e Kuyt mellett.

Csatársor: 9/10

Huntelaar hiába számít az egyik legjobb formában lévő középcsatárnak jelenleg, és hiába volt 12 találattal az egész selejtezősorozat gólkirálya, alaphelyzetben mégis csak kispados Van Persie mögött. Az Arsenal támadója ugyanis szintén kiváló szezont zárt, és ő nem csupán a gólszerzésben jeleskedik, hanem kiveszi a részét az összjátékból is. Alighanem sok szövetségi kapitány szeretné, ha ilyen problémái lennének.

Szövetségi kapitány: 8/10

Van Marwijk megvalósította azt, ami elődei közül Louis van Gaalnak és Marco van Bastennek sem sikerült, jelesül, hogy a kiváló egyéni képességű játékosokból igazi csapatot rakjon össze. A világbajnokságon szerzett ezüstéremmel a kapitány magasra tette a lécet, de egyelőre képes tovább motiválni focistáit, és következetessége miatt egyik játékos sem morog, ha a kispadra kerül.

Összesen: 39/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Kuyt sorozatos liverpooli mellőzése miatt felmerülhet Van Marwijkban a lehetőség, hogy Van Persie-t szerepeltesse szélsőként, és így Huntelaar is bekerülhetne a kezdő csapatba. Ez az opció azonban korábban sem működött, az Arsenal sztárja középcsatárként érzi a legjobban magát, így nem érdemes újból elővenni ezt a taktikai variációt. Kuyt helyén talán inkább Rafael van der Vaartot lehetne szerepeltetni, már csak azért is, mert ő is képes kivenni a részét a védekezésből.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A hollandok világbajnoki ezüstérmeshez méltóan szerepelt a selejtezőkön. Az első néhány mérkőzésen még akadozott a gépezet, a finnek és a moldávok ellen is csak szoros egygólos győzelmet arattak, de Svédország ellen minden klappolt, a legnagyobb riválist 4-1-re győzték le. A magyar válogatott elleni két meccs könnyed ujjgyakorlat volt, hazai pályán még azt is megengedhették maguknak, hogy kicsit kiengedjenek a második félidőben, de 3-3-as állás után megint felpörögtek. San Marino ellen gólfesztivált rendezett a csapat, amivel biztosította, hogy pontegyenlőség esetén a gólkülönbség a javára döntsön, majd újabb két kibrusztolt diadal következett, és így kilencből kilenc meccset nyerve egy fordulóval a selejtező zárása már Eb-résztvevő is volt. Az utolsó találkozón a svédek elleni vereségnek nem volt jelentősége, viszont intő jelnek mindenképpen jó volt.

Csoportellenfelek: Dánia, Portugália, Németország.

www.global-soccer.eu