Az életnél nincsen kegyetlenebb szövetségi kapitány

spanyol válogatott, Puyol, Gerard Pique
Vágólapra másolva!
Két világbajnok és két friss BL-győztes is az utolsó pillanatban maradt le az Európa-bajnokságról sérülés miatt, amit a spanyolok és az angolok bánhatnak. A szövetségi kapitányoknak ugyan a nevezési határidő után is van lehetőségük módosítani a kereten, de ez aligha vigasztalja őket.
Vágólapra másolva!

Bő egy hónappal az Európa-bajnokság előtt összeállítottunk egy álomtizenegyet azokból a futballistákból, akikről akkor úgy tűnt: különböző okok miatt, de kénytelenek kihagyni a tornát (ezt a cikket itt olvashatja el).

Számításunk nem volt rossz, hiszen az ott felsoroltak közül kilencen valóban lemaradtak az Eb-ről, ketten viszont mégis meghívót kaptak: a holland Ibrahim Afellay időben felépült sérüléséből, míg Antonio di Natale csak meggyőzte Cesare Prandellit arról, hogy érdemes őt kivinni.

Két barcelonai világbajnok is hiányzik

Az életnél azonban nincsen kegyetlenebb szövetségi kapitány, hiszen a fentiek mellett több olyan játékos is van, aki sérülés miatt szintén lemaradt az Európa-bajnokságról annak ellenére. A spanyol csapat történetének legeredményesebb támadója, David Villa még tavaly decemberben szenvedett sípcsonttörést a klubvilágbajnokságon, de nagyon bízott benne, hogy felépül az Eb-re.

Így volt ezzel a szövetségi kapitány, Vicente del Bosque is, aki egészen az utolsó pillanatig kivárt annak érdekében, hogy beválogassa Villát, aki azonban egyetlen meccsen sem lépett pályára tavasszal. A Barca orvosa, Ricard Pruna még május közepén is azt nyilatkozta, hogy Villa játszhat az Eb-n, ám Del Bosque számára túl rizikós lett volna úgy kivinni őt, hogy fél éve egyáltalán nem futballozott.

De nem Villa az egyetlen nagy veszteség a spanyolok számára, a címvédő keretéből még egy világ- és Európa-bajnok hiányzik. Az FC Barcelona középhátvédjéről, Carles Puyolról van szó, aki viszont végigjátszotta a tavaszt, egyetlen mérkőzést sem hagyott ki egészen az utolsó előtti fordulóig, amikor az Espanyol elleni bajnokin térdsérülést szenvedett, ami miatt meg kellett műteni - és ez azt jelentette, hogy az Eb-t csak tévén nézheti.

A spanyol szövetség mind a két klasszist meghívta Lengyelországba, hogy együtt legyenek társaikkal, azonban Puyol és Villa is kijelentette, hogy nem akarja ezzel megzavarni az együttest.

A BL-győzelem megvolt, az Eb-ről lemaradtak

Az esélyesnek tartott válogatottak közül a spanyoloknál jobban csak az angolokat sújtotta sérüléshullám. A fiatal középpályásról, Jack Wilshere-ről előre tudni lehetett, hogy nem épül fel az Eb-re, hiszen a teljes előző szezont kihagyta, de ez még csak a rossz hírek kezdetét jelentette. Az új szövetségi kapitány, Roy Hodgson előzetesen kijelölt keretéből először a középpályás Gareth Barry dőlt ki, akit a norvégok elleni felkészülési meccsen kellett fél óra után lecserélni

Mindez a nevezési határidő előtt történt, majd miután az angolok megnevezték 23-as keretüket, további két futballistát kellett kicserélniük. Nem is akárkiket, hiszen két friss Bajnokok Ligája-győztes játékos nem lehet ott a tornán. Frank Lampardról május 31-én derült ki, hogy combsérülése olyan súlyos, hogy nem érdemes elvinni Lengyelországba, illetve Ukrajnába, majd a középhátvéd Gary Cahill a belgák elleni előkészületi mérkőzésen ütközött olyan pechesen saját kapusával, Joe Harttal, hogy kettős állkapocstörést szenvedett.

Forrás: AFP
Gerrardra (középen) óriási feladat hárul Lampard és Barry nélkül

A holland szövetségi kapitány, Bert van Marwijk sem tudja ugyanazt a csapatot pályára küldeni az Eb-n, mint a selejtezők többségén. Első számú balhátvédje, Erik Pieters ugyanis sérülés miatt hiányozni fog a csapatból: a PSV Eindhoven játékosa még április elején törte el a lábközépcsontját, és Van Marwijk hiába reménykedett abban, hogy felépül a tornára (az előzetes bő keretbe még behívta), a védő végül lemaradt a tornáról.

De ugyanígy járt az oroszok két hátvédje, Vaszilij Berezuckij és Roman Siskin is, akik pedig biztos tagjai lettek volna nem csak a keretnek, hanem alighanem a kezdő tizenegynek is. A dánok első számú kapusának, Thomas Sörensennek a háta húzódott meg a brazilok elleni meccsen, a horvátoknál pedig a rutinos csatár, Ivica Olic négy nappal a torna rajtja előtt sérült meg súlyosan.

Az UEFA szabályai értelmében a nevezési határidő után, de az első csoportmérkőzés előtt 23 órával a válogatottnak lehetőségük van kicserélniük a súlyos sérült játékost, amennyiben ezt az európai szövetség orvosai is megerősítik. Az idei torna előtt eddig öten bukták el az Eb-szereplést ilyen módon. A dánoknál Thomas Sörensent Kasper Schmeichel, az íreknél Kevin Foleyt Paul McShane, a horvátoknál Ivica Olicot Ivan Kalinic váltotta, az angolok pedig kettőt is cseréltek: Frank Lampardot Jordan Henderson, Gary Cahillt pedig Martin Kelly igyekszik majd pótolni.

Négy évvel ezelőtt hat játékos ért az a csalódás, hogy benevezték az Eb-re, de sérülés miatt mégis más utazott helyette - a legnagyobb név az olasz Fabio Cannavaro volt, akinek a helyére Alessandro Gamberinit hívták be. A 2010-es vébé nagy vesztesei ebből a szempontból az angol középhátvéd, Rio Ferdinand, illetve a portugál szélső, Nani voltak, de egyikőjük sem volt olyan peches, mint Emerson 2002-ben.

A középpályás a brazil válogatott csapatkapitánya volt a vébé előtt, azonban egy nappal a törökök elleni mérkőzés előtt megsérült, furcsa körülmények között. Az utolsó edzésen az egymás közötti játék során beállt a kapuba, ám egy vetődést követően rosszul érkezett a földre, és kificamította a vállát. Emerson majd öt percen keresztül feküdt a földön az esetet követően, majd leballagott a pályáról, és már nem is tért vissza a tréningre. A helyét Ricardinho foglalta el a keretben, és lett világbajnok - a trófeát pedig így Cafú emelhette magasba.



www.globalsoccerapp.com