Minket is a helyünkre tettek az Eb-n

Király Gábor, Labdarúgás - Eb-selejtező - Magyarország-Svédország
Vágólapra másolva!
A magyar válogatottat Hollandia és Svédország előzte meg az Eb-selejtezőben, és eddig mindkét válogatott csapnivalóan szerepel a tornán. A svédek már ki is estek, a hollandoknak sincsen sok sanszuk a továbbjutásra, az Eb előtt Budapesten 0-0-t játszott ír csapat pedig elsőként búcsúzott az Európa-bajnokságtól.
Vágólapra másolva!

Az első két csoportkör után három olyan válogatott volt az Európa-bajnokságon, amely egyetlen pontot sem szerzett. Írországnak és Svédországnak már nem maradt esélye arra, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, és Hollandia is leginkább a matematikában bízhat. A három csapatban még egyvalami közös: mindegyik játszott Magyarország ellen az elmúlt másfél évben.

Csak ellenünk villogtak

Az Eb-selejtezőn a magyar csapat a harmadik helyen végzett csoportjában Hollandia és Svédország mögött, és az első két helyezett egyaránt pótselejtező nélkül jutott ki a tornára, a svédek a legjobb csoportmásodikként kvalifikálták magukat. A sorsolásnál Hollandia az első, Svédország pedig a harmadik kalapban volt, ennek megfelelően az előbbi csapatot sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartották, de a svédekről is az volt az általános vélekedés, hogy rendkívül masszív csapatot alkotnak, ráadásul van egy zsenijük is Zlatan Ibrahimovic személyében.

Ehhez képest mind a két csapat alaposan leszerepelt, hiszen két mérkőzés után pont nélkül állnak, és már csak Hollandiának van matematikai esélye a továbbjutásra. Mindez kicsit más megvilágításba helyezi a magyar válogatott szereplését, hiszen Egervári Sándor együttese a hollandoktól mindkét alkalommal sima vereséget szenvedett, igaz, az idegenbeli meccsen legalább gólerősen futballozott. Svédországot itthon ugyan sikerült megverni 2-1-re, de Stockholmban 2-0-ra kikapott a csapat, és esélye sem volt a pontszerzésre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nem sok babér termett a magyarok ellenfeleinek

A magyar válogatottal egy csoportból továbbjutó csapatokra a korábbi nagy világversenyeken sem volt jellemző, hogy kiemelkedő eredményeket értek volna el.

Az 1986-os, utolsó vb-szereplésünk óta egyetlen alkalommal fordult elő, hogy Magyarország ugyanabban a selejtezőcsoportban volt, mint a későbbi győztes: az 1988-as Eb előtt Hollandia volt Détáriék ellenfele.

Ezenkívül még kétszer fordult elő, hogy a mi selejtezőcsoportunkból kijutó válogatott legalább a legjobb négyig eljutott: a 2000-es Európa-bajnokság előtt Portugália, a 2008-as Eb előtt pedig Törökország előzött meg minket, és később mind a két válogatott elődöntőt játszhatott, azt azonban elveszítette.

Sokkal jellemzőbb volt ennél, hogy a velünk azonos csoportból kijutók már a csoportkörben elvéreztek. Így járt az 1992-es Eb-n a Szovjetunió jogutódjaként szerepelt FÁK, az 1996-os Eb-n Svájc és Törökország, a 2004-es Eb-n Lettország és a 2008-as Eb-n Görögország. A vébéket nézve egy kicsit kedvezőbb a statisztika: az 1994-esen Görögország és Oroszország, a 2006-os tornán Horvátország, legutóbb pedig Dánia bukott el már a csoportkörben.
A többi, velünk selejtezőcsoportban szerepelt, és a tornára kijutó csapat legalább a csoportmérkőzéseket túlélte, de ennél messzebbre nem jutott.

A 24-be talán odaférünk

Az Európa-bajnokság előtti barátságos mérkőzések során a magyar válogatott kifejezetten jó eredményeket ért el, hiszen Csehországot idegenben győzte le 2-1-re, majd a Puskás Ferenc stadionban ért el gól nélküli döntetlent Írországgal. Utóbbi találkozó után Dzsudzsák Balázs ki is jelentette: ott lenne a helyünk az Eb-n.

Forrás: AFP/Michal Cizek

Az ír csapat Európa-bajnoki szereplése ugyanakkor megmutatta, hogy az ellenük elért döntetlent érdemes a helyén kezelni, elvégre Giovanni Trapattoni csapata már két meccs után kiesett, ráadásul a horvátok és a spanyolok ellen is úgy kapott ki, hogy esélye sem volt a pontszerzésre.

Az mindenesetre biztos, hogy a következő, 2016-os Európa-bajnokságon már nem 16, hanem 24 ország lesz ott, ami minden korábbinál nagyobb esélyt jelent. Az UEFA-nak jelenleg 53 tagállama van, azaz a mezőny közel fele kijuthat a tornára. A jelenlegi FIFA-világranglistát figyelembe véve Magyarország is ott van Európa legjobb 24 válogatottja között, hiszen a 19. helyen állunk a kontinens csapatai közül, ám hogy ezt a ranglistát mennyire érdemes komolyan venni, azt jelzi, hogy Ukrajna és Lengyelország nincs az első 24-ben, ennek ellenére Andrij Sevcsenkóék akár még be is juthatnak a legjobb nyolc közé az Eb-n.

www.globalsoccerapp.com