A kapitány, aki nem tud rosszul dönteni

Vágólapra másolva!
Egyetlen válogatott nyerte meg eddig az összes meccsét az Európa-bajnokságon, Németország ráadásul a torna legerősebb csoportjából jött ki hibátlanul. A hadvezér Joachim Löw sem játékosként, sem klubedzőként nem volt túl sikeres, a megnyert meccsek alapján azonban  már most minden idők legjobb német szövetségi kapitányának számít. Az Eb-n eddig az összes húzása bejött, és még a súlyosnak tűnő csapásokból is jól tud kijönni.
Vágólapra másolva!

A német labdarúgásban a szövetségi kapitányé az egyik legbiztosabb állás, hiszen a válogatottat 1926 óta mindössze tíz edző irányította, és közülük mindössze egy nem jutott be legalább egyszer elődöntőbe valamelyik nagy nemzetközi tornán. Sepp Herberger, Helmut Schön vagy Franz Beckenbauer egyaránt ott van a sportág történetének legnagyobb szakvezetői között, ám a legjobb mérleggel a jelenlegi Bundestrainer, Joachim Löw rendelkezik.

Maci Laci is lehetett a névadó

A válogatott élére a 2006-os világbajnokság után kinevezett Löw eddig 81 mérkőzésen irányíthatta a csapatot, amivel negyedik az örökranglistán, viszont ebből a 81 meccsből 56-ot megnyert, ami 69,1 százalékos győzelmi arányt jelent, és ilyen jó mérleggel egyetlen korábbi szövetségi kapitány sem büszkélkedhet. Löw eddig két nagy tornán vezette a válogatottat, és a németek mindkettőn bejutottak a legjobb négy közé: a 2008-as Eb-n a döntőben, a 2010-es vébén pedig az elődöntőben kaptak ki a spanyoloktól.

Löw tehát eddig egyetlen nagy trófeát sem nyert, márpedig ez a szövetségi kapitányok igazi értékmérője. Ennek ellenére az 52 éves szakember nagyon népszerű Németországban, amit az is jelez, hogy édesanyján kívül senki sem szólítja eredeti keresztnevén, Joachimként, az egész ország csak Jogiként ismeri. Hogy ez honnan ered, arról nincsenek pontos információk: lehet, hogy csak a Joachim becézése, de az sincs kizárva, hogy a magyarul Maci Laciként ismert rajzfilmfigura volt a forrás, hiszen őt németül (és angolul) is így hívják.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A mágikus háromszögtől a válogatottig

Löw teljesen ismeretlenként került a német válogatotthoz, és mára Európa egyik legjobb edzőjének tartják, pedig klubszinten sohasem volt igazán sikeres. Karrierje során mindössze két trófeát szerzett: 2002-ben osztrák bajnok lett az FC Tirollal, 1997-ben pedig a Német Kupát hódította el a VfB Stuttgarttal. A svábokkal ezt követően a KEK-ben is a döntőig jutott, de ott kikapott a Chelsea-től, ám már ekkor is látszott, hogy a támadófutball elkötelezett híve.

Az ő idejében állt össze ugyanis Stuttgartban a legendás mágikus háromszög, amelyet Kraszimir Balakov, Fredi Bobic és Giovane Elber alkotott. Az sem lehet véletlen, hogy a stuttgarti vezetőedzői posztot is úgy szerezte meg, mint a német szövetségi kapitányi pozíciót: asszisztensből lett főnök, miután elődje távozott a kispadról.

A válogatottnál Jürgen Klinsmann vitte a csapathoz, akivel egykoron együtt szerezte meg az edzői diplomát. Löw két éven keresztül volt Klinsmann segítője, és sokak szerint már akkoriban is ő volt az, aki a valódi szakmai munkát irányította, Klinsmann inkább a játékosok motiválásában volt jó. A 2006-os vébé után a német szövetség a saját hagyományait követte, hiszen korábban is gyakran megtörtént, hogy olyan szövetségi kapitányt neveztek ki, aki már évek óta a DFB-nél dolgozott valamilyen minőségben.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Löw a második német szövetségi kapitány lett, aki sohasem volt válogatott, az 1970-es évek végén csupán az U21-es nemzeti csapatig jutott. Az élvonalban is mindössze 52-szer szerepelt, viszont a Bundesliga 2-ben ontotta a gólokat, főleg a Freiburgnál, ahol mind a mai napig ő a csúcstartó.

Jókor, jó helyen, jó döntésekkel

Egyes vélemények szerint a sikerek legalább annyira köszönhetők a 2000-es évek elején megreformált német utánpótlásképzésnek, mint Löw személyének, vagyis a szakvezető jókor került jó helyre. Tény, hogy a válogatott magja gyakorlatilag négy éve ugyanaz: a 2008-as Eb-döntőn pályára lépett labdarúgók közül Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger és Lukas Podolski most is alapember, és ha nem sérül meg kevéssel a torna előtt, akkor Per Mertesacker és Miroslav Klose is kezdő lenne. Löw egyik legnagyobb erénye ugyanakkor az, hogy a lehető legjobb ütemben képes beépíteni a csapatba az utánpótlásképzés által "kitermelt" új sztárokat.

A 2010-es vébé előtt a németek számára hatalmas csapásnak tűnt Michael Ballack sérülése, azonban Löw a lehető legjobban jött ki a dologból, hiszen a rutinos középpályás nélkül egy sokkal mozgékonyabb csapatot tudott összerakni, Ballack helyére pedig beépítette Sami Khedirát.

Forrás: AFP/Damien Meyer

Ugyanígy a mostani Eb-n sincs rossz döntése: a sérült Mertesacker helyére betette Mats Hummelst, aki eddig a torna egyik nagy felfedezettje. A dánok elleni csoportmeccs előtt a német közvélemény nagy része úgy vélte, hogy Podolskit ki kellene hagyni, mert nem játszik jól, Löw azonban ragaszkodott kedvencéhez, aki ezt góllal hálálta meg. Az eltiltott jobbhátvéd, Jerome Boateng pótlását a többség úgy oldotta volna meg, hogy Lahmot átviszi jobbra, és Schmelzer személyében egy vérbeli balhátvédet szerepeltet, Löw viszont inkább azt a Lars Bendert tette a védelem jobb oldalára, aki sohasem játszott még ezen a poszton, viszont ő szerezte a győztes gólt.

Minden bizonnyal az is sokakat meglepett, hogy Löw a görögök elleni negyeddöntőn három poszton is változtatott a csoportmeccseken látott alapcsapathoz képest. A háromgólos Mario Gomezen kívül Thomas Müller és Lukas Podolski is kikerült a kezdőből, helyettük André Schürrle, Marco Reus és Miroslav Klose kezdtek. Löw döntése ismét bejött, Reus és Schürrle nagyon aktívan játszott, ráadásul Reus és Klose is betalált a 4-2-re megnyert meccsen.

Löw szerződése 2014-ig szól, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy a 2010-es vébé után távozzon. Akkori szerződése ugyanis 2010. június 30-ig volt érvényes, vagyis a világbajnokság közben járt le, és pár hónappal a torna előtt minden jel arra mutatott, hogy nem tud megegyezni a DFB-vel a folytatásról. A világbajnokság azonban mindent megváltoztatott, és Löw előbb 2012-ig hosszabbított, majd tavaly még két évre aláírt, vagyis a 2014-es vébéig ő vezetheti a válogatottat. Ha valóban így lesz, akkor a mérkőzések számát tekintve is ő lehet majd a rekorder a német szövetségi kapitányok között.