A BL-bukásért imádkozhattak a szövetségi kapitányok

Vágólapra másolva!
A spanyol válogatott szempontjából nem jött rosszul a Real Madrid és az FC Barcelona kiesése a Bajnokok Ligája elődöntőjében, a két klub válogatottjai így is teljesen kizsigerelve mennek az Eb-re. A német szövetségi kapitánynak, Joachim Löwnek viszont főhet a feje, mert a Bayern döntőbe kerülése keresztülhúzta felkészülési terveit.
Vágólapra másolva!

Alig több mint egy hónap van hátra az Európa-bajnokság rajtjáig, a legtöbb szövetségi kapitány fejében valószínűleg már nagyjából összeállt az a keret, amelyet nevezni szeretne. Persze a kiválasztásra még van lehetőség, hiszen a nevezési határidő május 29., és a válogatottak nagy része ekkor már napok, vagy akár hetek óta edzőtáborban készül a megméretésre. A játékosoknak tehát nem lesz sok idejük a pihenésre, főleg azoknak nem, akikre még egy BL-döntő is vár.

Edzőtábor a fél válogatott nélkül

Az első számú európai kupasorozat fináléját május 19-én rendezik a müncheni Allianz Arenában, ahol a Chelsea és a Bayern találkozik. A müncheniek tehát hazai közönség előtt szerezhetik meg az elsőséget, ami alighanem minden német drukkert örömmel tölt el, de a válogatott szempontjából ez már kevésbé örvendetes. Ugyan a kapus, Manuel Neuer szerint a válogatottnak kifejezetten jót tenne, ha a Bayern megnyerné a BL-t, a szövetségi kapitány felkészülési terveit felborította a döntő.

Forrás: AFP/Christof Stache

A Bundesligában a hétvégén kerül sor az utolsó fordulóra, és a jövő heti kupadöntő után véget ér a szezon. Ennek megfelelően Löw úgy tervezte, hogy május 13-án edzőtáborba vonul a válogatottal Dél-Franciaországba, azonban az első héten mindezt a Bayern-focisták nélkül kell megtenni. Márpedig belőlük nem kevés van a keretben: várhatóan nyolcan kapnak majd meghívót, és közülük csak a BL-döntőt eltiltás miatt kihagyó Holger Badstuber lehet ott a válogatott edzőtáborában. Sőt mivel a Bayern három nappal a BL-döntő után még egy barátságos mérkőzést játszik a holland válogatottal, a müncheni focisták csak május 24-én kezdik meg a felkészülést a válogatottnál. Erre mondta visszafogottan a Nationalelf mellett szakmai igazgatói teendőket ellátó Oliver Bierhoff: "Ez természetesen nem optimális".

Spanyol kupadöntő két héttel az Eb előtt

Persze a Bayernben és a Chelsea-ben nemcsak német válogatottak szerepelnek. A münchenieknél akad francia (Franck Ribéry), holland (Arjen Robben), horvát (Ivica Olic) és ukrán (Anatolij Tyimoscsuk) játékos, míg a Chelsea BL-döntője sem csak az angol válogatott felkészülését teszi még nehezebbé (Ashley Cole, John Terry, Frank Lampard, Gary Cahill biztos Eb-résztvevő, de még Daniel Sturridge-nek is megvan erre az esélye), hanem a csehekét (Petr Cech), portugálokét (Raúl Meireles), a franciákét (Florent Malouda) és a spanyolokét (Juan Mata és Fernando Torres).

A spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque rosszabbul is járhatott volna, amennyiben létrejön a sokak által áhított Real-Barca álomdöntő a Bajnokok Ligájában. A spanyol válogatott ugyanis erre a két klubra épül, és a címvédő számára valószínűleg így is nagy nehézséget okoz majd, hogy Del Bosque egy rendkívül hosszú és fárasztó szezon után kapja meg a focistáit.

Forrás: AFP/Dominique Faget

A Barcelona még a BL-döntő után is pályára lép, hiszen a spanyol kupa fináléját csak május 25-én rendezik, mindössze két héttel az Európa-bajnokság nyitánya előtt, ráadásul a katalánok ellenfele az az Athletic Bilbao lesz, amely az Európa Ligában is finalista.

Xavi, a sztahanovista

A spanyok válogatott tagjai valószínűleg még a Real-Barca döntő nélkül is fáradtabbak lesznek, mint a többi együttes játékosai. Az ESPN egyik szakírója, Miguel Delaney kiszámolta, hogy az Eb favoritjainak kulcsjátékosai átlagosan mennyi mérkőzést játszottak a 2008-as Európa-bajnokság rajtja óta. Az ír újságíró minden válogatottnál öt-hét olyan játékost vett számításba, akik alapembernek számítottak ebben az időszakban, és statisztikája szerint négy év alatt a holland válogatott kulcsemberei évenként átlagosan 44, az olaszok 45, a németek 46, a portugálok 47, a franciák 49, az angolok 56, a spanyolok pedig 58 találkozón léptek pályára.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Az utóbbi két szám nagyon soknak tűnik a többihez képest, és pár vezéregyéniség esetében még brutálisabb a helyzet. Delaney az FC Barcelona középpályását, Xavit hozta fel példának, aki számításai szerint 2008 júniusa óta évente átlagosan 66 mérkőzésen lépett pályára. Az aktuális idényben sem sokkal marad el ettől, hiszen eddig 48 klubmérkőzésen és hét válogatott meccsen szerepelt, de bőven 50 tétmeccs felett jár már Sergio Busquets vagy Andrés Iniesta is, és ugyanez elmondható a Real Madrid spanyol válogatottjai közül Sergio Ramosról, Xabi Alonsóról és Iker Casillasról is.