Portugália a széleken verheti a németeket

Vágólapra másolva!
Hollandia Dánia 2-0-s legyőzésével kezdte a 2010-es vébét, ma pedig az Eb-n találkoznak szembe egymással. Az akkor döntőig menetelő hollandok ezúttal is favoritok, Dánia kapitánya viszont járatos a holland fociban. A német-portugál meccsen akár több mint egycsapatnyi idei BL-elődöntős is pályára léphet.
Vágólapra másolva!

Hollandia támadói közt hemzsegnek a világklasszisok, jellemző, hogy a Bundesliga gólkirálya, Klaas-Jan Huntelaar csak a kispadon kap helyet, a középcsatár ugyanis a Premier League legeredményesebb támadója, Robin van Persie lesz.

Nagy kérdés viszont a balhátvéd személye, ugyanis az alapembernek számító Erik Pietersre sérülés miatt nem számíthatnak. Bert van Marwijk kapitány várhatóan Jetro Willemset dobja majd be, aki a PSV Eindhovenben is Pieters tartalékja, és mivel csak 18 múlt márciusban, az Eb-k történetének legfiatalabb szereplője lehet. Willems tavaly még az U17-esekkel lett Európa-bajnok.

A dánok várható kezdőjéből ketten Hollandiában futballoznak: a balhátvéd Simon Poulsen az AZ Alkmaarban, a középpályás Christian Eriksen pedig az Ajaxban, de a keretből többen is megfordultak az Eredivisie-ben korábban. A dán szövetségi kapitány, Morten Olsen pedig játékosként és edzőként is szerepelt Hollandiában.

A dán remények fő letéteményesének Eriksen számít, akinek nagy szerepe volt az Ajax idei bajnoki címében, egyes szakértők szerint az Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje lehet.

Világklasszis szélsők alkalmi szélsőhátvédek ellen

Az Európa-bajnokság első igazi csúcsrangadóját azonban este játssza Németország és Portugália. A két válogatott a legutóbbi Eb-n negyeddöntőt játszott egymással, a 2006-os világbajnokságon pedig a harmadik helyért csapott össze.

A Bajnokok Ligája egyik idei elődöntőjének szereplői közül tizenegyen is a pályán lehetnek a Németország-Portugália csoportmérkőzésen: a németeknél várhatóan hat Bayern-játékos mellett két Real Madrid-focista is lesz, míg a portugáloknál három madridinak stabil helye van a csapatban.

A BL-ben a németek örülhettek, de a végső győzelem nekik sem jött össze, miután a döntőben tizenegyesekkel kikaptak a Chelsea-től, amelyből szintén lehet egy játékos a portugál válogatottban Raúl Meireles személyében.

Nagy kérdés, hogy az idény eseményeit ki tudta jobban feldolgozni, ebből a szempontból a münchenieknek nehezebb a helyzetük. Bastian Schweinsteigert láthatóan nagyon megviselte a BL-döntőben elszenvedett vereség, ráadásul a középpályás megsérült a döntőn, így egyetlen felkészülési mérkőzésén sem szerepelt. Ennek ellenére az Eb-n alighanem ott lesz a kezdők között, mint ahogyan Philipp Lahm is, akivel kapcsolatban a nagy kérdés az volt, hogy a védelem jobb vagy bal oldalán szerepel majd. Joachim Löw úgy döntött, Lahm balhátvéd lesz, így viszont a jobbhátvéd szerepköre lett kérdéses. A Bayernben főleg középhátvédként számításba vett Jerome Boatengnek van erre a legnagyobb esélye, ő azonban a napokban kivívta Löw haragját azzal, hogy az egyik este kicsit kimaradt. A pénteki edzésen a Borussia Dortmund középpályását, Lars Bendert is tesztelték a védelem jobb oldalán.

Mindennek azért van nagy jelentősége, mert a portugálok támadójátéka elsősorban a szélsőkre épül. Ez persze nem csoda, elvégre rendelkezésükre áll a világ egyik legjobbja, Cristiano Ronaldo, a másik oldalon pedig szintén egy klasszis, Nani szerepel. Utóbbiban különösen nagy lehet a bizonyítási vágy, elvégre a 2010-es világbajnokságról az utolsó pillanatban maradt le sérülés miatt, vagyis pályafutása során ez lesz az első nagy tornája.

B csoport:
18.00 Hollandia - Dánia, Harkov
20.45 Németország - Portugália, Lvov

www.globalsoccerapp.com