A horvátok majdnem hazaküldték a tűzzel játszó spanyolokat

Iniesta, Horvátország-Spanyolország, foci-Eb 2012
Vágólapra másolva!
A hősiesen küzdő horvátok az utolsó pillanatig harcban voltak a továbbjutásért, végül azonban 1-0-s vereséget szenvedtek a világbajnok Spanyolországtól, így kiestek az Eb-n a C csoport zárókörében. Iniestáék ahelyett, hogy a csoportelsőségre törtek volna, visszafogott játékkal operáltak, és ha a meccs legnagyobb helyzete góllal végződik, lehet, hogy nekik kellene most csomagolniuk.
Vágólapra másolva!

C csoport, 3. forduló:
Spanyolország - Horvátország 1-0 (0-0)
Gdansk, 36 ezer néző
v.: Wolfgang Stark (német)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Jordi Alba - Xavi (Negredo, 90.), Busquets, Xabi Alonso - David Silva (Fábregas, 73.), Iniesta - Torres (Navas, 60.)
Horvátország: Pletikosa - Vida (Jelavic, 66.), Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic (Eduardo, 81.) - Srna, Modric, Pranjic (Perisic, 66.) - Mandzukic
gól: Navas (88.)
sárga lap: Corluka (27.), Srna (44.), Strinic (53.), Mandzukic (90.), Jelavic (90.)

A spanyolok kezdőcsapatában nem hozott meglepetést, hogy a második csoportmeccsen duplázó Torres a pályán ragadt. A másik oldalon viszont az egyik csatárt beáldozta Bilic, az eddig mindkétszer kezdő Jelavic a kispadra került, és a háromgólos Mandzukic maradt az egyetlen ék. A horvát kapitány óvatoskodása furcsán hatott, a horvátoknak ugyanis csakis az esetben lett volna elég a gól nélküli iksz, ha a másik meccsen az írek megússzák a verést az olaszok ellen.

Néhány lendületes horvát támadás után bekövetkezett az, amit elmondásuk szerint el akartak kerülni Bilicék, a spanyolok elkezdték soha véget nem érő labdajáratásukat. Az első jól sikerült spanyol akció végén Silva labdájával Iniesta került helyzetbe, de Pletikosa védte a hosszúra küldött gurítását. Viszont nem jöttek futószalagon a további helyzetek, tíz perccel később Torres éles szögből leadott lövése okozott galibát, majd néhány távoli spanyol lövés következett.

Az olaszok közben Poznanban távol jártak a vezetés megszerzésétől, így mindkét csapatnak jó volt a döntetlen, de a horvátok teljes tétlensége kockázatos volt, hiszen ők egyetlen olasz góllal kiesőkké válhattak. A félidő felénél ennek megfelelően megpróbáltak kijönni a passzív szemlélődés szerepéből, de csak néhány támadásig és két kósza lövésig jutottak.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
A horvátok hosszú ideig csak belülről nézték a meccset, további képek itt

Az olasz vezető gól után Slaven Bilic lehervadó arca mutatta meg legelőször, hogy a három ötpontos csapat közül ki lenne a kieső, ha így maradnának az eredmények. Nagy kérdés volt viszont, hogy csapata hogyan tud a világbajnok ellen az addigi alárendelt szerepből kilépni a továbbjutáshoz szükséges gól érdekében.

A szünetig hátralevő percek alapján a horvát drukkereknek nem sok reményük lehetett, csapatuk ugyanis képtelen volt ritmust váltani. A legnagyobb csalódást mégis a semleges nézők könyvelhették el, az első félidő ugyanis a két csapat tudásához és Eb-n mutatott játékához képest harmatgyengére sikeredett, a lelátón szórványosan felcsendülő füttyszó teljesen jogos volt.

Bilic a szünetben sem hozott be csatárt, és fordulás után csak a horvát tábor kapcsolt nagyobbra, a játék képe nem változott. A lelátón viszont a horvátok megint egy tűzzel rukkoltak elő, nem törődve azzal, hogy az olaszok elleni korábbi hasonló akciójuk 31 ezer dollárba került.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Casillasnak sokáig csak néhány beívelésnél volt dolga

A vezetés megszerzésében egyébként a spanyolok is érdekeltek lettek volna, hiszen az olasz győzelemmel a döntetlen nekik csak a második helyre volt elég a csoportban, az pedig a német csapattal megterhelt alsó ágra küldte volna őket.

Ezzel együtt ők sem váltottak feljebb, sőt, ahogy csordogáltak a percek, a horvátoknak sikerült egyre többször eljutni a kapuig, hogy aztán az első helyzetük rögtön ziccer legyen: Modric zseniális külsőzését azonban Rakitic nem tudta elfejelni Casillas mellett.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
A meccs helyzete nem a címvédő spanyoloké volt

Del Bosque válasza meglepő volt. Az még nem, hogy lehozta az addig semmit sem mutató Torrest, az viszont nagyon, hogy a csatár helyett a szélső Navast hozta be. A horvát villanással ugyanis a spanyolok számára is felsejlett egy rémes forgatókönyv, miszerint vereségükkel ők búcsúzhatnának az írek mellett.

Bilic a félidő derekán lépte meg azt, amit a helyzet már korábban megkövetelt volna, Mandzukic mellé beküldte Jelavicot a csatársorba, és behozta az első két meccsen jól teljesítő Perisicet. Utóbbi kétszer is zavart okozott a spanyol védelemben, előbb az ötösön került helyzetbe, de elrontotta a lövést, majd egy szép támadás végén alaposan rátűzte, de Casillas ki tudta öklözni a középre tartó labdát.

Az utolsó tíz percre Eduardo is megérkezett, három csatárral rohamoztak a horvátok, és az addig igazi helyzetig sem jutó világbajnoknak kellett izgulnia. A hajrát azonban Iniesta és Navas kemény lövése vezette fel, majd visszaütött az, amitől Bilic a taktikája alapján nagyon tartott, a spanyolok kihasználták a felszabaduló területeket, és egy kontrából megszerezték a győztes gólt.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
A spanyolok csak a legvégén, Navas góljánál lélegezhettek fel

A találat a horvátok helyzetén nem változtatott, az 1-1-gyel ugyanúgy továbbjutottak volna, ám hiába jött előre a kapusuk is, nem tudtak még egyszer helyzetbe kerülni.

A spanyolok minimális teljesítménnyel érték el a számukra kötelező továbbjutást, de ennél sokkal jobb futballt kell mutatniuk a sikeres folytatáshoz.