Gólok, kiállítások, kihagyott büntető - remek meccsel rajtolt a foci-Eb

Vágólapra másolva!
Rendkívül izgalmas meccsel rajtolt a labdarúgó Európa-bajnokság, 1-1-re végződött a Lengyelország-Görögország mérkőzés az A csoportban. Volt két gól, két kiállítás és egy kihagyott tizenegyes is.
Vágólapra másolva!

A csoport, 1. forduló:
Lengyelország - Görögország 1-1 (1-0)
Varsó, 58 ezer néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Lengyelország: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (Tyton, 70.) - Obraniak - Lewandowski
Görögország: Halkiasz - Toroszidisz, A. Papadopulosz (K. Papadopulosz, 36.), Papasztatopulosz, Holebas - Manajtisz, Kacuranisz, Karagunisz, Ninisz (Szalpingidisz, a szünetben) - Gekasz (Fortunisz, 68.), Szamarasz
gólszerzők: Lewandowski (17.), illetve Szalpingidisz (51.)
kiállítva: Szczesny (69.), illetve Papasztatopulosz (44.)
sárga lap: Papasztatopulosz (35., 44.), Holebas (45+2.), Karagunisz (54.)

A hazai rendezésű Európa-bajnokságon telt ház előtt nekiment a lengyel válogatott a görögöknek, az első negyed órában több helyzetet is kialakított, de mindet kihagyta.

Az Eb első góljára azonban így sem kellett sokat várni, az elmúlt év legjobb lengyel játékosának megválasztott Robert Lewandowski szerzett vezetést a lengyeleknek. A Borussia Dortmunddal német bajnok csatár két perccel korábban hasonló helyzetben nem találta el a labdát, a 17. percben azonban egy jobb oldali beadás után nyolc méterről a kapuba fejelt.

A gól ellenére nem vett vissza a tempóból a lengyel válogatott, a 2004-es Európa-bajnok görögök alig tudtak kijönni a saját térfelükről, csupán a félidő hajrájában akadt egy-két momentumuk, de komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani.

A 44. percben ráadásul Murawski elvitte a labdát Papasztatopulosz mellett, aki lenyomta őt, kicsit szigorúan, de Velasco Carballo játékvezető felmutatta a görög védőnak a második sárga lapját, Papasztatopulosz egy perccel a társak előtt mehetett az öltözőbe.

Tartogatott azonban még eseményt az első félidő, a hosszabbításban a lengyelek védője, Perquis a 16-oson belül becsúszva úgy szerezte meg a labdát, hogy hozzáért a kezével, de a spanyol bíró nem ítélt büntetőt.

Sokan gondolhatták, hogy megpecsételődött a görögök sorsa, Szalpingidisz azonban csereként beállt a szünetben, majd az 51. percben, a semmiből egy lecsorgó labdát a kapuba vágott.

Forrás: AFP/Janek Skarzynski
Kattintson a fotóra képes összefoglalónk megtekintéséhez!

A kapott gól megzavarta a lengyeleket, nem tudtak emberelőnyben újabb gólt szerezni, majd a 69. percben kiegyenlítődött a két csapat játékosainak a száma is, miután Szczesny szabálytalankodott a gólszerző Szalpingidisszel szemben, ő piros lapot, a görög csapat pedig büntetőt kapott. A cserekapus Tyton bemelegítés nélkül állt oda Karagunisz tizenegyeséhez, és a gyengén lőtt labdát kitolta a bal alsóból.

Több gól nem született, ám ahhoz képest, hogy nyitómeccs volt, rendkívül izgalmas és élvezetes találkozóval rajtolt az Európa-bajnokság.