A csereember hozta helyre C. Ronaldo sorozatos bénázásait a dánok ellen

Vágólapra másolva!
Bár Portugália két góllal vezetett Dánia ellen a 36. percben a foci-Eb B csoportjának második fordulójában, tíz perccel a vége előtt már 2-2-re állt a meccs. A portugálok hőse végül nem a több ziccert is elbénázó Cristiano Ronaldo, hanem a csereként beállt Varela lett, aki góljával életben tartotta csapata továbbjutási reményeit.
Vágólapra másolva!

A meccs góljai

B csoport, 2. forduló:
Dánia - Portugália 2-3 (1-2)
Lvov, Arena Lvov
v.: Thompson (skót)
Dánia: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Kvist, Zimling (J. Poulsen, 16.) - Rommedahl (Mikkelsen, 60.), Eriksen, Krohn-Dehli (Schöne, 94.) - Bendtner.
Portugália: Rui Patrício - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao - Raúl Meireles (Varela, 80.), Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani (Rolando, 89.), Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo.
gól: Bendtner (41., 80.), illetve Pepe (24.), Hélder Postiga (36.), Varela (87.)
sárga lap: J. Poulsen (57.), Jacobsen (81.), illetve Raúl Meireles (29.), Cristiano Ronaldo (92.)

Igazán unhatja már egymást a dán és a portugál válogatott, hiszen a legutóbbi vb- és Eb-selejtezőkön is összekerültek, és ezekből a találkozásokból a dánok jöttek ki jobban: a négy meccsből kettőt is megnyertek, és csak egyszer kaptak ki. Azzal, hogy az Eb-selejtezőkön megnyerték a csoportjukat, nem csak elszomorították, egyben pótselejtezni küldték a portugálokat, akik végül a bosnyákok testén keresztül jutottak el az ukrán-lengyel tornára.

A közelmúlt alapján tehát a dánok lehetettek magabiztosabbak, ráadásul az Eb-t is sokkal jobban kezdték, miután meglepetésre 1-0-ra legyűrték a hollandokat, miközben a portugálok negyedórányi focija kevés volt a németek ellen a pontszerzéshez.

A portugálok 1996 óta minden Eb-n ott voltak, és mindig eljutottak az egyenes kieséses szakaszig, úgyhogy már csak ezért is fontos volt számukra, hogy ne törjön bele a bicskájuk a dánokba, az viszont nem volt éppen kedvező előjel számukra, hogy az utolsó négy meccsükön csak egy gólt szereztek. Ráadásul a németek elleni vérszegény produkció után kijutott bőven a kritikákból, a csapat legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót érte a legtöbb kritika, aki meg sem közelítette a Real Madridban nyújtott játékát.

Amíg a portugálok többsége teli torokból üvöltötte a himnuszt, C. Ronaldo a földet bámulta, nem tudni, mi játszódhatott le a fejében, de az első félidőben is messze volt a csúcsformájától, egy kajla lövést és egy sorfalról fölépattanó lövést lehetett feljegyezni tőle. Az első negyedóra álmosító játéka után a dán kapitánynak egy kényszerű csere miatt főhetett a feje, a védekező középpályás Zimling sántikált le. Az üzemi hőmérsékletet csak a huszadik perc körül elérő portugálok fokozatosan átvették a játék irányítását, és végül egy szöglet után - bár nem vagyunk biztosak benne, hogy nem kirúgásnak kellett volna következnie - megszerezték a vezetést: Joao Moutinho élesen belőtt szögletét a rövid saroknál érkező Pepe fejelte be.

Forrás: AFP/Damien Meyer
Pepe a németek ellen kapufáig jutott, fejjel viszont pontosabban célzott
(A képre kattintva galéria nyílik)

A dánok passzivitása a gól után sem váltott át loholásra, a portugálok viszont rajta tartották a lábukat a gázpedálon, és Nani remek beadása után Hélder Postiga szépen lőtt a bal felsőbe. Ezzel a portugál csatár sorozatban harmadik Eb-jén is gólszerző lett, ilyenre korábban csak öt játékos, Henry, Smicer, Klinsmann, Ibrahimovic és Nuno Gomes volt képes. Aztán, ahogy Bobby visszatérése meglepte a Dallas-nézőket, legalább olyan váratlanul szépítettek a dánok, Jacobsen beadása után Krohn-Dehli okosan fejelte vissza a labdát a portugálok mumusának - ez volt az ötödik gólja az öt egymás elleni meccsen -, Bendtnernek, aki három lépésről bestukkolta legkönnyebb válogatottbeli gólját.

C. Ronaldo a szünet után gyorsan elintézhette volna, hogy visszaálljon a kétgólos különbség, de hiába nyargalhatott egyedül kapura, Andersen rájött, hogy a bal sarkot fogja megcélozni. Bár a hátrányban lévő dánoknak kellett volna kezdeményezniük, nem merték igazán feljebb tolni az állásaikat, és mivel a portugáloknak tökéletes volt az eredmény, akár egy sörért is kimehetett az ember a sarki boltba, nem maradt le semmiről. Kvist sistergős lövésénél azért összerezzenhettek a portugálok, de erre sem lehetett mondani, hogy kidolgozott helyzet lett volna, nem volt benne a meccsben a dán egyenlítés.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Bendtnernek két helyzete volt, mindkettőt befejelte
(A képre kattintva galéria nyílik)

C. Ronaldo viszont mindent eldönthetett volna Nani mesteri ütempassza után, de hiába állt a kapussal szemben, óriási ziccerben egy méterrel a bal alsó mellé gurított. Az elrontott meccslabda megbosszulta magát, mert a 80. percben Jacobsen beadásánál Pepe elszámította magát, Bendtnernek pedig a kapufa is besegített a fejesénél.

A portugálok érezték, hogy ég a ház, de szerencséjükre a csereként beállt Varelánál volt poroltó, három perccel a vége előtt előbb lyukat rúgott, majd villámgyorsan javított, és nagy bombát küldött a kapu bal oldalába. A 94. percben még Schöne tehetett volna róla, hogy Portugáliában rongálás áldozata legyen néhány tévékészülék, de a nézőtérre bikázta a labdát, így Portugália beérte pontszámban a dánokat, és minden esélye megmaradt a továbbjutásra.